19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOcroteala si Dilgoci se bat pe Strandul Preajba

Ocroteala si Dilgoci se bat pe Strandul Preajba

• Cei doi s-au dat reciproc in judecata si asteapta decizia instantei • Ocroteala s-a suparat si pe Primaria Malu Mare, pe care o acuza ca nu l-a consultat atunci cind i-a concesionat terenul lui Dilgoci • Patronul TUFON cere RATC sa-i dea inapoi miliardele investite

Regia Autonoma de Transport Craiova risca sa ramina fara baza de agrement de la Preajba, in urma conflictului iscat intre directorul Iulian Ocroteala si firmele patronate de omul de afaceri Constanin Dilgoci. Cei doi au dezgropat securea razboiului si se acuza reciproc de incalcarea proprietatii private, iar in mijlocul conflictului a picat si Primaria Malu Mare, proprietara terenului pe care sint amplasate strandul si celelalte constructii. Dupa cite se pare, litigiul dintre cele doua parti se va finaliza in instanta, juristii pregatindu-si deja dosarele de acuzare. Miza bazei de agrement de la Preajba este imensa, chiar daca in ultimii ani nu s-a investit aproape nici un leu in modernizare. Constantin Dilgoci declara insa ca a cheltuit pina acum noua miliarde de lei pentru imbunatatiri. Reprezentantii RAT il asteapta insa sa puna dovezile pe masa, declarind ca strandul si cladirile sint in patrimoniul regiei.

Odiseea Preajba

In 1998, firma SNC Popescu&Paul a inchiriat 52,5 metri patrati in incinta bazei de agrement, pentru care se angaja sa plateasca lunar 190 de dolari plus TVA pe o perioada de cinci ani. Un an mai tirziu, societatea cesioneaza contractul printr-un act aditional in favoarea ColiGroup SRL, firma controlata de Constantin Dilgoci. Noua intelegere dintre Consiliul Local Malu Mare si Coligroup prevedea o suprafata de 14.826 de metri patrati pentru care societatea trebuia sa plateasca 3.000 de dolari pe sezon, intreaga afacere primind si aprobarea conducerii RATC. Timp de trei ani lucrurile au mers ca unse, fiecare dintre parti fiind multumite de conditiile contractuale. Asta pina cind RATC a notificat SC ColiGroup ca are datorii restante la chirie si la plata energiei electrice. „Nu au mai platit chiria si lumina din 2002“, a declarat directorul economic al regiei, Marian Teodorescu.

Conform spuselor acestuia, firma lui Dilgoci ar fi acumulat restante totale de 267 de milioane de lei la data de 25 februarie 2004. In consecinta, regia notifica ColiGroup ca intentioneaza sa rezilieze contractul, punindu-i acesteia in atentie sa plece din locul cu pricina. Nu mica le-a fost surpriza reprezentantilor RATC sa primeasca in schimb o nota din partea altei societati, SC CD Group Industries, care pe 4 august 2003 solicita clarificarea situatiei „avind in vedere neconcordantele aparute cu privire la debitele avute de societatea nostra“, dupa cum se arata in respectiva nota. Interesindu-se sa vada despre ce firma este vorba,reprezentantii regiei au aflat ca aceasta apartinea tot lui Constantin Dilgoci care o preluase fara sa-i notifice si pe ei. „Nici nu trebuia sa le spun. Nu ma obliga nici o clauza contractuala sa fac lucrul asta“, a declarat Constantin Dilgoci.

Directorul economic al RAT, Marian Teodorescu, spune insa ca regia trebuia notificata in acest sens. „Din cite stim noi, Coligroup a intrat in faliment in 2001, motiv pentru care ne-am inscris la masa credala. Normal era sa ne spuna si noua ca s-a schimbat proprietarul“, a declarat Teodorescu. Dilgoci recunoaste, la rindul sau, ca SC Coligroup este falimentara. „Prin contractul pe care l-a aprobat RAT, eu trebuia sa investesc un miliard de lei si am investit in schimb noua miliarde. Si ce daca firma este falimentara? Eu am preluat-o si o data cu ea si investitiile facute. Mai sint creditori care trebuie platiti, dar asta nu e treaba RAT-ului. Sa-si vada de treaba lor“, a declarat Dilgoci. Asa se face ca regia a dat in judecata cele doua firme cerind instantei pe 27 octombrie evacuarea lor si a publicat anuntul in presa, deoarece, spun reprezentantii RAT, postasul se intorcea cu citatia inapoi. „Nu o sa vin la proces. Si eu i-am dat in judecata pentru a-mi returna miliardele investite si pentru ca nu pot sa-mi continuu investitia inceputa din cauza betoanelor lor care sint imprejur. In doua saptamini e termenul de judecata“, a marturisit Constantin Dilgoci.

Surprize, surprize…

Surpriza RAT nu s-a oprit insa aici. Pe 8 octombrie 2004, regia a primit de la o alta societate a lui Dilgoci, SC Vest Invest Grup SA, o nota prin care o anunta ca a concesionat de la Consiliul Local Malu Mare 23.000 de metri patrati, reprezentind incinta Strandului Preajba, pe 49 de ani, printr-un contract semnat cu o jumatate de an in urma pe 24 aprilie. Totodata, firma lui Constantin Dilgoci informa regia ca a cumparat „investitiile efectuate cu acordul dvs. de SC Coli Group si Cd Group asupra imobilelor care va apartineau“, dupa cum se arata in respectiva nota. Acest lucru l-a infuriat la culme pe directorul RATC , Iulian Ocroteala, care a cerut explicatii edililor din Malu Mare.

„Noi platim impozit pe terenul de acolo primariei si ei concesioneaza fara sa ne intrebe si pe noi?“, a tunat si fulgerat Ocroteala. Contactat telefonic, viceprimarul din Malu Mare, Marin Stanus, a declarat ca primarul care a aprobat concesiunea a pierdut alegerile. „Normal era sa-i intrebe si pe cei de la RAT. Noi avem terenul, dar constructiile sint ale lor“, a declarat acesta.

Ce face Dilgoci cu baza de la Preajba?

Constantin Dilgoci a declarat ca pina la primavara vrea sa construiasca acolo un Aqualand cu fonduri Sapard. „250.000 de euro dau ei, 250.000 dau eu. O sa fie cea mai frumoasa baza de agrement“, a spus acesta. Conform spuselor sale, contractul de cesiune semnat anul acesta prevede ca firma sa sa plateasca Primariei Malu Mare 100 de milioane de lei pe an. Afacerea pare profitabila, daca tinem cont de faptul ca prin noul contract Dilgoci a obtinut o suprafata mai mare pe care plateste si mai putini bani. Dilgoci crede insa ca se va intelege cu cei de la RAT. „Daca imi lasa bazinul si compensam datoria mea cu investitiile, nu le mai cer daune. Fac conventie cu sindicatul de la RAT si le ofer intrare gratis in baza de agrement“, a mai spus acesta. Pina una, alta, patronul TUFON ar putea fi evacuat de RAT inainte de a-si pune in aplicare ideile. Cit priveste investitia de noua miliarde de lei, aceasta trebuie dovedita, mai ales ca nu l-a pus nimeni sa cheltuiasca banii fara sa fie sigur in ce-i investeste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS