16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPăpuşarii SIF tulbură Bursa

Păpuşarii SIF tulbură Bursa

Proiectul de lege privind ridicarea pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare la cinci la sută din capitalul social creează animozităţi pe piaţa de capital. Brokerii sunt de acord cu iniţiativa, care ar facilita întrunirile AGA, iar reprezentanţii SIF sunt de părere că proiectul nu ar face decât să scoată la suprafaţă marii investitori.

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) agită din nou piaţa de capital, după ce Senatul a amânat până mâine o decizie privind majorarea pragului maxim de deţinere permis de lege, de la unu la cinci la sută din capitalul social. Legea nr. 180/2007, cea care ar trebui să ridice pragul de deţinere, se află în dezbaterea parlamentarilor şi va intra în vigoare după ce va primi şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în această problemă. Până acum, textul normativ are avizul Comisiei juridice a Senatului, nu însă şi pe cel al Comisiei de buget-finanţe, care consideră că prin avizarea proiectului ar crea oportunităţi pentru speculaţiile de pe piaţa de capital.

CNVM – situaţie delicată

Reprezentanţii pieţei de capital au păreri împărţite în legătură cu acest proiect. Unii brokeri consideră binevenită iniţiativa. „Personal, consider lăudabilă iniţiativa de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri. În condiţiile unui vot favorabil, interesul investitorilor strategici pentru aceste acţiuni ar spori în mod considerabil, conducând astfel spre o apreciere a cotaţiilor. De asemenea, prin aceasta s-ar elimina în mare parte problema lipsei de cvorum la Adunările Generale ale Acţionarilor la SIF“, a declarat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova. Alţii se îndoiesc că proiectul va deveni lege.
„După părerea mea, proiectul nu va trece. Ridicarea pragului de deţinere la cinci la sută nu poate să fie decât benefică. Dar SIF-urile sunt societăţi prea mari ca să fie lăsate pe mâna investitorilor, aşa am văzut că se consideră. Ridicarea pragului este benefică pentru că în prezent acţionarii sunt dispersaţi şi nu se poate întruni AGA. În al doilea rând, CNVM se află în prezent într-o situaţie foarte delicată, deoarece obligă pe cei care deţin peste unu la sută să-şi vândă deţinerile, lucru neconstituţional, atâta timp cât acţiunile au fost cumpărate în condiţii legale“, a afirmat Adrian Săndiţă, director la Oltenia Grup Invest, societate de servicii de investiţii financiare.

Marii acţionari rămân ascunşi

În schimb, reprezentanţii SIF consideră că ridicarea pragului de deţinere nu va schimba prea mult datele problemei, deoarece concertate de acţiuni s-a realizat deja, prin diferite metode de eludare a legii. „Ultima modificare a legii societăţilor comerciale a scăzut cvorumul pentru adunările generale ale acţionarilor, deci pragul redus nu mai este un impediment. Ridicarea pragului ar crea facilităţi pentru cei care deţin deja peste unu la sută şi care nu ar mai avea nevoie de interpuşi pentru acest lucru. Apoi, concentrarea s-a realizat deja, la toate SIF-urile, în proporţie de 60%. Până acum s-au găsit soluţii pentru evitarea pragului de unu la sută, prin acţiuni la purtător şi cele deţinute de firme off-shore, în paradisuri fiscale“, a afirmat Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF 5 Oltenia.
Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, noua lege nu ar face decât să scoată la lumină deţinerile concertate de acţiuni. Trebuie spus că până acum trei grupuri şi-au anunţat deţinerile concertate de acţiuni de peste unu la sută: două fonduri de investiţii şi grupul de firme controlat de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu are deocamdată pârghii suficient de puternice pentru a verifica deţinerile de concertate de acţiuni şi, mai ales, de a obliga deţinătorii să şi le vândă în termenul legal de şase luni de la dobândire. Amenzile, spre exemplu, sunt atât de mici pentru un SRL, încât patronii acestor firme le pot plăti fără probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS