20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie, apar nume de lideri și miliardari ai lumii

În Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie, apar nume de lideri și miliardari ai lumii

O masivă scurgere de documente care ar aparţine unei secretoase firme de avocatură din Panama dezvăluie felul în care lideri și miliardari ai lumii şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale, potrivit Mediafax.

BBC relatează că împrumuturi estimate la două miliarde de dolari ar fi ajuns la firme controlate de apropiaţi și rude ale preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit portalului de investigații Rise Project, printre numele care apar în documentele casei de avocatură Mossak Fonseca se găseşte şi cel al afaceristului român Frank Timiş, iniţiatorul controversatul proiect minier de la Roşia Montană.

Scurgerea celor 11 milioane de documente amintește de scandalul WikiLeaks, prin care au fost dezvăluite telegrame diplomatice ale Statelor Unite ale Americii.

Potrivit RISE Project, partenerul pentru România al proiectului de investigaţie global #PanamaPapers, birourile casei de avocatură Mossack Fonseca au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.

Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90.

Astfel, avocații Mossack Fonseca au înființat pentru Vasile Frank Timiș firma Castle Europa Limited, în Bahamas.

Afacerile dubioase ale mai multor actuali și foși șefi de stat, celebrități și sportivi au ieșit la iveală după ce jurnaliștii Süddeutsche Zeitung au intrat în posesia bazei de date a casei de avocatură Mossack Fonseca, din Panama, care se ocupă cu înființarea companiilor în paradisuri fiscale.

Panama Papers (Documentele Panama) este numele dat celei mai mari scurgeri de informații din istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS