28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunca în străinătate, tot mai tentantă în vreme de criză

Munca în străinătate, tot mai tentantă în vreme de criză

De la un an la altul, mirajul muncii în străinătate este tot mai mare în rândul doljenilor. Înainte de a opta pentru un astfel de job, cei interesaţi trebuie să aibă în vedere faptul că, indiferent din ce ţară provine angajatorul, cunoaşterea limbii engleze la un nivel conversaţional este unul dintre criteriile de selecţie nelipsite.

În condiţiile în care numărul şomerilor din Dolj se menţine în continuare peste 30.000, iar cel al posturilor vacante nu depăşeşte câteva sute, găsirea unui loc de muncă în judeţ este extrem de dificilă. Astfel, tot mai mulţi doljeni au solicitat informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă din Uniunea Europeană, în încercarea de a-şi găsi o slujbă în străinătate. „De la începerea crizei, numărul doljenilor care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja în alte ţări europene a crescut mult“, a declarat Simona Dumitriu, consilier Eures în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, care a explicat că oamenii pot apela la acest serviciu gratuit, indiferent dacă sunt deja angajaţi sau sunt şomeri indemnizaţi ori neindemnizaţi. Aceasta a explicat că, din 2007 şi până în prezent, peste 5.000 de doljeni s-au înscris în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate.

Doljenii sunt dispuşi să accepte locuri de muncă sub nivelul pregătirii lor

O dată cu începerea crizei, o mare parte dintre cei care încearcă să plece la muncă în afara graniţelor României sunt dispuşi să accepte slujbe sub nivelul pregătirii lor, inclusiv posturi de muncitori necalificaţi. „Doljenii solicită în primul rând locuri de muncă în funcţie de pregătirea lor. Dacă nu găsesc, acceptă să lucreze şi ca muncitori necalificaţi“, a explicat Simona Dumitriu. În plus, comparativ cu anii trecuţi, când cei mai mulţi solicitau locuri de muncă în agricultură, în ţări precum Spania şi Italia, acum, pentru că au văzut că în ţările nordice se plăteşte bine, doljenii au început să întrebe şi de locurile de muncă din Danemarca sau Marea Britanie.

Ce condiţii impun angajatorii europeni

Indiferent că preferă să lucreze într-o ţară anume sau nu, persoanele interesante de un loc de muncă în statele UE ar trebui să aibă în vedere faptul că una dintre condiţiile principale impuse de angajatori este cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională (de cele mai multe ori engleza). Cunoaşterea limbii ţării în care urmează să fie făcută angajarea constituie un avantaj. În plus, angajatorii mai solicită existenţa unui certificat de calificare pentru meseria care urmează să fie prestată. Mai mult decât atât, în funcţie de fiecare loc de muncă în parte, angajatorii pot sau nu să solicite şi experienţă, dar nu este o condiţie eliminatorie.

622 de locuri de muncă vacante în reţeaua Eures

Pentru această perioadă, prin reţeaua Eures sunt disponibile aproximativ 622 de locuri de muncă vacante în spaţiul UE. 200 dintre acestea sunt pentru posturile de farmacist şi asistent de farmacist în Malta, şi două pentru doctor specialist în Slovenia. Restul de 400 sunt pentru muncitori necalificaţi în agricultură, la cules de căpşune în Spania. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, în perioada 24-25 noiembrie 2010, în localitatea Slatina, o Bursă a locurilor de muncă sezoniere în domeniul agricol pentru persoanele interesate. În acest sens, doljenii trebuie să depună, în intervalul 1-10 noiembrie 2010, la AJOFM Dolj, următoarele acte: copie CI/BI, CV în limba română, cazier (fără antecedente penale) şi adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „apt de muncă“. „Numai persoanele înştiinţate de consilierul EURES se vor prezenta la interviu“, se arată într-un comunicat emis de AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII