17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD a pierdut majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj

PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj

Şedinţa extraordinară de vineri a Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, convocată de opoziţie (PNL, PPDD şi PDL), a fost boicotată de reprezentanţii PSD, pe motiv de nelegalitate. În ciuda boicotului, cei 18 consilieri ai opoziţiei, reprezentând majoritatea aleşilor în Consiliul Judeţean Gorj, l-au revocat din funcţie pe vicepreşedintele Ciprian Florescu (PSD). În locul pesedistului a fost votat Marian Pungan (singura propunere), membru al PPDD, care a devenit noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. La şedinţă nu au participat consilierii judeţeni ai PSD, preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, şi nici secretarul judeţului, Cristina Rădulea Zamfirescu. Social-democraţii au declarat că şedinţa este nelegală şi că vor contesta în instanţă proiectele aprobate. Noua majoritate a CJ Gorj are acum doi vicepreşedinţi din opoziţie, în persoana liberalei Mădălina Ciolocoi şi a pepededistului Marian Pungan. Cea care a prezidat şedinţa în care a fost revocat Ciprian Florescu a fost Mădălina Ciolocoi.

Florescu îl compară pe Pungan cu Geoană

Ciprian Florescu, care este şi vicepreşedinte al PSD Gorj, se declară amuzat de situaţie pentru că deciziile luate vineri nu vor fi aplicate. Florescu a spus că nici un consilier al PSD nu a fost convocat, deşi acest lucru era în atribuţiile secretarului Consiliului Judeţean. Mai mult, el a comparat numirea lui Marian Pungan cu cea a liderului PSD, Mircea Geoană. „Cu regret, îl informez pe domnul Pungan că este vicepreşedinte, aşa cum a fost şi Geoană preşedinte. Tot ce s-a organizat este un circ ieftin şi va fi amendat de opinia publică. Întâlnirea lor nu are nici un element care să îi confere un caracter extraordinar. Această întâlnire a fost orchestrată de liderul PDL, Dan Vâlceanu, care nu ştie pe ce lume trăieşte şi crede că se află în America de Sud, unde loviturile de stat sau puciurile sunt la modă, ci suntem într-o ţară democratică, unde totul funcţionează potrivit legii“, a mai spus Florescu. Şi opoziţia, şi puterea din Consiliul Judeţean Gorj susţin că au dreptate, prin urmare instituţia ar avea în prezent trei vicepreşedinţi. Instanţa va lămuri cel mai probabil cum stau lucrurile. Atât liderul PDL, Dan Vâlceanu, consilier judeţean, cât şi vicepreşedintele CJ Gorj, Mădălina Ciolocoi, au precizat că vor încerca să înregistreze la secretarul judeţului hotărârile votate vineri. Vâlceanu a vorbit chiar de depunerea unei plângeri penale împotriva secretarului CJ Gorj pentru abuz în serviciu.

Secretarul nu semnează hotărârile

Secretarul Consiliului Judeţean, Cristina Rădulea Zamfirescu, a declarat că nu va da aviz de legalitate pe hotărârile luate vineri în şedinţa extraordinară. Aceasta a declarat că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj nu poate fi schimbat în şedinţă extraordinară, ci doar într-una ordinară. „Nu comentez în nici un fel ce s-a întâmplat. Punctul meu de vedere, punctul legal, este că şedinţa nu a fost convocată astfel că proiectele adoptate într-o ședinţă neconvocată sunt inexistente, nu se bucură de prezumpţia de legalitate, noi nu suntem obligaţi să demonstrăm că nu este legal pentru că din start nu se bucură de această prezumpţie şi nu se aplică. Nu voi semna pentru această legalitate, dar voi contrasemna o astfel de hotărâre într-o şedinţă ordinară – ar fi absolut legal. (…) Deci, am toate motivele legale pentru care nu aş putea să contrasemnez o altfel de hotătâre şi să nu uite că şi instanţa s-a pronunţat pe aşa ceva la Curtea de Apel Piteşti, pe o hotărâre adoptată pentru schimbarea unui vicepreşedinte de Consiliul Judeţean Vâlcea, într-o şedință extraordinară. Instanţa a motivat procedura de eliberare din funcţie a vicepreşedintelui. Este prevăzută la articolul 101 din Legea administraţiei publice locale. Procedura prevede majoritatea cu care se adoptă, la propunerea unei treimi, atât: Articolul respectiv nu prevede şi felul şedinţei în care se adoptă o asemenea hotărâre. Aici intervine regula de drept comun, potrivit căreia această şedinţă trebuie să fie ordinară şi dacă mergem pe simetria formelor, şedinţa tot ordinară trebuie să fie pentru că şedinţa de constituire a CJ în care vicepreşedinţii au fost aleși nu are caracter extraordinar. Obiectul proiectelor de hotărâre nu se circumscriu caracterului extraordinar al şedinţei. Pe de o parte nu erau motive pentru o şedinţă extraordinară (…) caracterul extraordinar al şedințelor nu se prezumă, el trebuie motivat în instrumentele de prezentare şi motivare a hotărârilor. Ei nu au venit cu aşa ceva, eu chiar l-am întrebat pe Dan Vâlceanu, dacă au motivat caracterul urgent; au crezut că nu au nevoie. Iar în legătură cu acuzaţia, că aş fi făcut un abuz în serviciu, eu pot să convoc şedinţe numai în temeiul legii. Este dorinţa mea de a nu se face presiuni asupra secretarului, de a nu face presiuni asupra aparatului de specialitate, să ne lase să lucrăm, pentru că noi răspundem pentru legalitate şi noi am fost imparţiali şi consecvenţi – să demonstreze intenţia“, a declarat secretarul CJ Gorj.

Călinoiu regretă că nu a fost prezent

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, în legătură cu cele întâmplate, că regretă că nu a putut participa la ședința de consiliu, dar că a avut probleme importante de rezolvat la București. „Îmi pare rău că n-am putut fi martor la circul orchestrat de Dan Vâlceanu și Dian Popescu. Aceștia s-au făcut de râs încercând, prin abuz de putere, să destructureze consiliul județean pentru propriile interese“, a spus Ion Călinoiu. Rămâne de stabilit ce se va întâmpla cu vechiul şi noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi cine va merge la birou în această calitate. Lucrurile vor lua atât calea instanţei de judecată, dar ar putea avea o lămurire şi în următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Gorj, cel mai probabil luna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS