15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsigurarea obligatorie a locuinţelor, din 2011

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, din 2011

Firmele de asigurare sufocă potenţialii clienţi cu oferte legate de asigurarea obligatorie a locuinţelor. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informează că nu poate începe încheierea poliţelor din cauză că trebuie pusă la punct baza de date cu toţi deţinătorii de locuinţe din România.

Firmele de asigurări nu pot încheia încă poliţe de asigurări obligatorii ale locuinţelor pe baza Legii nr. 260/2008, deşi actul normativ este deja în vigoare. Asigurătorii s-au asociat în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) – care funcţionează ca o societate pe acţiuni -, dar această societate încă nu a dat startul încheierii poliţelor pentru dezastre naturale. Dacă până acum se vorbea că legea va putea fi aplicată de la 1 iulie 2010, în prezent, PAID nu mai este aşa de optimistă. „Nu se ştie exact când se pot încheia poliţele pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor. Noi credem că în semestrul II al acestui an. Mai sunt chestiuni organizatorice de pus la punct (…). Clar este că în acest moment nu se pot încheia contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sancţionează astfel de cazuri, cum s-a întâmplat deja cu un asigurător“, a precizat Radu Popescu, consilier în cadrul PAID.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor prevede: „Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie numai cu asigurătorii asociaţi în PAID şi care sunt autorizaţi să încheie astfel de contracte, în condiţiile stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi şi a Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor“. De altfel, PAID va plăti şi despăgubirile în caz de producere a unor cutremure, inundaţii sau alunecări de teren. Din această structură (PAID) fac parte mai multe firme de asigurare: Astra, Groupama, Generali, Euroins, Uniqa, Platinum, City Ensurance, Certasig, Ardaf, Carpatica, Credit Europe, Grawe şi ABC.

Baza de date cu proprietarii, dificil de realizat

Reprezentanţii PAID susţin că pentru a se putea asigura locuinţele pe Legea nr. 280/2008 este nevoie mai întâi să se realizeze o bază de date cu toţi proprietarii de locuinţe din România. Lucru destul de dificil de realizat într-un timp scurt. „Trebuie să creăm o bază de date cu peste 2,5 milioane de locuinţe şi pentru acest lucru ne trebuie date din 3.227 de localităţi din România. Aceste lucruri durează“, a precizat Radu Popescu, consilier PAID. Cu alte cuvinte, pentru a apărea baza de date cu locuinţele din România, PAID trebuie să primească răspuns de la comunităţile locale din oraşe şi comune şi chiar din cele mai îndepărtate cătune. În cel mai fericit caz, asigurările obligatorii ar putea începe către finalul anului sau chiar începutul anului viitor.

Cât plătesc românii

Deţinătorii de locuinţe de tip A (construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) vor achita obligatoriu 20 de euro pe an şi casa lor va fi asigurată la 20.000 de euro, adică atâta va primi titularul contractului de asigurare dacă se produc cutremure, inundaţii etc. Pentru locuinţele de tip B (de chirpici şi altele), proprietarii vor plăti zece euro pe an, iar suma asigurată este de 10.000 de euro. Pentru asistaţii social, sumele obligatorii vor fi plătite de primării – aspect greu de realizat în plină criză şi într-o perioadă în care se taie la grămadă cheltuielile bugetare. Nici proprietarii imobilelor nu au de unde să plătească şi, pur şi simplu, îşi asumă riscul unor eventuale cutremure, inundaţii sau alunecări de teren. „Nu mai plătim nimic! De ce aveam nevoie noi acum de asigurări obligatorii la locuinţe când lumea nu are ce să mănânce?! Câte inundaţii naturale aţi văzut dumneavoastră la etajul IV? Se vrea să umplem de bani firmele de asigurări…“, a spus revoltat un cetăţean din Craiova. „Nu sunt de acord cu această asigurare obligatorie pentru că, în cazul unui cutremur, ce firmă de asigurări îşi permite să plătească pentru toată lumea? Sau chiar dacă ar avea bani, ce voi mai face cu 20.000 de euro? Îmi voi cumpăra un perete în loc de o casă?“, a spus Cristina Florescu, din Craiova.
Ca la orice firmă de profil, riscul este reasigurat la alte companii de asigurări din lume, astfel că, în caz de catastrofe naturale, sunt asigurate fonduri pentru despăgubiri. Sau, cel puţin, aşa este teoretic.

Locuinţe asigurate de două ori
Potrivit normelor CSA, proprietarii care au deja o asigurare a locuinţei, cum ar fi cele cesionate în favoarea băncilor, pentru credite ipotecare sau imobiliare, trebuie să mai încheie o poliţă de asigurare, de data aceasta obligatorie, pentru dezastre naturale. „De la 1 ianuarie 2011, şi aceste persoane care au deja o asigurare sunt obligate să încheie poliţe pe Legea nr. 260. Normele CSA de aplicare a legii prevăd acest lucru“, a spus reprezentantul PAID.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII