21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Flash

S-a stricat caruta-n drum

Dupa ce in 1975 scolile din Urzica Mare si Urzicuta au fost comasate, mai-marii vremii au cumparat un microbuz pentru transportul copiilor la scoala din centrul comunei. De atunci au trecut aproape 30 de ani, timp in care respectivul vehicul s-a deteriorat. Insa, si in aceste conditii, tot face zilnic sapte transporturi, aduncind in centrul comunei 60 de copii si cadre didactice. Cu toate interventiile facute la Inspectoratul Scolar Judetean, nu a fost chip ca batrinul microbuz sa fie inlocuit cu unul nou. Poate doar cind o sa se strice…caruta-n drum!

Apa la robinet

Una dintre cele 20 de comune care au cistigat licitatiile pentru proiecte finantate in cadrul programului PDR este si comuna Urzicuta. Consiliul local si-a propus prin acest proiect ca macar o parte din comuna sa aiba apa la robinet, dar dupa cum se deruleaza lucrurile, nu e nici o speranta sa se intimple „minunea“ in acest an.

La mila secetei

Toata lumea asteapta reabilitarea sistemului de irigatii Bailesti – Calafat, in raza caruia se afla 35.000 ha de teren. Cum nu se anunta nici in acest an mari schimbari in politica sistemelor de irigat, producatorii agricoli vor ramine in continuare la mila secetei.

85.000 de lei banita de griu

La tirgurile de saptamina din zona Urzicuta a ajuns banita de griu 85.000 de lei. De cite ori vine cite un vinzator de cereale isi vinde intr-o clipa marfa pentru ca in zona oamenii nu mai au boabe nici pentru o gaina. Taranii au epuizat toate rezervele de griu si porumb, iar pina la… dragavei mai este destul de mult.

Paza obsteasca

Fiecare gospodarie din comuna isi achita taxa pentru paza obsteasca. Doar asa se pot plati cei sase paznici permanenti. Ei sint ajutati de 20 de cetateni, beneficiari ai Legii 416, care isi efectueaza orele de munca obligatorii la pazitul comunei. „Am auzit ca in alte parti consiliile locale au stabilit ca paza sa fie asigurata de oamenii din comuna. Cind s-a facut numaratoarea, s-a constatat ca, din cei 200 de cetateni care ar fi putut executa paza, au ramas 40 care nu au putut dovedi ca sint bolnavi, fapt pentru care le-ar reveni cite 30-40 de nopti pe an. „Pai ce, oamenii sint ocnasi?“, intreaba Florea Grigorescu, primarul de la Urzicuta.

Impozitul pe terenul agricol – 130.000 de lei pe hectar

Consiliul Local Urzicuta a hotarit ca impozitul pe terenul agricol sa fie stabilit la 130.000 de lei pentru fiecare hectar detinut in proprietate. Arendatii francezi de pe raza comunei si-au luat angajamentul ca pentru terenurile arendate vor plati ei impozitul.

Francezii muncesc 2.000 ha la Urzicuta

In jur de 2.000 ha de pamint arabil de la Urzicuta a fost luat in arenda de firma francezilor – Euragri. In toamna trecuta, 90% din suprafata arendata a fost semanata cu paioase, iar cultura este foarte buna. Arendasii francezi spera ca macar in acest an sa recupereze o parte din investitia de zece miliarde de lei pe care au facut-o pentru terenurile de la Urzicuta.

Baile de la Ionele

Vestitele bai cu iod de la Ionele, sat care apartine comunei Urzicuta, au atras ani de-a rindul mii de bolnavi. Simtind ca este vad, cooperatia din zona a construit cu 25 de ani in urma restaurant si spatii de cazare. Dupa 1990, s-a ales praful si pulberea si de amenajari, si de balta bogata in iod in care si-au gasit alinarea multe reumatisme. Nici un investitor nu si-a aratat disponibilitatea sa reia exploatarea zonei binecuvintate de Dumnezeu si distruse de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS