16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrejudiciu de sute de miliarde la fondul de sanatate

Prejudiciu de sute de miliarde la fondul de sanatate

Tot mai multe societati comerciale acumuleaza datorii de sute de miliarde de lei la fondul asigurarilor de sanatate, in timp ce cabinetele medicilor de familie sint amenintate cu falimentul, iar bolnavii mor cu zile in spitalele care se confrunta cu o criza financiara fara precedent.

Debitele inregistrate in prezent se ridica la peste 360 de miliarde de lei. 66 de societati comerciale au datorii de peste 1 miliard fiecare, ele reprezentind peste 80% din totalul creantelor.

Restul, de 1.900 de societati, au mai putin de 20%.

SNCFR, cel mai mare datornic

Printre marii datornici conduce detasat SNCFR (41 de miliarde), care, dupa reorganizarea din 1999 si infiintarea noilor societati, a ramas fara bunuri si venituri urmaribile. Nimeni nu mai spera ca aceste sume sa intre in contul asigurarilor de sanatate, deoarece le va trece termenul legal de prescriere, datoriile fiind acumulate in perioada ianuarie-octombrie 1998. Dupa modelul „brevetat“ chiar de stat, nu este de mirare ca tot mai multe firme private practica stopajul la sursa, pagubindu-si salariatii, si nu numai.

Privatii trag teapa prin falimentarea societatilor cu datorii

Statul este inselat de cine vrea, prin citeva metode arhicunoscute, dar impotriva carora nimeni nu face nimic. Cea mai cunoscuta dintre aceste metode este divizarea si infiintarea de noi societati fara datorii si transfeul bunurilor sau veniturilor urmaribile catre firmele nou infiintate. Astfel de practici au folosit societati cum ar fi SC COREMI SA , care a devenit SC COREMIND SA, SC OLMEC SA – SC INVESTITII OLMEC SA, SC CORA I.G. SA – SC ESTCORA SA – SC CORA INVEST GROUP SA, DANOP COMPANY SRL – DANOP IMP. EXP SRL, CI- PROM SA – OLTCIP SA, TMC SA Filiasi – TMD SA Filiasi.

Statul ii ajuta pe unii sa nu plateasca

Alta dificultate in colectarea fondurilor ar fi suspendarea executarii silite la agentii economici cu cele mai mari restante la fondul asigurarilor de sanatate prin diferite acte normative, majoritatea fiind in administrare speciala in vederea privatizarii de cel putin o jumatate de an. Pina in prezent,nici una dintre societati nu a finalizat procedura legata de esalonarea la plata, cu toate ca transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor s-a realizat inca din decembrie 2002 (AVIOANE SA, TUFON SA, BIOSIN SA, ELECTROPUTERE SA, IUG SA).

In topul datornicilor, SNCFR este urmata de: COREMI SA (17 miliarde), TMC Filiasi (16,7 miliarde), ASF CLUB EXTENSIV (16,2 miliarde), AVIOANE SA (15,18 miliarde), TUFON SA Craiova (15,15 miliarde). Restul, pina la 66, au sub zece miliarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS