19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul pe pierdere sau pe „firma moartă“

Impozitul pe pierdere sau pe „firma moartă“

Ministerul Finanţelor vrea să impoziteze cu o sumă fixă firmele care înregistrează pierderi, microîntreprinderile, hotelurile, restaurantele etc. În plus, dacă o microîntreprindere plăteşte impozit pe venit, dar suma este mai mică de 1.300 de euro, atunci patronul va trebui să achite din buzunar diferenţa. Mediul de afaceri craiovean a luat foc la auzul veştilor.

Ministerul Finanţelor intenţionează să introducă în noul Cod Fiscal un plafon minim pentru impozitul pe profit plătit de firme şi pentru impozitul pe cifra de afaceri achitat de microîntreprinderi, precizează NewsIn, citând surse guvernamentale. Plafonul minim al impozitului ar fi de 1.300 de lei şi ar urma să fie achitat chiar şi de companiile care înregistrează pierderi, de restaurante, hoteluri, de firme din domeniile transporturilor şi imobiliar. Potrivit aceleiaşi surse, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, declara recent că aproape 80% din societăţile din România declară pierderi duble faţă de profit, eschivându-se de la plata datoriilor către stat, şi fac, astfel, concurenţă neloială celorlalte firme din piaţă. El susţinea luna trecută că nu este posibil ca un agent economic să aibă cifre de afaceri impresionante şi să meargă pe pierdere ani de-a rândul. „Înseamnă că firma aceea trăieşte din ceva“, spunea ministrul într-o emisiune TV, lăsând să se înţeleagă că în acest fel se duc bani în economia subterană.

„Este ca şi cum ai pune impozit pe mort“

Mediul de afaceri din Craiova dezaprobă modul în care guvernul stabileşte politica fiscală viitoare. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, consideră că ideea de a impozita firmele cu pierderi „este total deplasată. Înseamnă că guvernanţii nu ştiu pe ce lume trăiesc. Este ca şi cum ai pune impozit pe mort. Ei trebuie să găsească soluţii să stimuleze economia, consumul, nu să ne impoziteze suplimentar. Există multe firme care au fost pe profit ani de-a rândul şi şi-au achitat impozitele la timp, dar acum au probleme din cauza crizei. Nu este corect să plătească impozit pe pierdere“. Valentin Cristea a mai spus că la societăţile care an de an înregistrează pierderi şi au impozitele neplătite ani la rând statul nu trebuie să aibă clemenţă şi „să le grăbească falimentul, dar firmele bun-platnice, care acum nu mai au posibilitate, ar trebui să fie păsuite până trece criza“. Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, este împotriva impozitării firmelor care merg pe pierdere: „Domeniul imobiliar este şi aşa destul de afectat de criza aceasta. Dacă mai pui o agenţie imobiliară să plătească şi impozit pe pierdere înseamnă că o distrugi. Este o aberaţie ce propun guvernanţii. Nu vor face altceva decât să închidă firmele din domeniul imobiliarelor. Înţeleg să impoziteze în plus hoteluri şi restaurante, pentru că e un teren propice pentru bani negri, dar nu imobiliarele“.
Constantin Răducănoiu, manager al unui complex hotelier din Craiova, spune că pentru o firmă mijlocie impozitul pe pierdere de 1.300 de euro „nu ar însemna mare lucru. În fond, este vorba despre 5.000 de lei care se plătesc pe an. În schimb, pentru microîntreprinderi ar fi un dezastru. Cele cu doi-trei angajaţi se vor închide. Dar să vedem forma finală a Codului Fiscal“.

Patronii plătesc din buzunar?

În ceea ce priveşte microîntreprinderile, proiectul de Cod Fiscal prevede ca patronii lor să achite anual la stat diferenţa de până la 1.300 de euro, dacă suma rezultată din plata impozitului pe cifra de afaceri de 3% este mai mică decât acest plafon. Cu alte cuvinte, dacă din activitatea firmei rezultă un impozit (pe cifra de afaceri) de 1.000 de euro, atunci patronul va fi obligat să plătească din buzunar diferenţa de 300 de euro. „Poate că sunt unii patroni care vor plăti, dar cei mai mulţi vor ataca în instanţă statul, pentru această aberaţie“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele CNIPMMR.

Mai multe firme cu pierderi decât cu profit

Datele solicitate de GdS la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj arată că la ultima raportare din 2009 (depunerea bilanţurilor contabile pe 2007) numărul firmelor din judeţ care au raportat pierderi a fost mai mare decât al celor care au înregistrat profit. Din totalul de 17.481 de societăţi care au depus bilanţ la DGFP Dolj, numărul celor care au avut profit în 2007 a fost de 6.562. Alţi 7.428 de agenţi economici au raportat pierdere în acelaşi an fiscal şi 3.491 s-au declarat pe zero. DGFP Dolj mai informează că profitul total înregistrat în judeţ pe anul 2007 a fost de 345,47 milioane de lei, iar pierderea raportată a fost de 164,62 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII