15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScăderea preţului la locuinţe, o iluzie

Scăderea preţului la locuinţe, o iluzie

Micşorarea costului locuinţelor din ultimele luni este doar o himeră. Craiovenii îşi evaluează proprietăţile la aceeaşi valoare ca anul trecut, dar pun preţuri în euro mai mici din pricina devalorizării leului.

După ce ani buni, într-un entuziasm necenzurat, jucătorii din piaţa imobiliară din Craiova au supraevaluat proprietăţile şi le-au mărit preţurile cât au putut de mult, în ultima jumătate de an, situaţia s-a schimbat radical. Cererea a scăzut drastic pe fondul introducerii de reguli restrictive la credite, iar proprietarii au fost nevoiţi să stagneze preţurile la locuinţe şi terenuri. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, scăderea preţurilor este doar o iluzie. „În zona centrală, unde oferta este foarte mică, nu au scăzut preţurile. De altfel, la majoritatea locuinţelor, dacă facem o comparaţie între cât valorau în urmă cu un an şi jumătate şi cât valorează acum, se va observa o stagnare. Proprietarii s-au adaptat la evoluţia leu-euro“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat că pentru un apartament care acum un an şi jumătate era scos la vânzare cu 42.000 de euro, în prezent se cer 40.000 de euro.

„Nu vor fi înregistrate scăderi de preţ“

Potrivit acestuia, din discuţiile purtate cu proprietarii în ultima perioadă reiese faptul că aceştia nu intenţionează să scadă preţul locuinţelor. „Proprietarii se menţin pe poziţii. Doar cei forţaţi de împrejurări au lăsat din preţ. Iar situaţia nu este determinată de criză. Şi până acum cei care se grăbeau să vândă reduceau costul locuinţelor“, a adăugat Răduţ, care a precizat că majoritatea cumpărătorilor sunt vânzători, astfel că, dacă ei cumpără scump, vând la fel.
În ceea ce priveşte o eventuală viitoare reducere de preţ, reprezentanţii agenţiilor imobiliare sunt sceptici. „Nu cred că vor fi înregistrate scăderi de preţ. Pentru proprietari, reducerea de preţ nu este o soluţie“, a precizat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare.
Afirmaţia este susţinută şi de alţi agenţi imobiliari. „Doar nevoia ar putea duce la o scădere a preţurilor“, a spus Cosmin Truică, directorul agenţiei CDC Imobiliare. „Piaţa ar putea scădea doar dacă proprietarii nu şi-ar mai putea plăti creditele şi ar începe executările silite“, a spus Nicu Răduţ.
Totuşi, atâta timp cât numărul acestor locuinţe este de 10-15 dintr-un total de câteva sute de oferte, nu se poate vorbi despre o tendinţă.

Instituţiile de credit, singurele care pot influenţa

Chiar dacă nevoia de locuinţe persistă în Craiova, iar oferta nu este suficientă pentru câtă cerere există, analiştii imobiliari cred că nici creşteri de preţ nu vor mai fi înregistrate. „Singurele care pot influenţa sunt instituţiile care acordă credite. Deja două-trei bănci au dat drumul la creditare, ceea ce va atrage o oarecare fluenţă în piaţă. Oricum, de crescut nu vor mai creşte ca până acum“, a spus Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII