21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

EUROGIGHERA

Taranii din sudul Doljului vor putea spune, in scurt timp, ca locuiesc in statiune. Asta pentru ca Uniunea Europeana a finantat, prin proiectul ECOS OUVERTURE, amenajarea unei zone de agrement in comuna Gighera. Prima faza a proiectului s-a finalizat, iar in padurea din Zaval au fost montate citeva casute de vacanta, bancute si cosuri de gunoi – totul costind peste 200.000 de euro – incluzind si banii alocati pentru proiectele viitoare. Singura problema este ca, la scurt timp dupa ce au fost montate, casutele din lemn de brad care au costat peste 70 de milioane de lei fiecare au ramas fara acoperis, iar constructorul a fost chemat sa le renoveze la doar citeva luni de la amplasarea lor in padurea de la Zaval.

Uniunea Europeana a demarat, in 1999, proiectul in oglinda INTERNAT PARKS, prin care citeva paduri din Romania, Ungaria, Olanda, Belgia si Tara Galilor sint protejate ecologic, iar in apropierea lor sint construite baze de agrement. Astfel, pe malul Jiului au aparut 11 casute de lemn, 30 de banci, citeva cosuri de gunoi si alei prin padure, iar valoarea investitiei a depasit 200.000 de euro. Mai precis, 170.000 de euro au costat amenajarile propriu-zise, pentru ca aproape 50.000 de euro au costat proiectele de fezabilitate – si ele finantate de UE.

O casuta de lemn – 70.000.000

In prima etapa, la Zaval au fost montate 11 casute de lemn, citeva banci si cosuri de gunoi, amenajarile fiind necesare pentru inaugurarea parcului.

Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, spune ca prin acest proiect se incearca valorificarea potentialului natural al Romaniei: „Casutele sint asezate pe piloni de ciment pentru ca nu este voie sa construiesti nimic in acea zona. Trebuie sa valorificam potentialul turistic fara sa afectam patrimoniul natural“.

Numai ca inaugurarile mult asteptate au fost intirziate de starea casutelor de lemn. Licitatia pentru construirea acestora a fost cistigata de SC LEMCOR Craiova, care a ridicat o casuta pe o suprafata de citiva metri patrati la pretul unei fundatii de casa. Pentru ca, dupa cum spune Florea Florina, secretarul Primariei Gighera, costul unei cabane de lemn este de peste 70 de milioane de lei, iar dupa ce au trecut peste ele citeva ploi, acoperisul celor 11 casute amplasate pina acum a fost vizibil afectat. Constructorul trebuie sa le repare, conform certificatului de garantie, iar apoi CJ Dolj va sarbatori si inaugurarea acestui parc.

Si cam asa s-au dus 170.000 de euro. Restul pina la 212.000 au fost cheltuiti pe studii de fezabilitate pentru investitii ulterioare.

50.000 de euro – dati pe proiecte

Banii de proiecte au fost impartiti de trei firme care au efectuat studiile de fezabilitate: managementul naturii – studiu efectuat de Institutul de Cercetari ale Solului din Cluj Napoca (10.200 de euro), amenajari turistice – studiu efectuat de Institutul National de Dezvoltare in Turism din Bucuresti (28.000 de euro) si plan de marketing – studiu realizat de SC DB INTERCOM SNC Craiova (10.880 de euro).

Investitiile Uniunii Europene in comuna Gighera nu se vor opri insa aici. Consiliul Judetean Dolj are de gind sa mai atraga aici citeva sute de mii de euro pentru amenajarea unei plaje pe cursul Jiului, amenajarea unei parcari pazite, a unei statii de epurare a apelor uzate si construirea unui debarcader pe malul Jiului pentru sporturi nautice.

Negoro se lanseaza pe aripa stinga:

„O sa fiu primar de statiune!“

Fostul fundas de fier al Universitatii Craiova, Nicolae Negrila, fiu al satului Gighera, si-a anuntat candidatura pentru sefia comunei Gighera: „Cred ca o sa candidez la primarie la Gighera din partea Partidului Socialist al Muncii. O sa fiu primar de statiune, ca am vazut ca «au aruncat» niste casute prin padurea de la Zaval, iar daca voi cistiga la 6 din 49 voi face si baile termale. Oricum, sper sa cistig la loto, pentru ca nu am bani de campanie electorala“, a spus Negrila, fotbalistul care a jucat sub deviza „Trece mingea, nu si omul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS