15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstorii și tradiții foarte vechi: De când sunt târgurile de Crăciun și când au început să se împodobească brazii

Istorii și tradiții foarte vechi: De când sunt târgurile de Crăciun și când au început să se împodobească brazii

Primii brazi de Crăciun au fost împodobiți în Alsacia, înainte de 1550. În teritoriile germane s-au răspândit puternic după 1650. Acum 170 de ani, românii începeau de pe la final de octombrie pregătirile pentru Crăciun. Puneau în pivniță „rezerve” de vin, brânză și magiun. Ce a preluat Crăciunul de la vechile sărbători din Antichitate? Acum câte sute de ani s-a ținut primul târg de Crăciun?

Crăciunul la români, acum mai bine de 150 de ani

„De cum trecea Sf Dumitru (26 octombrie) toți mari și mici își aduceau lemne și crăci de la pădure. Apoi puneau la pivniță un butoiaș cu vin și drojdii și câte o putinică cu struguri, una cu brânză, oale cu magiun, prune opărite și afumate, dar și zarzavaturi. Curțile caselor se umpleau cu gâște, curcani, rațe și găini, toate puse sub comanda lui jupân Ghiță, porcul cel gras pentru Crăciun (…) Pentru mușchii lui jupân Ghiță, murăturile nu lipseau de la pivniță.

Toată lumea dregea și cercuia putinile pentru acrit varză, pe care o așeza în pivniță cel mai târziu până pe 21 noiembrie. Apoi uscau mere, înșirându-le felii pe sfoară, uscau stafide și coarne. Nucile și gutuile nu lipseau din nicio casă”

Descrierea îi aparține unui ploieștean pe nume Leonida S Georgescu, născut pe la 1850, iar el descria pe la 1920 cum se petrecea Paștele în Ploiești la jumătatea secolului XIX.

Informațiile sunt din volumul. Viața la Ploiești – Din vremea fanarioților până în perioada interbelică”, volum editat de istoricul Lucian Vasile.

Leonida S Georgescu scria că era mare petrecere chiar în noaptea de dinaintea începerii postului Crăciunului, pe 15 noiembrie. Din data de 6 decembrie, copiii începeau să umble cu steaua și cu vicleimul. Acesta era un colind popular despre nașterea lui Isus.

Deosebită era ziua de Ignat, 20 decembrie, când se tăia porcul: „Alegea carnea deoparte, mușchii alături. Osânza o topeau, iar carnea moale și măruntaiele le opreau pentru caltaboși, cârnați și sarmale”.

De Crăciun, dimineața, toată lumea mergea la biserică. După slujbă „toată lumea lua masa de dimineață cu caltaboși, mezeluri și fripturi (…) vinul cel mai bun stropea toate bunătățile”.

Târgurile de Crăciun au câteva secole vechime, dar s-au schimbat enorm

Târgurile de Crăciun sunt o tradiție foarte veche, din perioada medievală. La început erau asociate cu perioada de iarnă în general și abia din secolul XIV au început să fie legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. Printre cele mai vechi târguri sunt cele de la Munchen, Nuremberg, Frankfurt, Viena sau Dresda.

Cele mai vechi documente arată că la Dresda, în 1434, un târg a fost deschis pentru numai o zi, în Ajunul Crăciunului. La Nuremberg, cele mai vechi documente care vorbesc despre existența certă a târgului sunt de la 1628. Dar se pare că se ținea și cu un secol mai înainte.

Nu este clar dacă aceste târguri de acum câteva sute de ani erau ținute pentru a celebra Crăciunul, sau doar aveau loc în preajma Crăciunului. Se vindeau multe lucruri, de la ceramică și carne, până la mâncăruri calde. Varietatea de dulciuri nu era însă așa de mare, dat fiind că în secolele XVI și XVII zahărul era extrem de scump.

O creștere puternică a târgurilor de Crăciun a fost în prima parte a secolului XIX, mai ales în Germania. Unele orașe le-au mutat pentru câteva decenii la periferii, dar au fost readuse acum un secol în centrele orașelor.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Un bărbat a fost împuşcat în Gorj la o partidă de vânătoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS