26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMiting de protest al profesorilor in Piata Revolutiei

Miting de protest al profesorilor in Piata Revolutiei

Peste 8.000 de cadre didactice din mai multe judete si din Bucuresti s-au adunat ieri-dimineata in Piata Revolutiei din Capitala, pentru a participa la manifestatia organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). Profesorii au cerut ca invatamintul sa primeasca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, un procent din PIB apropiat de cel acordat in tarile candidate la aderarea in Uniunea Europeana in anul 2004. Printre revendicarile cadrelor didactice se numara si intocmirea nomenclatorului bolilor profesionale pentru salariatii din invatamint, stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica si alocarea, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, a sumelor destinate finantarii complementare de catre consiliile locale. A urmat un mars de protest pe traseul Piata Revolutiei – Calea Victoriei – Unirea – Parlamentul Romaniei. Coloana de profesori protestatari a ajuns la Palatul Parlamentului in jurul orei 13.30, scandind „Hotii“ si cintind „Desteapta-te, romane!“.

O delegatie a FSLI a fost primita de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, caruia i s-a transmis o motiune cu revendicarile sindicalistilor din invatamint. Mariana Becic, secretarul general al FSLI, le-a spus sindicalistilor ca in urma dialogului cu presedintele Senatului, acesta a afirmat ca autoritatile stiu care sint problemele cadrelor didactice si sint preocupate de gasirea unor solutii de rezolvare a lor, in conditiile in care au la dispozitie putini bani: „Ne-a promis ca incearca sa obtina o intilnire cu premierul Adrian Nastase si cu ministrul de finante, Mihai Tanasescu, pentru ca invatamintul sa primeasca «in mod real» o alocatie de patru la suta din PIB“. Dupa ce o delegatie a sindicalistilor de la FSLI a fost primita la negocieri si de conducerea Comisiei pentru invatamint a Camerei Deputatilor, protestatarii s-au deplasat catre autocarele cu care au venit din toate colturile tarii.

Sindicalistii sint hotariti sa continue protestele

Profesorii nu mai accepta promisiuni si nici solutii de compromis. Acestia sint nemultumiti ca au ramas pe ultima treapta de salarizare din Europa si sint hotariti sa continue protestele in toate formele legale, pina cind autoritatile se vor hotari sa acorde educatiei ce i se cuvine.

Vicepresedintele FSLI, Constantin Rada, a spus ca participarea la protest a profesorilor nu a afectat derularea procesului de invatamint.

Brailenii de la FSII „Spiru Haret“ s-au solidarizat cu colegii de la FSLI

Desi Federatia Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“ nu a dorit sa fie alaturi de colegii lor, o delegatie de 15 sindicalisti de la FSII „Spiru Haret“ din Braila a participat la miting, considerind ca au aceleasi revendicari. Conducerea FSLI a primit mesaje, in timpul desfasurarii mitingului de la CSDR, ALMA MATER etc.

Profesorii vor un procent mai mare de 4% din PIB

Numeroasele interventii ale lui Constantin Rada au avut un impact deosebit pentru miile de manifestanti din Piata Revolutiei: „In aprilie ’90, cind Vitautas Landsberghis, presedintele Lituaniei, transmitea mesaje de disperare catre toate statele europene, inclusiv catre Romania, pentru recunoasterea independentei si pentru plecarea tancurilor si trupelor rusesti de pe teritoriul Lituaniei, noi eram liberi si fericiti ca scapasem de dictatura. Romania trata Lituania, la momentul acela, cu superficialitate, considerindu-se deja capitalista. Ei bine, astazi, guvernul lituanian acorda invatamintului 6,34% din PIB, cel putin dublu fata de cit aloca guvernul nostru, daca tinem seama de toate raportarile false de pina acum“.

Dascalii se simt ignorati, umiliti si batjocoriti

Nomenclatorul bolilor profesionale pentru salariatii din invatamint si stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica inca nu s-a intocmit de Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Sanatatii, in ciuda faptului ca este prevazut in Legea nr. 128. „Nu sintem zei, ci sintem dascali si, bineinteles, oameni. Citi dintre colegii nostri au murit, majoritatea in floarea virstei? Iar cei care au sansa sa ajunga la pensie, sint deja epuizati. Ce fac oamenii de stat pentru cei care i-au invatat carte? Nimic. Absolut nimic. In continuare sintem ignorati, umiliti, uneori chiar batjocoriti. Cert este ca nu noi i-am educat asa, ci altii“, a mai spus vicepresedintele FSLI.

„Afara cu politica din invatamint!“

Sute de profesori aveau pancarte cu texte „acide“ la adresa celor care diriguiesc economia tarii: „Domnule prim-ministru, traiul nostru e sinistru!“, „Ati uitat de cei ce v-au invatat“, „Buget pentru invatamint“, „Second handu-i pentru noi / Si Parisul pentru voi“, „Voi aveti societati / Noi nici macar bani de carti“, „Una ne spuneti in tara / Alta ziceti in afara“, „Vreti ora de educatie / S-ajunga recreatie?“, „Domnule extraterestru / Mai traim doar un semestru“, „PSD-ul are celule de criza in toate unitatile scolare“, „Afara cu politica din invatamint“, „De platim integral / Intretinerea lunar / Sigur vom muri legal“, „Dorim explicatie / Pentru educatie / Nu vrem dedicatie / Cu semnificatie / Pentru putrefactie“, „Actul vostru criminal / Este aproape de final“ etc. „Disciplina «Economie subterana» nu se preda in scoala. Probabil, in culisele parlamentului si ale guvernului“, a mai precizat Constantin Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS