13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCiteva zeci de persoane sint mai slabe in urma interventiilor laparoscopice

Citeva zeci de persoane sint mai slabe in urma interventiilor laparoscopice

Numeroase persoane suferind de obezitate au slabit, intr-un an, intre 25 si 64 de kilograme, in urma unor interventii laparoscopice efectuate in clinica de chirurgie a Spitalului „Sfintul Ioan“ din Bucuresti, a declarat ieri doctorul Nicolae Iordache, unul dintre autorii interventiilor. Operatia laparoscopica – efectuata pentru prima data in aceasta clinica in ianuarie 2002, de o echipa de medici din Austria – consta in micsorarea volumului stomacului cu ajutorul unui inel reglabil. “Am putea spune ca am creat un nou stomac, cu o capacitate de 15 centimetri cubi, in care intra o cantitate redusa de alimente, dar care il satura rapid pe pacient. Hrana trece lent din stomacul mic in cel mare”, a explicat Iordache.

Tratamentul este recomandat persoanelor obeze (care au mai mult de 40 de kilograme peste greutatea normala calculata in functie de inaltime), de regula celor care au peste o suta de kilograme, afectiunea fiind cunoscuta sub denumirea de obezitate morbida.

Din luna iulie a anului trecut, medicii au introdus inca o tehnica pentru reducerea poftei de mincare a obezilor, respectiv montarea balonului intragastric. Spre deosebire de primul procedeu, aceasta metoda poate fi practicata si in cazul celor care au depasit cu numai zece kilograme greutatea normala, a mai spus Iordache. Interventia consta in introducerea unui balon neumflat in stomac. Ulterior, in balon este introdus ser fiziologic. Balonul astfel umflat induce o stare de saturatie, iar omul maninca mai putin, a mai spus Iordache. Balonul poate fi pastrat in stomac aproape jumatate de an, dupa care se scoate.

Lucian Ruscanu (54 ani) a fost sportiv, el practicind in tinerete polo pe apa. De peste 20 de ani se lupta insa cu kilogramele in plus. Desi a urmat tot felul de tratamente, in aproape 17 ani a ajuns sa cintaresca 153 de kilograme. Anul trecut, Rusanu a fost supus unei interventii chirugicale pentru montarea unui inel reglabil. Dupa aceasta interventie, barbatul a slabit aproximativ 40 de kilograme. Prezent la conferinta de presa de ieri, Ruscanu a declarat ca se simte mai bine fara cele 40 de kilograme, dar continua sa tina regim, nu maninca piine si nici dulciuri, decit cele dietetice recomandate de nutritionist. El a adaugat ca, in general, alimentele pe care le consuma sint moi, ca bea lichide multe si ca duce o viata echilibrata.

Costul interventiilor pentru montarea inelului reglabil (1.300 dolari) si a balonului intragastric (700 dolari) este suportat de fiecare pacient, intrucit casa de sanatate nu deconteaza aceste servicii. Din acest motiv, operatia nu este la indemina oricui, a mai spus Nicolae Iordache. Cu toate acestea, 28 de persoane s-au supus pina acum interventiilor laparoscopice realizate la spitalul bucurestean.

Medicul sustine ca, in toate tarile europene, asigurarile de sanatate suporta o parte din costul acestor interventii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat obezitatea drept boala cronica, aceasta reprezentind un factor de risc mai mare decit fumatul. Intre 15 si 30 la suta dintre locuitorii planetei sint persoane obeze, numarul acestora diferind de la o tara la alta, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in tarile in curs de dezvoltare.

Potritiv OMS, pina in anul 2030, numarul obezilor se va tripla. In intreaga lume, 1,2 miliarde de oameni sufera de supraponderalitate, iar in Europa obezitatea afecteaza 250 de milioane de persoane si se extinde in mod alarmant la copii, au avertizat medicii prezenti la cel de-al 11-lea Congres European despre Obezitate. In Marea Britanie, 20 la suta dintre locuitori sint obezi, iar 60 la suta sint supraponderali.

In Austria, numarul obezilor era de 8,5 la suta din populatie in 1991 si a ajuns la 11 la suta in 2000. In tarile din Golf, intre 40 si 50 la suta din populatie este obeza. Costurile alocate tratarii acestei afectiuni (directe si indirecte) se ridica la 70 de miliarde de dolari anual in Statele Unite si la aproximativ 50 de miliarde de dolari in Uniunea Europeana.

In Romania, aproximativ 30 la suta din populatie este obeza, dar cei care sufera de aceasta boala nu beneficiaza de tratatament gratuit, asa cum se intimpla in tarile occidentale. Totodata, peste 18 la suta din populatia adulta sufera de obezitate cu rata inalta de morbiditate, iar 5 la suta dintre cazuri necesita tratament si terapie urgente. Obezitatea este caracterizata printr-o acumulare in exces de grasime si o serie de afectiuni asociate supraponderalilor, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, hiperlipoproteinemii, infertilitate, osteoartrita si anumite forme de cancer. In plus, obezitatea genereaza rate inalte de morbiditate si mortalitate, precum si o reducere dramatica a calitatii vietii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS