17.6 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii din școli și grădinițe vor fi evaluați după noi reguli

Profesorii din școli și grădinițe vor fi evaluați după noi reguli

La finalul fiecărui an școlar, cadrele didactice și personalul didactic auxiliar trec printr-o evaluare a activității în baza căreia primesc calificativ. În acest an, metodologia pentru evaluarea activității anuale s-a modificat. Evaluarea nu se mai face la nivelul comisiei metodice din școală, ci se întrunnește o comisie temporară pe care o propune consiliul profesoral și o validează consiliul de administrație al școlii. O altă noutate este că din comisia pentru stabilirea indicatorilor de performnață fac parte și reprezentanții sindicatelor care vor avea rolul de a urmări respectarea domeniilor și a criteriilor din fișele cadru.

Reprezentanții sindicatelor nu fac parte din comisia de evaluare

Metodologia privind evaluarea anuală a personalului didactic de predare și auxiliar a fost modificată prin OME nr. 3.189/2021 și a adus câteva noutăți. Una dintre noutăți este că la comisia pentru stabilirea indicatorilor de performanță participă și câte un reprezentant al sindicatelor, dar aceștia nu vor face parte și din comisia de evaluare a cadrelor didactice.

”Conform ordinului de ministrul nr 3.189/2021 se modifică metodologia pentru evaluarea anuală a personalului didactic de predare și a personalului didactic auxiliar. Ca noutate, din comisia privind stabilirea indicatorilor de performanță va face parte și câte un reprezentant al fiecărei organizații sindicale afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, care au membri în unitatea de învățământ.

Eronat s-a înțeles faptul că reprezentantul sindicatului face parte din comisia de evaluare a cadrelor didactice. Acesta nu face parte decât dintr-o comisie care are ca obiect stabilirea indicatorilor de performanţă, cu respectarea strictă a domeniilor si criteriilor din fișele cadru, fișe care se depun la unitate între 15 iunie și 15 august”, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

Condiții pentru a face comisia de evaluare

Conform noilor modificări legislative, evaluarea activității cadrelor didactice se realizează la nivelul unității/instituției de învățământ de către o comisie de evaluare cu caracter temporar, formată din cadre didactice care nu fac parte din consiliul de administrație, la propunerea consiliului profesoral, cu aprobarea consiliului de administrație al unității/instituției de învățământ. Comisiile pentru evaluare vor ține cont de specificul școlii.

”Foarte important este faptul că această comisie are o componență si un număr de membri stabiliți prin procedura proprie a unității, în functie de particularitățile unității/institutiei de învățământ, şi este condusă de un responsabil”, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

Evaluarea activității cadrelor didactice se realizează în cadrul ședințelor comisiei de evaluare.

La final, consiliul de administrație al unității de învățământ acordă punctajul final de evaluare pe baza fișei cadru de evaluare a personalului didactic/didactic auxiliar.

Conform grilei de punctaj pentru acordarea calificativelor anuale de la 100 până la 85 de puncte se acordă calificativul Foarte bine. De la 84,99 până la 71 de puncte se acordă calificativul Bine. De la 70,99 până la 61 de puncte, calificativul Satisfăcător, iar sub 60,99 puncte, calificativul Nesatisfăcător. Cadrele didactice care obțin calificative slabe nu pot paricipa la concursurile pentru grade sau funcții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS