15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljchim, ultima strigare

Doljchim, ultima strigare

Petrom şi omul de afaceri Ioan Niculae negociază, încă o dată, preluarea combinatului craiovean. De data aceasta, lucrurile sunt avansate. Zeci de craioveni care au lucrat la Doljchim au fost deja sunaţi şi întrebaţi dacă s-ar întoarce la lucru.

Circa 850 de oameni din Craiova şi din comunele limitrofe ar putea avea din nou de lucru, dacă se perfectează o afacere de reactivare a combinatului de îngrăşăminte chimice Doljchim. Acţionarul majoritar de la combinat – Petrom – discută din nou cu omul de afaceri Ioan Niculae preluarea a ceea ce a mai rămas din combinatul craiovean, închis la sfârşitul anului 2010. Intenţia lui Niculae ar fi aceea de a redeschide, în primă fază, fabricile de acid azotic şi de azotat de amoniu. Omul de afaceri care controlează grupul InterAgro a confirmat, pentru GdS, că se află în discuţii „avansate“ cu oficialii Petrom. „Suntem într-o perioadă de negociere cu Petrom pentru preluarea Doljchim. Am dori să preluăm combinatul, dar sunt detalii tehnice pe care nu am voie să le dezvălui“, a spus Ioan Niculae, aflat la a treia rundă de negocieri privind preluarea Doljchim, dar nici una concretizată până acum. Intenţia lui Niculae este aceea de a prelua de la Petrom gazul necesar procesului tehnologic de la Doljchim, după cum chiar omul de afaceri ne-a confirmat: „Vreau un parteneriat cu Petrom pentru preluarea gazului necesar în procesul de producţie, dar acestea sunt chestiuni din procesul de negociere, pe care nu le pot detalia. Va mai dura puţin această negociere“. În schimb, Niculae consideră că, dacă ar prelua combinatul, peste 850 de oameni s-ar întoarce la lucru. „Vor lucra pe platforma Doljchim între 850 şi 1.000 de oameni. Desigur că îi vrem pe cei mai buni şi de aceea vor fi, în principal, oameni care au mai lucrat la Doljchim“, a arătat Niculae. Surse apropiate discuţiilor confirmă faptul că negocierile dintre Petrom şi omul de afaceri sunt avansate. De altfel, în Craiova, şefii de secţii din cadrul „defunctului“ Doljchim au contactat foştii angajaţi ai câtorva fabrici care au activat în combinat, pentru a verifica dacă oamenii mai sunt disponibili să se întoarcă la lucru. Au fost vizaţi, în special, foştii angajaţi de la Secţiile Acid azotic şi Azotat de amoniu. Aceleaşi surse susţin că nu va fi vorba chiar de 850 de locuri de muncă, în cazul în care afacerea se perfectează, ci de mult mai puţine, dar tot de ordinul sutelor.
Ioan Niculae vrea să cumpere Doljchim sau să intre într-un parteneriat cu Petrom în condiţiile în care, în decursul acestui an, omul de afaceri intenţiona să-şi închidă toate combinatele din ţară, invocând preţul gazelor naturale. Rămâne de văzut dacă, de această dată, Petrom va bate palma cu grupul Inter­Agro, controlat de omul de afaceri.

Petrom lasă să se înţeleagă că negociază

Reprezentanţii Petrom nici nu au confirmat, nici nu au infirmat discuţiile avansate cu Ioan Niculae. Petrom lasă să răzbată dincolo de zidul negocierilor doar faptul că vrea un fel de parteneriat pentru administrarea Doljchim. Compania susţine faptul că procedurile de închidere a Doljchim sunt în plină desfăşurare şi că, în trecut, nu au avut cu cine să încheie afacerea ce vizează societatea din Craiova, în sensul că partenerii lor de discuţii nu au avut „expertiza şi puterea financiară necesare pentru a administra în parteneriat cu noi combinatul“, au declarat, pentru GdS, oficialii Petrom. Compania care activează pe piaţa de petrol şi gaze din România mai susţine că procedurile de închidere a Doljchim au început de acum aproape doi ani: „Drept consecinţă a deciziei de închidere, producţia de îngrăşăminte a fost oprită în decembrie 2009, în timp ce producţia de metanol, ultima operaţională comercial, a fost închisă în octombrie 2010. Procedurile de închidere se derulează conform estimărilor“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII