19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInvatamintul preuniversitar prinde culoare politica

Invatamintul preuniversitar prinde culoare politica

• Directorii de scoli vor fi numiti de consiliile locale • Conform proiectului de modificare a Legii invatamintului, pe care Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului il doreste intrat in vigoare inca din toamna aceasta, norma didactica ar putea creste de la 18 la 27 de ore pe saptamina, iar dascalii isi vor negocia salariile cu directorii

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) pregateste, de citeva luni, un proiect de modificare si completare a Legii invatamintului si Statutului personalului didactic. Proiectul – pe care MECT il doreste lege inainte de sfirsitul anului 2003 – contine o serie de prevederi care pot duce la politizarea invatamintului preuniversitar si la salarizarea dascalilor in functie de opiniile lor politice.

Abuzuri si imixtiuni ale politicului in treburile scolii

Conform acestui proiect de lege, directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamint preuniversitar – care, desi recrutati din rindul dascalilor, vor fi doar manageri, fara sa mai aiba ore de predare – urmeaza sa fie numiti de consiliile locale. Rolul inspectoratului scolar se reduce la acordarea unui aviz pentru cei care candideaza pe aceste functii, la scolile cu clasele I-VIII sau I-X. In cazul liceelor (inclusiv unitatile cu clasele I-XII), al scolilor postliceale si a celor de arte si meserii, avizul va fi acordat de MECT. Mai mult, indemnizatiile de conducere pentru directori (maximum 50% din salariul de baza) si directori adjuncti (maximum 45%) vor fi stabilite tot de consiliile locale, consilierii putind sa mareasca sau sa micsoreze salariile in functie de cit de „ascultatori“ se arata cei pusi in fruntea scolilor.

Conducerea Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj considera ca o astfel de reglementare lasa loc abuzurilor si imixtiunii politice in treburile scolii.

„Oameni care n-au facut mai nimic pentru scoala in care activeaza ar putea ajunge directori pentru ca sint «catei» pe linga primari si consilierii locali“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedintele SIP Dolj.

Sporul de rural, acordat personalului didactic calificat in cuantum de 5-80% din salariul de baza, menit sa atraga dascali pregatiti catre scolile de la tara, va fi si acesta stabilit tot de consiliile locale. „Consilierii pot oricind sa stabileasca un spor mic de rural, gindindu-se ca profesorii nu merita sa cistige mai mult ca ei, ceea ce nu e bine“, sustine profesorul Cepoi.

Dascalii isi vor negocia salariile cu directorii

Contractul de munca al cadrelor didactice nu va mai fi incheiat cu inspectoratele scolare, ca pina acum, ci cu directorii de scoli. In asemenea caz, titularizarea va fi doar formala, pentru ca, in cazul unei reduceri de personal, inspectoratul scolar nu va mai avea obligatia sa-i gaseasca o catedra in alta parte titularului ramas fara ore.

Ca si cind n-ar fi suficient, salariile dascalilor nu vor mai fi calculate dupa criterii stricte, ci vor fi negociate de profesori, invatatori si maistri-instructori cu directorul scolii unde activeaza. Altfel spus, directorul te plateste dupa cum te place.

Norma de predare, fixata pina acum la 18 ore pe saptamina pentru profesori si 24 de ore pe saptamina pentru maistri-instructori, ar putea creste pina la 27 de ore pentru profesori, respectiv 36 de ore pentru maistri-instructori, in cazul in care acestia din urma solicita acest lucru. Principiul nu e rau, asigurind acoperirea de catre cadrele didactice calificate a fractiunilor de norma, nemaifiind nevoie de suplinitori. Doar ca, in asemenea cazuri, directorul poate sa desfiinteze postul unui profesor pe care nu-l agreeaza, impartind orele acestuia altor titulari in gratii.

„La consultarile pe care ministerul le-a avut in cursul saptaminii trecute cu Federatia «Spiru Haret», din care facem parte, noi nu ne-am dat acordul pentru aceste modificari. Explicatia e simpla: nu avem garantia ca, miine-poimiine, norma de predare n-o sa fie generalizata la 27, respectiv 36 de ore. Exista si multe alte probleme ale acestui proiect de modificare a Legii invatamintului si a Statutului personalului didactic, ce necesita modificari si reformulari, pentru ca, in forma actuala, lasa loc abuzurilor politicului in treburile invatamintului“, a concluzionat prim-vicepresedintele SIP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS