14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine o duce mai bine la stat?

Cine o duce mai bine la stat?

În timp ce mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă, iar bugetarilor le-au scăzut salariile, există angajaţi ai statului care au jubilat în luna august, pentru că au încasat stimulente pe două luni. Preşedintele Băsescu a susţinut schimbarea miniştrilor finanţelor şi muncii şi din cauză că au acordat stimulente subalternilor.

În România zilelor noastre există bugetari trişti că le-au scăzut cu 25% veniturile din salarii, dar sunt şi bugetari fericiţi că au încasat într-o lună cât alţi funcţionari ai statului în trei şi cât alţi lucrători din mediul privat în patru luni. În această ultimă categorie intră cei de la Fisc şi unii dintre cei subordonaţi Ministerului Muncii. Preşedintele Traian Băsescu spunea după remanierea guvernului că noii miniştri puşi în funcţii la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Muncii ar trebui să nu repete greşelile predecesorilor lor referitoare la stimulentele acordate angajaţilor celor două ministere, astfel încât să nu se mai dea acele drepturi băneşti. Preşedintele a subliniat atunci faptul că angajaţii statului, subordonaţi celor două ministere, au încasat stimulentele pe două luni. De atunci şi până acum, lucrurile nu s-au schimbat. Noii miniştri nu au renunţat încă la stimulentele pentru subordonaţi, dar cei din teritoriu cred că este doar o chestiune de timp.

Banii trag la… Finanţe

La nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, luna august a fost „productivă“. În plină recesiune, angajaţii instituţiei au primit stimulentele aferente lunilor iunie şi iulie, aproape două milioane de lei, mai exact, 1.986.321 de lei, potrivit datelor furnizate de DGFP. Teoretic, fiecare angajat ar fi primit, în medie, în august, câte 2.774 de lei. În realitate, lucrurile au stat altfel. Dacă şefii instituţiei au încasat sume cu patru cifre, cei mai mici (care nu au avut rezultate deosebite) s-au mulţumit cu câte 200 de lei, iar o singură persoană a primit doar 59 de lei. Restul angajaţilor Fiscului au încasat mult mai mult. „Cele mai mari trei stimulente acordate în aceste luni au fost de 2.724 de lei, 2.496 de lei, respectiv 2.463 de lei, iar cele mai mici trei stimulente au fost de 59 de lei, 209 lei, respectiv 270 de lei“, au precizat reprezentanţii DGFP Dolj.

Finanţiştii se plâng de salariile mizere

Un angajat bun al Fiscului, care are şi vechime, şi rezultate în activitate, a plecat acasă în august cu 4.000 – 4.500 de lei. Liderul sindical din instituţie, Mitiţă Tudor, spune că nu e mult: „Pentru importanţa muncii unui inspector de la Finanţe vi se pare mult? Ştiaţi că la noi 250 de angajaţi au salarii brute sub 1.000 de lei şi pleacă acasă cu 450 – 500 de lei? Din totalul de 716 angajaţi ai DGFP Dolj, doar 60 – 70 de persoane au salarii de până la 2.000 de lei brut. Deci iau net mult mai puţin“, a spus Tudor Mitiţă. Liderul sindical a menţionat că nu s-a primit nimic scris de la minister, dar că toate semnalele sunt că s-ar renunţa la stimulente. Fiscul doljean a mai încasat stimulente şi în iulie, dar aferente lunii mai, în sumă de 1.057.782 de lei.

Casa de Pensii se eschivează când vine vorba despre stimulente

Şi la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj s-au încasat stimulente, dar până în iunie. Deşi întrebările adresate de GdS au fost cât se poate de clare, instituţia păstrează secretul asupra sumelor primite de angajaţi cu titlul de stimulente. „Procentul stimulentelor în 2010, raportat la fondul de salarii, a fost de aproximativ 0,4. Ultima lună de acordare a stimulentelor a fost iunie 2010. Baza legală de acordare a stimulentelor este Ordinul Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nr. 215/2009, conform căruia majoritatea salariaţilor au beneficiat de respectivele drepturi băneşti“, au răspuns reprezentanţii CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII