26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOrele de conducere auto ramin... ca la inceput

Orele de conducere auto ramin… ca la inceput

In pofida unei adrese a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), prin care se punea la indoiala legalitatea desfiintarii in judetul Dolj a tuturor catedrelor de conducere auto din cadrul scolilor profesionale – implicit a scolilor de soferi profesionisti din cadrul invatamintului de stat, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ)Dolj ramine pe pozitii, sustinind ca masura a fost normala si legala.

Conducerea ISJ Dolj a decis, in primavara acestui an, ca – in baza a doua ordine ale MEC: nr. 3670/17.04.2001 si nr.3680/18.04.2001 – sa desfiinteze toate catedrele de conducere auto din licee si scoli profesionale. Acest lucru a stirnit protestele energice ale instructorilor auto de la scolile profesionale, care au considerat ca nu trebuie sa li se aplice si lor aceasta masura, ordinele MEC pe care se baza decizia referindu-se doar la invatamintul liceal – zi si seral -, nu si la cel profesional.

Ministerul zice una…

Negasind intelegere pe plan local, dascalii suparati s-au adresat Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“.

„Ignorind prevederile curriculumului de baza si incalcind legea, inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, la toate sedintele pe care le-a avut cu conducerile unitatilor de invatamint, le-a atras atentia directorilor ca orele de conducere auto nu mai sint prevazute pentru anul scolar 2002-2003 la nici una dintre formele de invatamint – liceal, liceal seral, profesional – desi, conform legii, la profesionala sint obligatorii 102 ore de conducere auto/elev in anul al treilea. Analizind cu atentie continutul ordinelor in cauza, noi consideram ca interpretarea acestora se face in mod eronat sau, cel putin, tendentios. Punctul nostru de vedere nu a gasit intelegere la conducerea ISJ Dolj, aceasta fiind hotarita sa renunte definitiv la orele de conducere auto. (…) Noi contestam decizia inspectorului general Constantin Busoi, ca abuziva si eludind prevederile legale, si va rugam sa interveniti la factorii in drept din cadrul MEC, in vederea anularii acestei decizii“, se mentiona in memoriul instructorilor auto doljeni, remis conducerii ministerului de resort.

Ministerul Educatiei si Cercetarii – printr-o adresa semnata de directorul general al Directiei Generale pentru Invatamint Preuniversitar, Liliana Preoteasa – a dat dreptate instructorilor auto:

„Planurile de invatamint valabile in anul scolar 2002-2003 la scoala profesionala, pentru o serie de meserii, ca mecanic auto, mecanic agricol si electrician auto s.a., prevad, in anul al treilea, conducere auto pentru elevi. (…) Respectarea planurilor-cadru de invatamint este obligatorie“.

Inspectoratul nu renunta

Conducerea ISJ Dolj ramine ferma pe pozitii. In raspunsul transmis ministerului zilele trecute, inspectorul general Constantin Busoi a mentionat ca masura de desfiintare a catedrelor de conducere auto s-a inscris in limitele legii si ordinelor MEC.

„Acolo unde planul de invatamint prevede ore de conducere auto in pregatirea de baza a elevilor, in limita celor 32 de ore saptaminal – cum este cazul specializarilor «conducere tractor» si «tinichigiu auto» – orele de conducere auto au ramas. Daca insa aceste ore nu sint mentionate in programa nici in pregatirea de baza si nici ca optionale, se pot face doar in afara programului de scoala. Adica in cadrul unor scoli de soferi particulare, organizate fara finantare de la buget, ci pe banii elevilor“, a mentionat prof. Busoi.

Nereguli, dar si regrete tardive

Inspectorul general a mentionat ca la baza masurii de desfiintare a scolilor de soferi din invatamintul de stat au stat si numeroasele nereguli din activitatea acestora: „Conducerea auto era scapata de sub control. Se inscriau toti elevii, dar numai citiva reuseau sa-si obtina permisul. Plecau cite trei-patru intr-o masina, chiulind din timpul desfasurarii orelor de clasa, si dadeau o tura prin oras, dar nu le era de ajuns, astfel ca erau nevoiti sa apeleze suplimentar – de asta data contra cost – la serviciile instructorilor, de multe ori tot pe benzina unitatilor scolare“.

Cu toate aceste deficiente, inspectorul general Constantin Busoi a mentionat: „Desfiintarea orelor de conducere auto, trebuie sa recunosc, constituie un dezavantaj pentru elevi, multi dintre ei venind la profesionala si pentru permisul de profesionist. Dar, ce sa-i faci, am fost constrinsi la asa ceva pentru a reduce numarul de posturi in limitele impuse de minister“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS