19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii mai au de asteptat cinci ani pentru apa de la Tismana

Craiovenii mai au de asteptat cinci ani pentru apa de la Tismana

Dragos Andrei, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a fost prezent ieri, la Craiova, la o intilnire cu primarii din judet, pe tema absorbtiei fondurilor structurale europene in vederea integrarii tarii noastre in UE. Acestea (PHARE, ISPA si SAPARD) sint acordate ca ajutor pentru crearea infrastructurii si sistemului institutional necesar accesarii de fonduri UE imediat dupa aderare. In perioada 2007-2013, Romania va primi de la bugetul UE circa 11 miliarde de euro, iar anul acesta sint aproape duble fata de sumele puse la dispozitia celorlalte tari invitate sa adere.

Secretarul de stat i-a pus in tema pe primari ca aceste fonduri pot fi atrase in tara numai prin intocmirea unor proiecte eligibile.

Unul dintre cele mai importante proiecte ISPA, de aproape 70 de milioane de euro, in care este angrenat municipiul Craiova, este reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, precum si construirea unei statii de epurare a apelor uzate din oras, inainte ca acestea sa fie deversate in Jiu si sa ajunga in Dunare.

Guvernul nu risca garantia de 120 de milioane de euro

Craiova sufera in prezent la capitolul alimentare cu apa potabila, diversele solutii privind o a doua aductiune de apa, de la Tismana (judetul Gorj) dovedindu-se un esec. In campania pentru alegerile locale din acest an li s-a promis craiovenilor ca guvernul va aproba, dintr-un moment in altul, acordarea unei garantii guvernamentale de 120 de milioane de euro pentru contractarea unui credit extern care sa asigure bugetul necesar unei asemenea investitii. A fost doar un foc de paie, pentru ca acum expertii au regindit din punct de vedere financiar proiectul. Conform noului plan, craiovenii nu vor avea o noua sursa de apa mai devreme de cinci ani.

Prezent la Craiova ieri, secretarul de stat Dragos Andrei a prezentat in detaliu datele problemei. Este vorba ca o mare parte din suma, 75%, sa fie accesata la UE prin programul ISPA.

„Am identificat o solutie care credem ca este mai putin costisitoare fata de cea initiala. Banii de la bugetul inital al proiectului credem ca pot fi folositi pentru cofinantarea altor proiecte. In acelasi timp, se va obtine si un pret mai mic pentru utilizatori“, a spus Dragos Andrei.

Doljul si Gorjul trebuie sa participe cu 2,5 milioane de euro

Pentru 75% din suma se va depune un proiect de obtinere de fonduri nerambursabile UE, prin programul ISPA, restul de 25% urmind sa fie acoperit prin parteneriate „public-privat“ de catre autoritatile locale din Dolj si Gorj. Proiectantii au calculat ca renuntind la barajul proiectat initial in judetul Gorj si construirea in loc a unei statii de captare a apei, costurile investitiei se pot reduce cu aproximativ 17 milioane de euro. Noua solutie ar costa 2,7 milioane de euro si ar urma sa fie suportata de HIDROELECTRICA. In conditiile in care s-ar obtine finantarea nerambursabila prin programul ISPA, administratiile din cele doua judete ar trebui sa suporte impreuna circa 2,5 milioane de euro, cota fiecareia urmind sa fie stabilita dupa beneficiile obtinute de pe urma conductei. Aici ar urma sa intre in functiune parteneriatul public-privat, care ar mai absorbi o parte din obligatiile financiare ale administratiilor locale, firmele interesate trebuind sa-si recupereze investitiile din pretul de transport al apei. Concesiunea transportului de apa catre privati ar trebui sa se intinda pe o perioada suficient de mare ca acestia sa obtina si profit.

Apa, in urmatorul cincinal

Potrivit secretarului de stat Dragos Andrei, documentatiile pentru parteneriatul public-privat ar urma sa fie gata in citeva saptamini, iar proiectul pentru fondurile ISPA sa fie depus la Comisia UE pe 24-25 noiembrie. La putin timp, pe 7 ianuarie 2005, se va tine si o licitatie internationala pentru adjudecarea modernizarii canalizarii din oras, investitie care va costa 24,5 milioane de euro.

In ciuda optimismului celor prezenti la discutii, conducta de apa care va alimenta Craiova din sursa Tismana II nu va putea fi gata mai devreme de cinci ani. „O sa dureze patru-cinci ani din acest moment. Procedura este mai greoaie, dar mai putin costisitoare“, s-a exprimat Antonie Solomon, primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS