26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎnalta tehnologie de la Compania de Apă nu scapă curând slătinenii de traiul ca la ţară

Înalta tehnologie de la Compania de Apă nu scapă curând slătinenii de traiul ca la ţară

Încă prea multe străzi din Slatina nu au racord la canalizare, încă prea mulţi locuitori cară apă de băut de la cişmele sau fântâni. Compania de Apă se laudă cu diplome şi echipamente de înaltă precizie şi le dă termene slătinenilor, unele mai scurte, din fericire, până când şi la ei va ajunge civilizaţia Compania de Apă Olt – Sediul Secundar Slatina are în proiect mii de metri liniari de reţea de apă şi canal, noi sau reabilitare a vechilor reţele, termenele de finalizare fiind 2013. Prea mult, spun slătinenii, care de zeci de ani aşteaptă să scape şi ei de WC-ul din fundu’ curţii, să le curgă apă la robinet şi să nu le sară vreo piatră în cap de fiecare dată când trece o maşină pe drumul pe care edilii îl numesc în acte stradă.
În biroul şefului de la Slatina al CAO, Florea Raţă, tronează zeci de dosare, conţinând studii de fezabilitate, indicatori tehnici etc., toate aşteptând să fie depuse sau implementate. Lista proiectelor câştigate pe fonduri europene şi care urmează să fie puse în aplicare până în 2013 cuprinde 7.982 de metri de reţea nou-nouţă de alimentare cu apă şi 18.015 metri reabilitare de reţea, plus 3.917 metri reţea de reabilitat pentru înaltă presiune. Printre tronsoanele noi în care va curge apă: strada Tudor Vladimirescu (partea fără reţea), strada Basarabilor (partea fără reţea), strada Garoafelor, strada Zambilelor, strada Agricultorului, strada Drăgăneşti (prelungire de reţea la ieşirea din oraş), strada Piteşti (prelungire) etc. Reţea de canalizare vor avea, în sfârşit, strada Oltului (partea neracordată), strada Grigore Alexandrescu, strada Armaşului, strada Boiangiului, în total 3.540 de metri, la care se adaugă reabilitarea a alţi peste 8.000 de metri, proiectul având o valoare de aproape 73 de milioane de euro şi termen de finalizare anul 2013.  Din surse proprii ale CAO, tot în Slatina, se vor executa lucrări de extindere şi reabilitare reţele de alimentare cu apă pentru 42 de străzi, iar pe alte 59 va ajunge reţeaua de canalizare. „Nu am reuşit să facem şi alimentare cu apă şi canal pe aceleaşi străzi, fie pentru că unele pentru care avem canalizare aveau deja apă, fie pentru că aşa au fost făcute proiectele“, a declarat Raţă. CAO, Sediul Secundar Slatina, se descurcă însă bine la detectarea pierderilor de apă şi intervenţia pe reţea, ultima achiziţie fiind un echipament computerizat de inspecţie a reţelei, încă nepus în funcţie, pentru exploatarea căruia urmează ca personalul să fie instruit. „Dotare avem, pentru că acum zece ani mergeam la expoziţiile de profil şi ne spuneam că noi niciodată n-o să avem aşa ceva, iar acum, la ultima expoziţie, am constatat că avem aparatură peste cea de la manifestare. Unul dintre utilajele noastre firma producătoare din Germania chiar îl expusese acolo, să-şi facă reclamă. Încercăm să digitalizăm şi harta reţelei, pentru că, într-adevăr, până acum, dacă se producea o spărtură, trebuia să-i întrebăm pe cei mai vechi dacă ştiu pe unde e, cum e…“, a declarat Raţă.

„De la ultimele alegeri tot aşteptăm!“

Progresul tehnologic de la CAO nu-i prea interesează pe slătinenii care trăiesc în municipiul reşedinţă de judeţ în condiţii mai proaste decât unele rude de pe la ţară. Ei ştiu că la fiecare alegeri li se promite şi că, după ce acestea au trecut, rămân să se uite lung în zare. Pe strada Basarabilor, până la intersecţia cu strada Mânăstirii, apă este de când se ştiu cei mai tineri, dar tot de-atunci au şi probleme cu presiunea. „Când vine seara, stăm să se adune apă în lighean şi facem baie, ce altceva să facem? Au zis că ne rezolvă problema, şi nu doar o dată, dar…“, a spus Paulina Tudorică.
Pe alte „străzi“ din cartierul Clocociov situaţia este mult mai disperată. Pe strada Armaşului, de fapt o uliţă îngustă, denivelată, neasfaltată, pe care caprele se plimbă ca pe tăpşan, reţeaua de apă şi canal trebuia să ajungă imediat după alegeri. „Au venit, ne-au adus plase cu pui şi ce ne-au mai dat, că am zis c-o să spun la toată lumea, mai aveau să cadă în genunchi la poartă, ca să-i votăm consilieri, iar după alegeri n-a mai călcat picior. Mergi cu vreo problemă la primărie, îţi spune că nu e dom’ primar. Aşa e la noi, în 2011, avem WC-ul în curte. Suntem opt familii în curtea asta, mai mult de 40 în casă. Şi-a făcut băiatul casă, a făcut şi baie, da’ cum s-o folosească?! De la ultimele alegeri tot aşteptăm!“, îşi varsă oful Săndica Păun. Pe nimeni de pe strada Armaşului, de altfel, nu mai mişcă informaţia că strada va fi canalizată în cel mult doi ani şi ceva. La apă s-au branşat din strada vecină, cum au putut, scăpând măcar de grija căratului de la cişmea. De asfalt, cum nimeni nu le-a pomenit, uită şi ei să-şi mai amintească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS