21.6 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCând arta desăvârşeşte cariera de medic...

Când arta desăvârşeşte cariera de medic…

Medici prestigioşi ai Craiovei – prof. dr. Ion Georgescu, declarat cel mai bun medic român de publicaţia on line Top Medici şi decorat de preşedinţie în acest an, specialistul în hematologie Gabriel Găman, Viorela Enăchescu – membru al Societăţii Române de Gastroenterologie, al Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie, al Uniunii Medicale Balcanice sau Viorel Cârlig sunt doar câţiva dintre cei care se întâlnesc în fiecare săptămână, de aproape 38 de ani, pentru a-şi împlini cea de-a doua pasiune a vieţii lor: muzica de cor.

Ar fi interesant de văzut câţi craioveni ştiu că Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova are un cor de tradiţie, care în această toamnă va împlini 38 de ani de la înfiinţare. Medici de excepţie ai Olteniei, studenţi, dar şi alţi iubitori ai coralei, cunoscuţi atât în ţară, cât şi în străinătate, împletesc viaţa sub jurământul lui Hipocrate şi muzica clasică. Dar, cum criza financiară a afectat pe toată lumea, corul UMF Craiova are din ce în ce mai puţine concerte în ţară şi peste hotare…

O pasiune de 38 de ani

Povestea Coralei Facultăţii de Medicină din Craiova a început la doi ani de la înfiinţarea instituţiei academice medicale, în toamna anului 1972, la iniţiativa cunoscutului medic şi profesor Valentin Cârlig, pe atunci asistent universitar. A îmbinat cele două pasiuni, deoarece muzica a fost prima care l-a cucerit şi pe care ar fi dorit să o urmeze. A ascultat însă sfatul tatălui, de a face medicina, de a alege o profesie „din care să îşi câştige existenţa“. Nu este singurul cor pe care l-a dirijat sau la care şi-a adus contribuţia. De loc din Basarabia, profesorul doctor Valentin Cârlig vorbeşte şi astăzi cu tristeţe despre perioada în care a fost nevoit să-şi lase în urmă casă, rude, tot ce avea şi cu un carnet de „evacuat“ să o ia de la început. Basarabia este locul unde învăţase să mânuiască balalaica şi-i acompania cu ea pe cei mari, la câte o petrecere. Izgonit, departe de casă, Valentin Cârlig a ajuns în comuna doljeană Cetate şi mai apoi la Craiova. Sunt vremuri pe care nu le va putea uita nicicând, iar muzica a fost cea care l-a ajutat să reziste, să meargă mai departe. Vorbeşte cu tristeţe despre acei ani, cu cuvinte puţine şi parcă încercând să înăbuşe tot ce a trăit… După terminarea facultăţii, în 1961, Valentin Cârlig a fost trimis să facă trei ani de stagiatură la Galicea Mare, unde a înfiinţat un cor la căminul cultural. Întors la Craiova, vreme de şapte ani, a dirijat corul Direcţiei Regionale CFR. „Am iubit muzica dintotdeauna. Am urmat chiar şi Şcoala Populară de Artă. Am avut şansa ca în viaţa mea, deloc uşoară, să am lângă mine oameni de excepţie… I-am avut ca profesori de muzică pe Mihail Bârcă, absolvent al Conservatorului din Moscova, şi pe Constantin Baciu, absolvent al Conservatorului din Paris. De la ei au învăţat «meserie» mulţi maeştri în ale dirijatului, dintre care l-aş putea aminti pe maestrul dirijor Alexandru Racu. Am cântat la pian şi vioară, mi-am găsit liniştea şi refularea în muzică“, a povestit medicul Valentin Cârlig.

Corala UMF Craiova s-a făcut remarcată în ţară şi străinătate

În toţi aceşti ani, Corala UMF a susţinut o activitate permanentă, participând la festivaluri şi concursuri naţionale, obţinând de fiecare dată rezultate remarcabile, de la titlul de laureat la diverse ediţii ale Festivalului Naţional de Artă Studenţească, la trofeul concursurilor „D.G. Chiriac“, „I. Vidu“, „C. Porumbescu“, „I. Velceanu“. Au cântat în toate centrele universitare româneşti, s-au făcut remarcaţi în competiţii cu coruri celebre din ţară şi străinătate. Din 1982, Corala UMF este patronată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Fiind sub aripa unei instituţii de profil, timp de mulţi ani, medicii craioveni au fost invitaţi să susţină concerte la Ateneul Român. Faima coralei craiovene a trecut graniţele ţării, astfel că în 1985, la iniţiativa Universităţii din Leipzig, Corala Facultăţii de Medicină a avut onoarea de a participa la concertul susţinut la Neues Gewandhaus, prin care s-a celebrat tricentenarul naşterii lui J.S. Bach şi G.F. Haendel. Au urmat şi alte concerte în Iugoslavia, Cehoslovacia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia. „S-a creat o relaţie specială între noi, membrii corului. Ne-am cunoscut bine, iar mulţi dintre noi şi-au unit chiar şi destinele, mânaţi de aceleaşi trăiri. Din nefericire, în prezent mai avem doar 60 de membri, din cei aproximativ 90, câţi eram cu ani în urmă. Dacă în alte coruri celebre cântă, de exemplu, trei generaţii: bunici, copii şi nepoţi, la noi cântă copiii foştilor corişti. Am avut însă bucuria să ascultăm şi să fim ascultaţi de Corala Transilvania, Corul Conservatorului «Ciprian Porumbescu». Cine iubeşte muzica de cor este bine primit în rândul nostru, iar cine are o voce cu care poate să facă faţă poate rămâne. Uşa este deschisă tuturor“, a adăugat Valentin Cârlig.

„Imnele Sfintei Liturghii“ – Liturghia scrisă de medicul Cârlig

Şi ca şi când meseriile de profesor şi doctor, apoi de dirijor nu ar fi fost suficiente pentru a-l împlini ca om, Valentin Cârlig scrie şi muzică de cor. A scris zeci de lucrări care astăzi fac parte din repertoriu, printre care şi o Liturghie – „Despre Imnele Sfintei Liturghii“, la îndemnul Prea Sfinţitului Calinic. A fost invitat de mitropoliţi în Grecia, iar Liturghia scrisă de el este cântată în biserici şi catedrale, cu prilejul marilor sărbători de peste an, alături de: „Îngerul a strigat“, „Ton Despotin“ etc. Pentru preocupările componistice în domeniul muzicii corale, medicul craiovean a fost distins cu diplome de Uniunea Compozitorilor.

Îi putem ajuta să revină pe scenă

Corul UMF Craiova face parte din 1994 din „Fundaţia Corală a Facultăţii de Medicină“ din Craiova. Iubitorii de muzică bună pot contribui la promovarea acestui cor care, din nefericire, este în colaps financiar. Reprezentanţii corului sunt oameni deosebiţi, modeşti, care nu au cerut niciodată nimic, nu au întins mâna şi nu s-au plâns. În această toamnă însă, la aniversarea a 38 de ani de existenţă, îi putem ajuta, îi putem aduce pe aceşti medici de excepţie ai ţării pe scenă, în faţa noastră, pentru a ne încânta sufletele cu lucrări ale compozitorilor români clasici şi contemporani, precum şi cu o literatură corală universală din diverse perioade…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII