25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânzările de energie de la CEO, afectate de lipsa cărbunelui

Vânzările de energie de la CEO, afectate de lipsa cărbunelui

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se menține cu o producție de sub o mie de MWh în Sistemul Energetic Național.

Producția este sub media ultimilor doi ani. Prin urmare și vânzările sunt afectate din cauza producției relativ reduse de energie electrică. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia are în funcțiune un număr de 4 grupuri energetice la trei termocentrale. Sunt două blocuri energetice pornite la Termocentrala de la Rovinari și câte unul la termocentralele de la Ișalnița și de la Turceni. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari sunt în funcțiune blocurile energetice numerele 3 și 4.

La Termocentrala de la Turceni este pornit grupul energetic numărul 4, iar la Termocentrala de la Ișalnița se produce energie cu ajutorul grupului energetic numărul 7. Livrările medii sunt de 700 de MWh. Energie pe bază de cărbune asigură numai 16% din totalul la nivel național. Principala cauză a producției scăzute de energie este lipsa cărbunelui din depozitele termocentralelor. Complexul Energetic Oltenia se află într-un program de reducere de capacități, conform unui Plan de restructurare aprobat de către Comisia Europeană.

Personal pentru supravegherea utilajelor din cariere

În același timp, Complexul Energetic Oltenia pregătește personal pentru monitorizarea activității din subunități și din termocentrale, după tragedia de la Cariera Jilț Sud. În punctele de lucru vor exista operatori responsabili cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor.

În acest sens, compania energetică a alocat fonduri pentru asigurarea de cursuri de formare profesională destinată categoriei amintite de salariați. Va fi folosit personal propriu care va primi sarcina să verifice tot timpul echipamentele de lucru. Se dorește în primul rând semnalarea problemelor apărute pe fluxul tehnologic și luarea rapidă de măsuri pentru a preveni apariția unor avarii sau chiar accidente de muncă.

Primul program de formare profesională este destinat angajaților din carierele miniere. Măsura este luată după producerea tragediei de la Cariera Jilț Sud, unde au murit trei mineri și alți zece au fost răniți. De asemenea, în alte subunități miniere s-au produs avarii la utilaje din cauza vechimii sau a prăbușirii unor maluri de pământ. De altfel, în urma accidentului colectiv de muncă de la Cariera Jilț Sud, Ministerul Energiei a cerut un plan de măsuri și investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă de la nivelul subunităților miniere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS