15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii, terorizaţi de ţânţari

Craiovenii, terorizaţi de ţânţari

Parcă niciodată ţânţarii n-au fost mai mulţi, mai mari şi mai flămânzi ca în vara asta. Craiovenii se plâng că sunt terorizaţi la orice oră din zi ori sau din noapte de insecte, cu precădere ţânţari şi mici musculiţe albe. După ploile abundente din ultimele săptămâni, vegetaţia a explodat şi odată cu ea înmulţirea insectelor. Locuitorii oraşului se plâng, dar administraţia locală şi operatorul care se ocupă cu dezinsecţia dau vina, ca de fiecare dată, pe precipitaţii. Un oraş întreg este terorizat, mai ales de ţânţarii care au invadat spaţiile verzi ale oraşului, parcurile, grădinile şi ajung în locuinţele oamenilor. Supărătoare sunt înţepăturile acestora care nu de multe ori provoacă o serie de alergii, mai ales la copii. Numai administraţia locală şi Salubritatea nu aud nici bâzâitul ţânţarilor, nu simt nici pişcăturile. Marile parcuri ale oraşului şi grădinile publice au devenit, parcă, pepiniere de înmulţire a supărătoarelor insecte.
Trebuie precizat că, în ultimii ani, Craiova a avut mereu, în sezonul cald, probleme cu ţânţarii, care, în ciuda acţiunii de dezinsecţie a Salubrităţii, au fost greu de stârpit.

Dezinsecţie aeriană

Lupta Salubrităţii cu ţânţarii, făcută knockout de ploi

În acest an, operatorul de salubritate care se ocupă de dezinsecţie în întreg oraşul a demarat „lupta împotriva ţânţarilor“ în perioada 19 – 23 mai, prin pulverizare aeriană a insecticidelor. Insecticidul folosit este Solfac Trio, aflat în grupa a treia de toxicitate. Aceasta a fost prima etapă care a fost întreruptă de ploi. Între timp, insectele s-au înmulţit în voie şi oraşul este invadat, ţânţarii fiind prezenţi în mod agasant în întreg oraşul.


„În cursul anului 2019 sunt folosite pentru desfășurarea activității de dezinsecție produsele Vectobac WG, pentru larvicidare, și Solfac Trio, produse aflate în grupa a treia de toxicitate avizate de Ministerul Sănătății. În cursul anului 2018, substanțele folosite au fost Extratox și Aqua K-othrine. Activitatea de dezinsecție se realizează conform caietului de sarcini aferent acestei activități, care prevede ca metodă de combatere a insectelor doar împrăștierea de substanțe biocide“, se arată într-un răspuns venit de la SC Salubritate Craiova SRL.

Al doilea atac la ţânţari

Într-un comunicat, SC Salubritate Craiova SRL anunţă un alt „atac“ împotriva ţânţarilor. Rămâne de văzut şi rezultatul.
„SC Salubritate Craiova SRL desfășoară, în perioada 10 – 24 iunie, două etape de dezinsecție pe domeniul public, a doua și a treia din acest an, care vor avea loc alternativ, prin pulverizare terestră și aeriană a substanțelor împotriva insectelor dăunătoare. Astfel, pe parcursul a zece zile lucrătoare are loc o intervenție realizată prin pulverizare terestră a insecticidelor, substanțele folosite în cadrul acesteia fiind Vectobac WG (larvicidare) și Solfac Trio, aflate în grupa a treia de toxicitate și avizate de Ministerul Sănătății. Reprezentanții societății au precizat că lucrătorii vor începe să acționeze în noaptea de 10 spre 11 iunie, efectuând operațiunea de larvicidare în zona lacurilor din Craiova, pe o suprafață de 21,2 hectare (lacul din Parcul „Nicolae Romanescu“, Lacul Tanchiștilor, Lacul Valea Fetii, Lac Făcăi, lacul din Grădina Botanică, lacul de la Valea Șarpelui și cel de la Hanul Doctorului). În noaptea de 11 iunie, începând cu ora 24.00, este programată dezinsecția în Parcul „Nicolae Romanescu“ și zonele adiacente. În noaptea de 12 iunie, activitatea de dezinsecție va fi derulată în Parcul Tineretului, cimitirele Nord și Sineasca, zonele verzi de pe bulevardul Nicolae Titulescu, strada Maria Tănase și de la Casa Științei și Tehnicii. Echipele care acționează la nivelul Craiovei vor demara intervenția în celelalte cartiere ale Craiovei în data de 13 iunie, începând cu ora 24.00, aceasta urmând să se desfășoare în funcție de condițiile meteorologice existente.
Suprafața pe care va avea loc operațiunea de combatere a insectelor dăunătoare în cadrul acestei etape este de 762,35 hectare, programul de intervenție putând fi modificat în funcție de condițiile meteorologice existente.


În intervalul 15 – 16 iunie, va avea loc o intervenție prin pulverizare aeriană dimineața, în intervalul orar 6.00 – 12.00. Vor fi vizate lacurile de pe teritoriul municipiului (lacul din Parcul Nicolae Romanescu, Lacul Tanchiștilor, Lacul Valea Fetii, Lac Făcăi, lacul din Grădina Botanică, Lac Valea Șarpelui și cel de la Hanul Doctorului), parcurile, grădinile publice și zonele verzi din cartierele orașului. Suprafața totală pe care va avea loc dezinsecția este de 780 hectare, graficul intervenției putând suferi modificări în funcție de condițiile meteorologice existente. Produsul folosit în cadrul acestei intervenții este Solfac Trio.


Reamintim proprietarilor de terenuri, agenților economici, instituțiilor publice și asociațiilor de proprietari din municipiul Craiova că, potrivit art. 109 din Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare, au obligația de a realiza dezinsecția în spațiile deținute cu orice titlu. Frecvența intervenției este prevăzută la art. 105: „-(1) Din punctul de vedere al frecvenței, dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se execută:
a) lunar, în sezonul cald, pentru spațiile deschise prevăzute în programul unitar de acțiune;
b) minimum 3 tratamente pe an și ori de câte ori este nevoie, în spațiile comune închise ale clădirilor”, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS