15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii vor plati doar 30% din proiectele agricole

Doljenii vor plati doar 30% din proiectele agricole

Pentru ca UE a alocat aproximativ 400 de milioane de euro prin programul SAPARD, fermierii doljeni pot sa cheltuiasca, de anul viitor, fonduri cât in ultimii trei ani la un loc. Programul „Fermierul“ da posibilitatea unor investitii minime din partea beneficiarului.


Doljenii care vor sa infiinteze unitati de procesare a produselor agroalimentare sau care vor sa le modernizeze pe cele deja existente vor putea accesa, din ianuarie 2006, fonduri SAPARD mult mai usor. Conform Programului „Fermierul“, lansat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), agricultorii vor beneficia de imprumut bancar pe termen lung (pâna la zece ani), garantând cu bunurile obtinute de pe urma creditului. Programul isi propune sa stimuleze investitiile in agricultura si afacerile din domeniul fermelor vegetale si zootehnice, in cel al pisciculturii, al viticulturii, pomiculturii si al produselor ecologice. Banii vor fi folositi atât pentru infiintare, cât si pentru modernizare. „«Fermierul» urmareste sa dezvolte si sa imbunatateasca si serviciile neagricole din mediul rural, ca de exemplu producerea obiectelor traditionale (cosuri de rachita, impletituri de papura)“, a declarat Adela Popescu, consilier la Inspectia de Stat privind Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor, Fructelor si Florilor.


SAPARD da 50%, statul 20%


Perioada de gratie pentru creditul obtinut conform Programului „Fermierul“ este de unu pâna la cinci ani. „Asta inseamna ca beneficiarul va lua banii, ii va investi si abia peste câtiva ani va incepe sa achite din ei. Deocamdata nu se stie cât va fi dobânda la imprumut, insa MAPDR va selecta bancile care vor oferi cele mai avantajoase dobânzi“, a afirmat Adela Popescu. Pe masura ce beneficiarul va inainta in activitate, SAPARD va da jumatate din bani, pe baza chitantelor si facturilor, pentru ca la sfârsitul perioadei de creditare statul sa inapoieze, la rândul sau, 20% din valoarea creditului. Astfel, beneficiarul va acoperi doar 30% din totalul investitiei, plus dobânda aferenta creditului contractat. Acest ajutor este insa conditionat de cheltuirea banilor conform cererii de creditare si de rambursarea la timp a creditului. Imprumutul bancar va fi obtinut pe baza unui proiect intocmit cu ajutorul reprezentantilor Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS