19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCălinoiu şi Manţog s-au răfuit în şedinţa CJ pe licitaţia la DJ 661

Călinoiu şi Manţog s-au răfuit în şedinţa CJ pe licitaţia la DJ 661

Colegi în alianţa aflată la guvernare, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu (PSD), şi consilierul judeţean Ionel Manţog (PD-L) s-au certat ieri ca la uşa cortului în ultima şedinţă a CJ.

Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Gorj s-a transformat într-un veritabil scandal, în care colegii de alianţă social-democratul Ion Călinoiu şi democrat-liberalul Ionel Manţog şi-au aruncat unul altuia cuvinte „grele“. Dacă nu ar fi existat intervenţia de final a preşedintelui CJ, Ion Călinoiu, şedinţa s-ar fi încheiat în linişte şi pace. La un moment dat, în sală s-a auzit câteva minute numai vocea pesedistului Călinoiu, care a parcurs, liniştit, punctele de pe ordinea de zi. La rândul lor, consilierii păreau picaţi într-o letargie din care numai terminarea şedinţei îi putea scoate. Aleşii au votat cuminţi, în momentul când li s-a solicitat acest lucru, foarte rar cineva ridicând vreo obiecţie la cele expuse de preşedintele de şedinţă, Ion Călinoiu. Totul părea că va continua în aceeaşi monotonie, iar consilierii judeţeni se vor retrage la casele lor sau se vor întoarce la locurile de muncă, însă Călinoiu a aruncat sămânţa de scandal.

Trebuie să fie atenţi când cer informaţii

Şeful CJ Gorj a declanşat „războiul“ după ce le-a solicitat colegilor săi, aleşii judeţeni, să fie mai atenţi la modul în care cer informaţii de la funcţionarii CJ. Călinoiu le-a recomandat acestora să nu folosească în campania electorală datele obţinute de la instituţia pe care o conduce şi să formuleze cereri clare, în baza Legii nr. 544, şi să nu mai solicite informaţii verbal. Exemplul dat a fost cel al consilierului judeţean liberal Valerică Barbulea, care a cerut date despre licitaţia la DJ 661 unui subaltern de-al lui Călinoiu. „Trebuie să solicitaţi informaţii clare, să nu existe suspiciuni asupra CJ când le folosiţi. Sigur că salariaţii au toată libertatea să le furnizeze. Domnul Barbulea a solicitat nişte date despre DJ 661, apoi l-a sunat Morega şi a început să îi pună întrebări funcţionarului. De aici a degenerat totul. Vă rog foarte mult să nu mai puneţi angajaţii în astfel de situaţii. Sunt convins că înţelegeţi. Nu să te apuci să-l ţii pe om o jumătate de zi cu întrebările: ce e aia şi ce e ailaltă?! Să nu dezinformăm electoratul în platformele electorale folosind aceste informaţii“, le-a cerut Călinoiu consilierilor judeţeni.

Lui Manţog i s-a aprins „fitilul“

Poziţia preşedintelui Ion Călinoiu l-a iritat pe liderul PD-L, Ionel Manţog. Acesta a stat plictisit toată şedinţa, însă brusc a început să îi ceară socoteală colegului său de alianţă, recomandându-i să înfiinţeze o cameră unde oricine să poată studia actele legate de licitaţia şi lucrările de reabilitare la DJ 661, Ţânţăreni – Târgu Cărbuneşti – Săcelu – Crasna: „Poziţia dumneavoastră este agresivă şi nejustificată. Aş vrea să aflu şi eu temeiul pentru care este limitat accesul la informaţiile de interes public. Consilierii judeţeni nu trebuie să folosească Legea nr. 544. Nu e cazul! Noi avem dreptul să întrebăm despre chestiuni care pot fi făcute publice. Vă rog să-mi spuneţi dumneavoastră cum să procedez ca să văd toată documentaţia la DJ 661! Niciodată nu am cerut nimic de la vreo instituţie, pentru a nu se interpreta. Poziţia dumneavoastră e agresivă şi trebuie pusă la punct. Eu şi colegii mei cerem să se facă o cameră şi acolo să poată fi consultată documentaţia. Consilierii judeţeni nu sunt supuşi ai lui Călinoiu“, a spus Manţog.
În replică, Ion Călinoiu i-a amintit lui Manţog că a avut acces la informaţii prin trustul de presă pe care îl controlează. Cei doi s-au certat, peste masa de şedinţe, în auzul celor din sală, care fie au părăsit în grabă clădirea după terminarea răfuielii, fie au încercat să îşi ascundă zâmbetele, vorbind despre începerea campaniei electorale.

Bani grei în joc

De precizat că DJ 661, Ţânţăreni – Târgu Cărbuneşti – Săcelu – Crasna, este reabilitat de SC SCT BUCUREŞTI SRL, valoarea lucrărilor fiind de 38 de milioane de lei. Ulterior primei licitaţii, care a avut loc anul trecut, au fost organizate o negociere directă fără publicare, la acelaşi DJ 661, pentru lucrări suplimentare, precum şi o licitaţie deschisă pentru consolidare terasamente. Lucrările suplimentare în valoare de 2,8 milioane de lei au fost atribuite, prin negociere directă, grupului de firme SC SCT – DIMAR – PROREDRUM, lider fiind SCT Bucureşti, iar cele de consolidare a terasamentelor au fost câştigate prin licitaţie de asociaţia SC TEHCON ROMPREST SRL & SC ROVIMCON COMPANY SRL & SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA. Valoarea contractului este de 3,4 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII