13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii leaga cu sirma coroanele de cruci si asteapta sa arda luminarile

Craiovenii leaga cu sirma coroanele de cruci si asteapta sa arda luminarile

Furat de toti in timpul vietii, incepind cu cei de la „nivel inalt“ si terminind cu sutii din autobuze, din magazine sau de pe strada, romanul continua sa fie „usurat“ si dupa ce moare. N-are parte nici de florile de pe mormint, nici de luminare si, daca statuia sau crucea de la capatii sint aratoase si superficial infipte in pamint, n-ar fi exclus sa ramina si fara ele. Dar trebuie sa vedem partea buna a lucrurilor: florile care ar fi trebuit sa se ofileasca pe mormint ar putea infrumuseta a doua zi un birou si vor fi mirosite cu nesat de un „viu“ fericit.

Inainte de a scoate banul in fata tarabei improvizate pe trotuar a vreunui tuciuriu, ar fi bine sa va ginditi de doua ori. Floarea putin mai „obosita“, dar inca aratoasa si, in plus, de doua ori mai ieftina decit la floraria de pe colt ar putea sa fie culeasa de pe un mormint proaspat din cimitirele craiovene. Iar coroana pe care o cumparati pentru ruda decedata s-ar putea sa mai fi odihnit inainte pe cel putin doua cruci.

Ca exista o adevarata retea de „culegere“ si distribuire a florilor din cimitir si tarabe care au ca „furnizori“ mortii altora este un lucru bine cunoscut si de organele de ordine, si de administratorii cimitirelor. Masurile luate fie au fost insuficiente, fie ineficiente. Dupa pauzele scurte in care raziile politiei scot pe tusa gastile de pradatori de morminte, lucrurile revin „la normal“. Si, avind in vedere ca prejudiciul este relativ mic si faptele sint incadrate la capitolul „gainarii“, nici paznicii, nici politistii nu asuda prea mult alergind printre morminte dupa hoti.

Imortele „reciclate“

A doua zi dupa inmormintare, rudele care vin sa plinga mortul si sa se reculeaga gasesc locul curatat. Elena Popescu, din Craiova, s-a confruntat cu aceasta situatie. „Vineri (saptamina trecuta – n.r.) mi-am ingropat sotul. A doua zi cind m-am dus la cimitirul Ungureni nu mai ramasese nimic: nici o coroana, nici un buchet de flori, nici o garoafa macar. Este tot ce mai putem face pentru mortii nostri: sa le aducem o floare si o luminare. Din cauza hotilor ramin si fara acestea. Este un lucru infiorator!“, ne-a spus femeia indoliata, plingind in hohote.

Dupa ce a constatat jaful, femeia a cumparat doua buchetele de imortele pe care le-a depus pe mormintul sotului. A doua zi insa disparusera si acestea. „M-am plins gardienilor din cimitir. Mi-au spus ca n-au ce le face, ca vin noaptea cu sacii si aduna tot. Ca fac asta numai la mormintele de pe aleile dosnice, unde nu-i vad paznicii“.

Sistem antifurt – sirma strinsa cu patentul

Lucian Mosoiu, seful Serviciului gospodarire comunala si administratia cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ, spune ca tocmai din cauza furturilor repetate au apelat la un contract cu o firma de paza, una dintre clauze fiind aceea ca tot ce se fura este platit de firma respectiva.

„N-au mai fost atit de multe cazuri. Ultima reclamatie de acest gen am primit-o in octombrie anul trecut. In celelalte cimitire avem paznicii nostri, insa in Ungureni am facut contract cu o firma de paza. Daca dispare ceva, sint buni de plata“.

Satui de serviciile paznicilor sau ale angajatilor firmelor de paza, alti craioveni si-au luat singuri masuri de prevedere.

„Cel mai groaznic este in Sineasca, unde este inmormintata mama. Acolo nu apuca nici luminarea sa arda. Daca te-ai intors cu spatele, ti-au furat-o cit ai clipi. Asa ca, de citiva ani, toate florile pe care le duc le leg cu sirma de cruce. Si coronita de Craciun, si imortelele, si tot. Tata imi pregateste de acasa bucati de sirma sanatoasa si, cind plec la cimitir, iau si un patent, sa leg bine florile. E singura solutie!“, spune Aurora Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS