14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFără taxă pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse

Fără taxă pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse


Taxa de 3 euro pe care Compania de Drumuri o percepe la intrarea pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse nu va fi achitată astăzi. Este „Ziua Podului”. Această facilitate acordată exclusiv pentru autoturisme printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor.

Podul „Dunărea”, așa cum s-a numit la inaugurare, este un pod mixt (rutier și feroviar). Cu o lungime de 2 kilometri, podul a fost proiectat de inginerii sovietici. Deschiderea centrală de 86 metri are un tablier mobil care se poate ridica pentru trecerea vaselor mari pe Dunăre.

Pentru sensul opus, Bulgaria percepe taxa de 2 euro.

Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse a fost deschis circulației în 20 iunie 1954. Este principalul punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria. În sezonul estival traficul ușor este foarte intens, turiștii români și din alte țări folosind ruta spre Bulgaria, Grecia sau Turcia. Taxele pe pod sunt:

  • pentru autoturisme, este de 3 euro,
  • 6 euro, pentru autoutilitare ușoare,
  • 12 euro pentru microbuze,
  • 25 euro pentru autocare,
    -37 euro pentru camioane grele. Pentru 20 de treceri/an pentru autoturisme se achită 38 euro în timp ce 20 de treceri la camioane costă 644 euro.

Podul combinat Calafat – Vidin, al doilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria, a fost deschis circulaţiei în iunie 2013, după zece ani de la primele lucrări, fiind construit de Guvernul Bulgariei, iar taxa de trecere este de 6 euro pentru autoturisme.

Citește și: Coloană de mașini de 3 kilometri pe A1 la intrarea în Capitală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS