14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomanii au mai putina incredere in propriul guvern decit ceilalti europeni in conducatorii lor

Romanii au mai putina incredere in propriul guvern decit ceilalti europeni in conducatorii lor

Credibilitatea executivului in rindul romanilor inregistreaza o cota inferioara mediei de incredere intrunite in fata propriilor cetateni de majoritatea guvernelor din tarile europene, aflindu-se, de asemenea, sub procentul la nivel mondial, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP).

O alta concluzie importanta a sondajului arata ca majoritatea romanilor considera ca tarile bogate ar trebui sa acorde ajutor financiar celor sarace, chiar daca guvernele din aceste tari sint „corupte“. Peste un sfert (28%) dintre romani au „foarte putina incredere“ in guvern, 42% – „destul de putina incredere“, 21% -„destul de multa incredere“, in timp ce doar 3% au „foarte multa incredere“ in executivul de la Bucuresti.

Conform sondajului, aproximativ o treime dintre bulgari si polonezi declara ca „au foarte putina incredere“ in propriile guverne. Locuitorii tarilor Europei Centrale si de Est au mai putina incredere in guvernele care ii conduc decit cetatenii statelor din Uniunea Europeana in propriile executive si se afla, de asemenea, peste media internationala la acest capitol.

Sondajul arata ca marile companii din Romania au o cota putin mai ridicata de credibilitate decit guvernul. Mai putin de un sfert (23%) dintre romani spun ca au „foarte putina incredere“ in firme, 29 la suta „destul de putina incredere“, un sfert – „destul de multa incredere“, iar 6% – „foarte multa incredere“.

Potrivit sondajului, lipsa de credibilitate in companii este mai acuta in celelalte tari ale Europei Centrale si de Est monitorizate. De mai multa incredere se bucura marile companii in tarile UE. Cele mai credibile institutii din Romania sint, conform sondajului, organizatiile nonguvernamentale, 15 la suta dintre romani afirmind ca au „foarte multa incredere“ in aceste forme de organizare. Media este superioara tarilor UE (14%) si egala cu cota la nivel international. Romanii au apreciat, in proportie de 60%, ca tarile sarace ar trebui ajutate cu fonduri de cele bogate, chiar daca primele sint conduse de guverne corupte.

Peste o treime (35%) au alta parere si afirma ca mai intii va trebui eliminata coruptia. Procentele sint similare celor inregistrare in tarile UE si apropiate de media la nivel international. Calitatea mediului inconjurator s-a inrautatit, in ultimii zece ani, in Romania, a afirmat o treime dintre subiectii romani ai sondajului.

Peste jumatate dintre romani considera, de asemenea, ca guvernele trebuie „sa dea socoteala“ pentru realizarea unor obiective precise de protectie a mediului, iar 70% aproba ideea ca accesul la apa potabila sa devina drept fundamental al omului. In Romania, sondajul a fost realizat in perioada 30 iulie – 5 august, pe un esantion de 552 persoane. La nivel mondial, institutele membre ale Gallup au intervievat in total peste 23.000 persoane din mai mult de 30 de tari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS