15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRETROSPECTIVĂ 2023 -10 recorduri înregistrate în acest an

RETROSPECTIVĂ 2023 -10 recorduri înregistrate în acest an

Anul 2023 este unul în care s-au înregistrat câteva recorduri remarcabile. Temperaturi globale fără precedent, dar şi cifre neatinse până acum în ceea ce priveşte migraţia persoanelor În tot acest timp, omul a dovedit că poate deveni tot mai rapid şi mai rezistent. Au fost doborâte două recorduri la maraton, relatează AFP, care a realizat o retrospectivă a 10 recorduri ce au marcat acest an ajuns în ultima săptămână.

114 milioane de persoane strămutate

Conflictele din Ucraina, Sudan, Myanmar, Republica Democrată Congo, criza umanitară din Afganistan, dezastrele din Somalia: niciodată până acum numărul persoanelor strămutate în lume nu a fost atât de mare. Un bilanţ de 114 milioane de persoane a fost anunţat la sfârşitul lunii septembrie de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

De atunci, războiul dintre Israel şi Hamas, după atacul fără precedent din 7 octombrie, a provocat 1,9 milioane de noi strămutaţi în Gaza, potrivit ONU.

Temperatura globală a atins un maxim

Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus. Din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală.

Cerere de cărbune fără precedent

Cererea de cărbune nu a fost niciodată atât de mare la nivel mondial. Aceasta a depăşit 8,5 miliarde de tone, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE). Astfel, cererea mare a fost alimentată de consumul centralelor electrice din India şi China.

După acest vârf, consumul global de cărbune va scădea, prevede AIE. Asta datorită creşterii ponderii energiilor regenerabile şi a reducerii apetitului chinezilor.

Cărbunele este responsabil pentru 40% din emisiile globale de CO2 provenite din sectoarele energetic şi industrial.

Cea mai populată țară

India a detronat China şi este cea mai populată ţară din lume, cu peste 1,425 miliarde de locuitori, potrivit ONU.

Populaţia Chinei a atins un vârf de 1,426 miliarde de locuitori în 2022. De atunci a început să scadă, în timp ce populaţia Indiei continuă să crească, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU.

Citește întreg articolul pe News.ro.

Citește și: Istorii și tradiții foarte vechi: De când sunt târgurile de Crăciun și când au început să se împodobească brazii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS