15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Proverbele romanilor“

„Proverbele romanilor“

de Iuliu A. Zanne, in editie anastatica

Libraria „Carturesti“ din Bucuresti (strada Pictor Verona nr. 13 – linga Cinematograful Patria) gazduieste astazi, de la ora 18.00, o lansare de carte-eveniment. Dupa mai bine de o suta de ani de la aparitia editiei princeps (Bucuresti, 1894), Editura Scara ofera cititorilor, in editie anastatica, monumentala lucrare a lui Iuliu A. Zanne, „Proverbele romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia“. Primul volum apare cu o prefata a profesorului Nicolae Constantinescu, seful catedrei de folclor a Universitatii din Bucuresti, iar intreaga editie este ingrijita de Mugur Vasiliu.

„Proverbele romanilor“ face parte din corpusul de opere fundamentale autohtone. Editia, in zece volume, a intrat in legenda dupa ce, la incheierea Pacii de la Versailles, in 1919, Ionel Bratianu a „probat“ cu ea, la masa tratativelor, identitatea culturala romaneasca, uluind asistenta prin anvergura cartilor nascute din staruinta si pasiunea lui Iuliu A. Zanne. Nascut in 11 iulie 1855 la Brusa, in Turcia, mort in 14 februarie 1925 la Bucuresti, diplomat al Scolii Centrale de Ingineri din Paris (1880), inginer de cai ferate la Serviciul de poduri si sosele, subdirector la Serviciul tehnic al Primariei Capitalei. Discipol al unei personalitati cu vocatie enciclopedica, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iuliu A. Zanne preia „stafeta“ Vornicului Iordache Golescu (1768-1848) si, fireste, ajutat de colaboratori, dezinteresati si cu bunavointa, alcatuieste o lucrare monumentala insumind circa 7.000 de pagini si cuprinzind, dupa calculul lui Ovidiu Barlea, 18.940 de tipuri de proverbe, in volumele I-VII, la care se adauga inca 4.500 de tipuri incluse in volumele IX si X, plus cele 16.350 de tipuri cuprinse in culegerea mai veche a lui Iordache Golescu, pe care Zanne o publica in volumul VIII al corpusului sau. Proverbele, zicatorile, povatuirile, cuvintele adevarate, asemanarile, idiotismele si cimiliturile acestei opere, neintrecuta pina astazi si avind, chiar in culturile mari, de traditie, prea putine „surori“, pe linga intelepciunea si savoarea de vremuri indepartate, sint si o spectaculoasa pagina de istorie a mentalitatilor romanesti, pe care le reliefeaza, printr-un gest cultural de anvergura, inceputul publicarii acestei editii anastatice. Dind seama si despre vigoarea genului aforistic in cultura noastra populara, cercetat si in ultimele decenii ale secolului trecut, cu remarcabile rezultate, in lucrari de semiotica, poetica si stilistica semnate de Constantin Negreanu, Cezar Tabarcea, Pavel Ruxandoiu, Dumitru Stanciu.

Editia de fata poarta numele celui ce a initiat-o si a sustinut-o, facind posibila o spectaculoasa si necesara restituire culturala, George Constantin Paunescu. Vor vorbi: prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu – conducatorul catedrei de folclor, Universitatea Bucuresti, prof. univ. dr. Serban Anghelescu – Universitatea Bucuresti, prof. univ. dr. Ion Coja – Universitatea Bucuresti, Mugur Vasiliu – directorul editurii SCARA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS