15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentrul Expoziţional - scandal „transfrontalier“

Centrul Expoziţional – scandal „transfrontalier“

Clădirea care va găzdui târgurile şi expoziţiile Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj nu va fi terminată la timp, astfel că instituţia riscă să piardă finanţarea europeană de 600.000 de euro. Întârzierile la Centru complică situaţia, deoarece clădirea Camerei este ipotecată în favoarea unei bănci pentru un credit uriaş. Acuzele au fost aduse chiar de unii membri ai Colegiului de conducere al instituţiei.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj a furnizat reţeta despre cum să pierzi 600.000 de euro, bani europeni câştigaţi anterior: schimbi soluţia tehnică, nu faci recepţia proiectului şi a materialelor, nu respecţi termenele asumate prin contractul de grant. Instituţia riscă să piardă aceşti bani, nerambursabili, în cazul în care nu termină clădirea Centrului Expoziţional Transfrontalier până la începutul toamnei. Unii dintre membrii Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj au acuzat în Adunarea Generală a reprezentanţilor, organizată luni, că din cauza scandalurilor pe şefia instituţiei nimeni nu s-a mai ocupat de Centrul Expoziţional.
Octavian Vulpescu, membru în Colegiul de Conducere al CCI Dolj, a acuzat că „proiectul Centrului Expoziţional nu va fi gata nici 70% până la toamnă şi cine va răspunde când vom pierde finanţarea de 600.000-700.000 de euro din fonduri PHARE. S-a primit proiectul şi au stat cu el în braţe, nu s-a făcut recepţia, nu au fost materiale suficiente, în timp ce Colegiul de Conducere al Camerei se ocupa de litigiul Vigaru-Răducănoiu“, a spus Vulpescu. El a mai acuzat că respectivul proiect a pornit pe vremea când preşedinte al Camerei era Gheorghe Albu şi vicepreşedinte Ioan Vigaru şi, pentru a se construi Centrul Expoziţional, s-a ipotecat chiar clădirea Camerei de Comerţ în favoarea unei bănci de la care s-au împrumutat 700.000 de euro, pe 20 de ani. Urma ca, după ce se termină clădirea Centrului, ipoteca să fie trecută pe acel imobil. Vulpescu a mai spus că s-a schimbat soluţia tehnică a clădirii (ulterior, cei de la Cameră dorind perete-cortină din sticlă), că a fost nevoie de o nouă expertiză tehnică, fapt ce a umflat costurile lucrării şi le-a întârziat.

Bani europeni, lucru românesc

În Centrul cu pricina ar urma să aibă loc toate expoziţiile Camerei, dar şi târguri realizate în colaborare cu vecinii de peste graniţă. Ideea era apreciată de mulţi oameni de afaceri ale căror firme sunt membre ale Camerei de Comerţ. Se pare că lucrările au încetinit din cauză că au existat neînţelegeri la soluţia tehnică, la sumele totale şi nu a ieşit la iveală a cui este vina pentru toate neajunsurile. Centrul Expoziţional Transfrontalier se realizează în colaborare cu bulgarii şi pentru clădire s-a obţinut finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană printr-un proiect PHARE CBC 2005. „Valoarea grantului PHARE este de 600.000 de euro, din care s-au plătit până acum 130.000. Clădirea trebuie terminată până pe 1 septembrie şi noi credem că va fi gata“, a spus managerul de proiect, Gheorghe Dumitru, director în cadrul CCI Dolj, care nu a dorit să comenteze de unde au plecat neînţelegerile în proiect.
Lucrarea trebuia deja terminată, dar s-a obţinut o prelungire a proiectului până în toamnă. Constantin Răducănoiu, ex-preşedintele CCI Dolj, a spus că „este vina Camerei că nu a funcţionat acest proiect. El a fost scos la licitaţie cu 1,48 milioane de euro, dar, cu acte adiţionale, s-a ajuns la mai mult. Dacă nu se obţin banii europeni, Camera are propriii bani, în depozite bancare de 3,2 milioane de lei. Să vedem ce va face noua conducere“.

Vigaru: Nu vom recupera nici un ban din fondurile UE

În replică, Ioan Vigaru – ales ulterior preşedinte al Camerei cu majoritate de voturi –  a spus că, iniţial, valoarea proiectului Centrului Expoziţional Transfrontalier a costat 1,48 milioane de euro, dar, „din cauza evaluărilor domnului Vulpescu, a ajuns să coste 1,88 milioane de euro“. Vigaru este sceptic atunci când vine vorba de împrumutul nerambursabil şi are semne mari de întrebare şi asupra ipotecării clădirii Camerei de Comerţ: „Nu vom recupera nici un euro din fondurile europene. Cât despre ipotecarea clădirii Camerei de Comerţ, eu nu am fost de acord cu aceasta încă de pe vremea când eram vicepreşedinte al Camerei. Eu am spus că trebuia să garantăm creditul cu planul de afaceri, nu cu clădirea. Ipoteca nu se poate transfera asupra noii clădiri a Centrului Expoziţional, pentru că aceea este realizată în parteneriat cu bulgarii şi cu fonduri europene“.
Ioan Vigaru a mai spus că „există un blocaj la realizarea Centrului ce pune în pericol rambursarea creditului contractat de Cameră. Nerambursarea pune în pericol această clădire (a CCI a judeţului Dolj – n.r.)“. Ieri, noul preşedinte al Camerei a spus că a cerut subalternilor săi toate documentele legate de realizarea Centrului Expoziţional. „Trebuie continuată treaba şi să ne încadrăm în termene. Vrem să nu se piardă nici un ban din fondurile UE“, a spus Vigaru.

Pe şantier se lucra de zor

Ieri-dimineaţă, pe şantierul din incinta RAT de pe Calea Severinului era forfotă. Mai mulţi muncitori lucrau de zor. „Azi-dimineaţă (ieri-dimineaţă – n.r.) am venit aici. Nu ştiu nici cine este şef de şantier“, a răspuns unul dintre muncitori. Firma care lucrează la Centrul Expoziţional Transfrontalier este Novara Impex, iar directoarea companiei, Viorica Tomescu, a dat vina pe neînţelegerile privind proiectul tehnic şi a confirmat că două luni aproape că nu s-a lucrat la Centrul Expoziţional: „Am lucrat două luni la capacitate minimă, pentru că nu am avut proiectul tehnic. Ne-a venit abia acum o săptămână. Cei de la Cameră au solicitat o nouă soluţie tehnică. Au vrut perete-cortină din sticlă şi a trebui schimbat proiectul. Proiectant a fost Proiect SA, dar la Craiova s-a făcut doar partea de arhitectură şi la Timişoara s-a făcut partea legată de structura de rezistenţă“.
Reprezentanta constructorului a mai spus că nu depinde numai de Novara Impex terminarea lucrării la termenele stabilite: „Mai sunt detalii pe care trebuie să ni le pună la dispoziţie proiectantul. Dacă ei ne pun la dispoziţie, atunci terminăm până pe 31 august lucrarea. Altă firmă face peretele-cortină, prin încredinţare directă“.
Fostul director de la Proiect SA, Ioan Popescu, spune că nu mai lucrează în companie de o lună şi nu mai este în măsură să dea detalii despre acest proiect tehnic.  

Nu vom recupera nici un euro din fondurile europene. Cât despre ipotecarea clădirii Camerei de Comerţ, eu nu am fost de acord cu aceasta încă de pe vremea când eram vicepreşedinte al Camerei. Eu am spus că trebuia să garantăm creditul cu planul de afaceri, nu cu clădirea. Ipoteca nu se poate transfera asupra noii clădiri a Centrului Expoziţional, pentru că aceea este realizată în parteneriat cu bulgarii şi cu fonduri europene“.
Ioan Vigaru, actualul preşedinte al CCI a judeţului Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII