20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„La unele societati mari, in mod miraculos, am gasit cumparatori“

„La unele societati mari, in mod miraculos, am gasit cumparatori“

Reporter: Domnule ministru, spuneti-mi ce se inchide, daca se inchide ceva?

Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu: Exista sanse foarte putine. In mod exceptional. Nu am fost si nici nu vom fi adeptii lichidarii. Incercam, acolo unde mai este ceva din substanta economica, financiara, tehnica si tehnologica a societatilor, sa le resuscitam si sa le vindem unor oameni care sint in stare sa analizeze si sa salveze aceste elemente viabile din societate. Este usor sa inchizi, dar trebuie sa tinem seama ca in fiecare societate exista un numar important de oameni, cu problemele lor, care au nevoie de un loc de munca pentru a trai.

Iata, recent am luat o hotarire referitoare la Verachim Giurgiu, o societate care mai are 100 de oameni, care este replica palida a fostului combinatului chimic de la Giurgiu. Am hotarit sa intre in lichidare voluntara. Aceasta este una dintre situatiile speciale in care APAPS va gestiona si administra aceasta societate, iar lichidatorul va avea ca obiectiv, pe cit posibil, sa vinda modulele respective nu la fier vechi, ci pentru a fi reutilizate in alte societati cu acelasi profil din tara. Acolo unde nu mai este posibil de facut nimic, societatile vor fi lichidate pe cale judiciara si oamenii isi vor cauta alte locuri de munca. Incercam acum sa gasim o solutie alternativa la lichidarea voluntara. Vom introduce in curind un act normativ care va facilita finalizarea privatizarii societatilor din portofoliul APAPS si, poate doua – trei prevederi speciale, in liste scurte, pentru a salva aceste societati, care, in mod particular, se afla in urmatoarea situatie: chiar daca asanam, restructuram si anulam datoriile bugetare, ramin cu datorii comerciale foarte mari. Atunci exista pericolul ca unii creditori comerciali sa le introduca in faliment, asta inseamna, ca peste tot astazi, dezmembrarea acestor societati. Vom incerca sa gasim o solutie si la aceste aspecte, pentru a pastra locurile de munca. Eu cred ca asta este o misiune politica a oricarui guvern social – democrat.

Reporter: Pentru marile societati gen ARO, Roman, ati gasit solutii?

Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu: Ati vazut, la unele dupa doi ani, la unele dupa citeva luni, la unele in mod miraculos, as putea spune, am gasit cumparatori. Poate nu sint toti chiar cei asteptati de noi. Astazi ati vazut exprimarea de interes a grupului TMK, care este al doilea producator de tevi din lume, care toarna cinci milioane de tone de otel, face 2,5 milioane de tone de teava si are o cifra de afaceri de aproape doua miliarde de dolari, deci este un investitor de calibru, si care doreste sa negocieze cu statul roman reprivatizarea CSR. Acesta cred ca este un fapt pozitiv. Nu pentru toate societatile am reusit sa gasim investitori de calibrul celor pe care-i asteptam. La Roman poate am fi vrut sa vina Renault sau Volvo, dar nu i-a interesat si le-am explicat si sindicatelor ca aceste societati nu sint interesate sa preia 100 de hectare si 5.000 de oameni ca sa faca 1.000 de camioane. Ei fac 1.000 de camioane cu 100 de oameni. Atunci, aceste lucruri trebuie privite in mod obiectiv si sa incercam sa gasim solutii. Ceea ce ne-am propus la Roman pare cumva foarte simplu: pe aceeasi platforma industriala sa organizam un parc industrial, cu 1.000 – 1.500 de oameni, si productia traditionala atit cit va fi nevoie, atit cit absoarbe piata, iar in rest, pe acest areal industrial sa se organizeze tot felul de alte activitati orizontale, legate sau nu de obiectul de activitate de baza, dar in linii generale sa pastram aproximativ aceste 5.000 de locuri de munca.

Reporter: Exista sansa ca societatile mari si foarte mari sa intre in lichidare? S-a vorbit ca, daca nu vor fi privatizate intr-o luna si ceva, vor fi inchise.

Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu: Nu se pune problema lichidarii. Pentru toate purtam negocieri, pentru toate sintem in grafic. Unele sint mai dificile, cum este Roman Brasov, pentru ca este prima privatizare de acest gen, care inseamna reconversia unei societati cu un ritm de activitate bine determinat intr-un parc industrial. Ne-am asumat-o si incercam cu oamenii de acolo, cu sindicatele, cu care am discutat foarte bine, sa ducem la bun sfirsit aceste privatizari. Cu toate aceste mari privatizari sintem in grafic, pentru multe dintre ele s-a aprobat ideea ca vor fi privatizate prin legi speciale, pentru ca suma problemelor acumulate in ani si ani va fi imposibil de rezolvat in momentul tranzactiei prin legea comuna. In plus, avem pe rol BCR, o privatizare extrem de dificila, care responsabilizeaza in primul rind pe presedintele comisiei, dar si pe membrii guvernului in ansamblul lor. Ea va fi finalizata pina la sfirsitul acestei luni. De saptamina viitoare, intram in linie dreapta cu negocierile cu cele doua institutii internationale IFC si BERD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS