13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDin patrimoniul ELECTRICA au „disparut“ mijloace fixe de aproape 300 de miliarde

Din patrimoniul ELECTRICA au „disparut“ mijloace fixe de aproape 300 de miliarde

• „Productia“ TRAFO Filiasi pe un an si jumatate lipseste din inventar • Retele intregi de stilpi si kilometri de conductori electrici au fost furate cu totul • O data cu casieria din Brazda lui Novac, au rasarit si vilele directorilor si a disparut un milion de euro

GdS prezenta anul acesta, pe larg, jaful de proportii de la ELECTRICA Oltenia, care a avut loc de-a lungul anilor. Sumele, coplesitoare prin cuantumul lor, ar fi putut revigora economia regionala, facind din Oltenia poate cea mai dezvoltata zona din tara. Este vorba de mii de miliarde „evaporate“ din bugetul ELECTRICA sub diverse forme, sume care ar fi putut crea un imens numar de locuri de munca, diminuind rata somajului, extrem de ridicata prin partile noastre. Nimeni nu stie prin ce buzunare au ajuns banii, dar cert este ca, in timp ce la ELECTRICA Oltenia se mai facea cite o „investitie“, pe ici, pe colo mai rasarea cite o vila de director. Si, tot asa, pina cind mai toata conducerea si-a „occidentalizat“ standardul de viata. Nu credem in minuni, adica banii furati sa se mai intoarca in vistieria companiei, astfel incit sa nu mai fie obligati contribuabilii sa acopere gaurile prin costul kilowatului platit. Ne facem doar datoria sa aratam cum a fost jefuita ELECTRICA. Poate vreun organ competent se va autosesiza odata.

Din patrimoniul ELECTRICA s-a furat ca-n codru

Unul din multele tunuri economice de la Sucursala de Distribuire si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Craiova a fost dat prin jefuirea sistematica a patrimoniului companiei. Cantitatea de mijloace fixe disparute este pur si simplu ametitoare. Daca ar fi sa facem o comparatie peste timp, numai numarul transformatoarelor mici (de ordinul zecilor pina la 1600 KVA) disparute din patrimoniul ELECTRICA echivaleaza cu productia pe aproximativ un an si jumatate a fabricii de la Filiasi, de pe vremea lui Ceausescu, cind acolo se lucra la capacitate maxima. In urma materialului publicat la inceputul acestui an, o comisie de la ELECTRICA Bucuresti a descins la Craiova, pentru a verifica daca faptele prezentate de noi sint reale. Din raportul intocmit reiese nu numai ca totul a fost asa cum s-a scris, dar multe alte nereguli ne scapasera.

Directorul general al ELECTRICA Oltenia de atunci, Ion Sandulescu, a fost detronat, iar directorul sucursalei craiovene, Stefan Croitoru, a dispus efectuarea unui control amanuntit in ceea ce priveste intregul patrimoniu al SDFEE Craiova. Verificarile au durat aproape opt luni, iar acum sintem in posesia tuturor datelor despre jaful care a avut loc numai in Dolj.

Unul dintre obiectivele verificarilor a constat in inventarierea acelor transformatoare de care vorbeam. In judet, precum si in Craiova au iesit lipsa la inventar 1.172 de transformatoare. Un trafo de 63 KVA are dimensiunile unei mese obisnuite si costa aproximativ 250 de milioane de lei. Cele de 1600 KVA sint mai mari si costa peste 300 de milioane bucata. Intre aceste valori se incadreaza toate transformatoarele care lipsesc din reteaua ELECTRICA. Mai sint disparute si patru sau cinci trafo de la 16 pina la 25 MVA. Acestea ajung la dimensiunile unui camion mare si costa aproximativ noua miliarde bucata. Ele alimentau instalatiile de irigat de pe intreg cuprinsul Doljului, ferme agricole, statiuni mecanizate, cooperative si tot felul de intreprinderi mici, precum si alti consumatori. La acele transformatoare se adauga altele, amplasate in celule electrice. Intr-o astfel de celula – o constructie mica – in afara de transformator mai exista si separatoare, comutatoare si alte echipamente complexe pentru actionari electrice de la distanta. Din intregul judet au disparut citeva zeci de astfel de celule, cu constructii cu tot. Despre conductorii furati din retelele electrice ce sa mai spunem? Este vorba de kilometri de cabluri electrice furate. De asemenea, un adevarat jaf s-a inregistrat si in privinta stilpilor de joasa tensiune. Peste o mie de stilpi de lemn si cam tot atitia din beton au disparut. Garduri de imprejmuire a obiectivelor ELECTRICA, baterii de acumulatori in valoare de zeci de milioane bucata, una chiar din statia Craiova centru, racorduri de zeci de kilovolti care costa citeva milioane de lei bucata si pina si o statie de radio de la Segarcea, toate acestea intregesc tabloul jafului de la SDFEE Craiova. Iata si citeva „recorduri“ in materie. De la Bailesti, dintr-un singur loc, s-a furat tot conductorul electric de pe o deschidere de pe 170 de stilpi; de la CE Exterior Craiova „lipsesc“ 116 stilpi de lemn si 109 stilpi de beton. Pentru a fi transportata o astfel de cantitate este nevoie de o caravana de trailere. Pe ansamblu, jaful din patrimoniul SDFEE Craiova se apropie de 300 de miliarde de lei. Specialistii spun ca de la transformatoarele furate nu s-a valorificat numai cuprul, fierul si alte componente de valoare, ci si uleiul din acestea, care este un excelent… carburant pentru tractoare. Nu numai ca are o cifra octanica mai mare decit a motorinei, dar face si ungerea cilindrilor.

ELECTRICA a luat casieria gata „uzata“

Surse din interiorul companiei sustin ca mare parte din mijloacele fixe „disparute“, mai exact din transformatoare, n-au fost „furate“ si „vindute“. Ni s-a explicat faptul ca mai multe firme private le-au achizitionat la pretul de o suta de milioane de lei, dupa care le-au „redistribuit“ in tara, cu predilectie catre ELECTRICA… Moldova. Daca e asa, asta nu se putea face decit „organizat“.

Un alt subiect tratat pe larg in articolul amintit este cel al casieriei ELECTRICA din Craiova, cartierul Brazda lui Novac. Spuneam atunci ca investitia s-a ridicat, conform devizelor, la aproximativ 35 de miliarde de lei. Lucrarile de constructie au fost executate in perioada 1998-2000, de firma INDEPENDENTA, a fostului primar craiovean, de pe vremea lui Ceausescu, Ion Botofei. Facturile emise de acea firma catre beneficiar demonstreaza acest lucru. In mod inexplicabil, spuneam atunci, in patrimoniul companiei casieria amintita figureaza cu valoare de inventar de peste 5,3 miliarde de lei.

Ca sa acopere diferenta de aproximativ un milion de euro, la vremea aceea fosta conducere ELECTRICA a virit la receptionarea lucrarilor si un „usor“ grad de uzura, de 3,5%. In paralel, cu totul intimplator, in aceeasi perioada, Constantin Predescu, Horia Stancu si Vasile Ghira s-au ales cu cite o vila fara „grad“ de uzura, iar directorul general de atunci, Ion Sandulescu, si-a luat un apartament in Bucuresti. Paradoxal, tocmai acestia erau obligati in acea situatie, de depasire a plafonului acordat pentru acea investitie, sa ceara aprobarea de la Bucuresti. Nu numai ca n-au facut-o („Prietenii stiu de ce“), dar l-au trimis la plimbare si pe seful Serviciu investitii, Bogdan Chivu, care era insarcinat cu urmarirea acestei investitii si care a refuzat sa mai semneze facturile umflate de constructor, fara nici o justificare. Dupa scandalul de atunci, s-a intimplat o „minune“. Cladirea a fost „calculata“ iar, dupa care valoarea de inventar a acesteia a urcat la… 10,36 de miliarde de lei. Pina la 35 mai e insa de acoperit…

Hotia ar fi putut salva economia

Spuneam ca prejudiciul adus bugetului ELECTRICA ar fi revigorat, poate, economia regionala. Cele aproximativ 300 de miliarde de lei, contravaloarea mijloacelor fixe disparute din patrimoniul SDFEE Craiova si milionul de euro de la casieria din Brazda, nu e tot.

Sa mai amintim de tunul de 1.500 de miliarde de lei, imprastiate pe la tot felul de firmulite de la care ELECTRICA a achizitionat zeci de autoturisme Ford si anumite utilaje, la care ELECTRICA Oltenia a „contribuit“ cu aproximativ a opta parte, la care se mai adauga alt tun, cam de aceleasi proportii, dat tot prin leasing „operational“, si de care ne vom ocupa cind vom avea toate datele. Ajungem la concluzia ca multi someri si tineri absolventi si-ar fi gasit o slujba in urma locurilor de munca infiintate.

Sumele ajungeau pentru diverse investitii si infiintarea de IMM-uri. In fata acestui prapad financiar, putem spune ca cele aproximativ 30 de milioane de lei cheltuite saptaminal de directorul Vasile Toacsen, pentru deplasarile acasa, la Tirgu Jiu, in week-end, sint un mizilic. Asta chiar daca face acest lucru de 150 de saptamini, de cind a venit la Craiova, cheltuind in total, numai pentru aceste deplasari, peste patru miliarde de lei. Ce mai conteaza patru miliarde la gaurile de mii de miliarde din bugetul ELECTRICA? Pina acum, singurul care a platit si plateste in continuare tot este „marele“ contribuabil consumator. Si acum, ca si data trecuta, precizam ca detinem documente pentru toate cele relatate si pe care le poate vedea orice „curios“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS