15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de tineri cu dizabilităţi au fost recrutaţi pentru un job

Zeci de tineri cu dizabilităţi au fost recrutaţi pentru un job

Zeci de elevi cu dizabilităţi sau tineri craioveni cu probleme intelectuale care nu au avut şansa să muncească până acum s-au prezentat ieri la recrutare pentru găsirea unei slujbe. Au trecut prin probe importante: interviu, consult medical general, verificarea abilităţilor sportive, iar în numai două luni vor participa la târgul de joburi organizat special pentru ei.

Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Olympics din România au recrutat ieri tineri cu dizabilităţi intelectuale în vederea găsirii unui loc de muncă, fiindu-le evaluate starea de sănătate şi abilităţile sportive în cadrul proiectului „Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România“.
Evenimentul a avut loc la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj / Centrul Şcolar „Beethoven“ din Craiova. Proiectul „Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România“ este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni. Proiectul are drept scop asigurarea de şanse egale la integrare pe piaţa muncii pentru 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din regiunile Bucureşti-Ilfov, nord-vest, nord-est şi sud-vest. Acestor persoane le vor fi oferite oportunităţi de angajare, precum şi servicii de sprijin şi acompaniere.
„Urmărim să conştientizăm oamenii din comunitate şi de pe piaţa muncii cu privire la abilităţile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Obiectivul nostru general este de asigurare a şanselor egale la integrare pe piaţa muncii pentru 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Oferim acestor oameni oportunităţi de ocupare, servicii de sprijin şi acompaniere şi vom conştientiza comunitatea că ei există şi pot fi utili. Vom face tot posibilul ca aproximativ 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale să îşi găsească un loc de muncă. Vom organiza în maximum două luni, la Craiova, un târg de locuri de muncă dedicat persoanelor cu dizabilităţi. Vom implica elevii în activităţi de voluntariat“, a precizat Katharina Kiss, coordonator campanie de educare şi informare din cadrul Fundaţiei Special Olimpics din România.

Tinerii români cu dizabilităţi au câştigat concursuri sportive internaţionale

Aproximativ 80 de elevi sau absolvenţi craioveni cu dizabilităţi s-au prezentat la recrutare pentru găsirea unui loc de muncă. Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au evaluat starea de sănătate a candidaţilor, iar studenţii de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport au verificat capacităţile motrice ale candidaţilor. Cei care vor dovedi capacităţi sportive vor fi recrutaţi pentru diferite jocuri sportive naţionale sau internaţionale.
„Avem experienţa anilor trecuţi, când tineri români cu dizabilităţi au participat la ediţia premergătoare a Mondialelor Jocurilor de Iarnă şi când echipa României, de exemplu, formată din şase sportivi, a participat la probele de schi alpin şi mers pe zăpadă. Echipa României a obţinut două medalii de aur şi două de argint. Reprezentanţii noştri, persoane cu diverse dizabilităţi, au luat parte şi la Cupa Europeană de Fotbal Special Olympics, dar şi la Jocurile Naţionale de Vară Special Olympics“, a menţionat Katharina Kiss.

Angajarea persoanelor cu dizabilităţi aduce avantaje angajatorului

Firmele care angajează persoane cu handicap s-ar putea bucura de o serie de facilităţi oferite de stat, în special în condiţiile unei pieţe a muncii serios afectate de criza financiară. Câţi dintre angajatori optează pentru recrutarea unui personal cu dizabilităţi este greu de spus… O firmă cu mai puţin de 50 de angajaţi, care încadrează în muncă o persoană cu handicap, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, va primi o subvenţie egală cu un salariu minim brut pe economie, timp de un an (sau 18 luni, în cazul absolvenţilor cu handicap).
Practic, statul plăteşte până la 60% din salariul pe care societatea îl oferă angajatului cu probleme de sănătate. Avantajele nu se opresc însă aici. Angajatorii ar putea obţine, prin programe finanţate de Fondul Social European, sume importante de bani pentru a-şi adapta sediile, astfel încât să permită accesul persoanelor cu handicap. De asemenea, patronii care au sub 100 de angajaţi şi mai încadrează, pentru cel puţin doi ani, persoane cu deficienţe vor primi lunar, pentru primul an, un salariu minim brut pentru fiecare nou-angajat. Cu toate acestea, în România, persoanele cu handicap sunt discriminate îşi găsesc foarte greu un loc de muncă. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Handicap au prezentat chiar şi un raport în care se specifică faptul că la angajare persoanele cu handicap primesc salarii mult mai mici decât cele sănătoase. Potrivit statisticilor, la sfârşitul anului 2008, în România erau încadrate 25.705 persoane cu handicap. Puteţi transforma această obligaţie într-un avantaj real pentru firma dumneavoastră.
„Angajând persoane cu dizabilităţi, dobândiţi angajaţi loiali şi motivaţi, la fel de competenţi ca şi cei fără dizabilităţi, creaţi o echipă solidă, caracterizată prin diversitate şi toleranţă, folosiţi fondurile care altfel ar fi datorate statului pentru a plăti salariile angajaţilor dumneavoastră cu dizabilităţi. În plus, vă implicaţi într-un proiect de responsabilitate socială corporatistă, contribuind la dezvoltarea comunităţii, la dezvoltarea serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi la angajarea lor“, a adăugat coordonatorul de proiect.
Toţi candidaţii cu dizabilităţi intelectuale care au susţinut ieri interviu pentru recrutare în vederea găsirii unui loc de muncă au şanse să lucreze în scurt timp în industria alimentară.  

Stagii la Parlamentul European pentru persoanele cu dizabilităţi

Parlamentul European oferă stagii plătite pentru persoanele cu dizabilităţi. Acestea se adresează atât absolvenţilor de studii superioare, cât şi celor care au calificări sub acest nivel. Programul oferă stagii plătite de cinci luni pentru persoanele cu dizabilităţi şi se desfăşoară în paralel cu alte opţiuni de stagiu şi vizite de studiu la secretariatul Parlamentului European. Principalul scop al programului este de a oferi unor persoane cu dizabilităţi o experienţă de lucru semnificativă, ca stagiar la Parlamentul European, dându-le şansa de a se familiariza cu activităţile acestei instituţii. Candidaţii pentru acest program de stagii plătite trebuie să fie cetăţeni ai unui stat membru UE sau ai unui stat candidat; să aibă peste 18 ani; să cunoască la perfecţie una dintre limbile oficiale ale UE, să nu fi beneficiat de nici un stagiu plătit, să nu fi fost angajat, mai mult de patru săptămâni la rând, într-o instituţie europeană sau să fi lucrat, contra cost, mai mult de patru săptămâni consecutive, pentru un membru sau un grup politic al Parlamentului European.
Bursa lunară pentru stagiari este de 1.119,37 euro. Celelalte cheltuieli ale stagiarului, legate direct de dizabilitatea sa, pot fi acoperite până la maximum 50% din valoarea bursei lunare. Dacă este cazul, stagiarilor li se vor asigura la locul de muncă toate condiţiile pentru a-i ajuta să îndeplinească sarcinile pe care le au. Data-limită pentru depunerea candidaturii este 15 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII