14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalităţile anului 2013 alese de AFP

Personalităţile anului 2013 alese de AFP

Jurnaliştii de la AFP au alcătuit lista cu personalităţile marcante ale anului 2013, informează Agerpres. Cele zece persoane alese de AFP pentru retrospectiva anului ce urmează să se încheie fie au ţinut capul de afiş, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, o evoluţie notabilă sau un fenomen de societate.
„Trădătorul“ Edward Snowden. El este cel care a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicaţiilor, declanşând o dezbatere la nivel planetar asupra protecţiei vieţii private. Calificat drept trădător de către Washington şi refugiat în Rusia, el este mai mult un „lansator de alertă“, un eroic apărător al libertăţilor.
Preşedintele iranian Hassan Rohani. Mişcarea Iranului de a se deschide din nou către lume şi de a-şi relua relaţiile cu „Marele Satan“ american, făcând concesii în privinţa programului său nuclear este întruchipată de acest cleric moderat de 65 de ani, pragmatic şi experimentat, ales în iunie la preşedinţia Iranului.
Adolescenta Malala Yousafzai. Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întorcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţie a fetelor din Pakistan, ţara sa natală, şi din Afganistan. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat, la doar 16 ani, prin hotărârea, maturitatea şi claritatea gândirii sale, folosindu-şi neaşteptata notorietate pentru a milita pentru cauza fetelor pakistaneze şi afgane.
Papa Francisc, surpriza anului. Atunci când a apărut la balconul Bazilicii Sf. Petru, la 13 martie, a fost o enormă surpriză, dar şi un şoc. Fusese ales Jorge Bergoglio, un papă argentinian, care s-a dovedit diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar şi un comunicator mai abil, el pare gata să abordeze chestiuni dificile pe care predecesorii săi preferau să le evite şi în măsură să refacă imaginea Bisericii printre credincioşii catolici şi nu numai.
Evan Spiegel, steaua în ascensiune a reţelelor de socializare. Americanul de 23 de ani a refuzat fără regrete trei miliarde de dolari pe care Facebook i le oferea în schimbul achiziţionării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii şi videoclipuri care se autodistrug după câteva secunde. Conceptul, al cărui coinventator este, face furori în rândul adolescenţilor la acest sfârşit de an 2013.
Ben Ainslie, eroul iahtingului american. Angajată în Cupa Americii, echipa Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunţate la o incredibilă victorie. Iahtingul american datorează această reuşită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, unui britanic, Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiţie pentru a reface tactica echipei.
Actriţa Adele Exarchopoulos. A provocat emoţie puternică la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din „La Vie d’Adele“, în regia lui Abdelatif Kechiche. Tânăra actriţă franceză de 20 de ani interpretează rolul unei liceene care se îndrăgosteşte cu pasiune de altă femeie.
Activista Camila Vallejo. Este unul din noile chipuri, foarte fotogenice, ale mişcărilor de contestare multiforme care agită mai multe ţări din America Latină. Inspiratoare a marşurilor studenţeşti din Chile din 2011, comunistă, ea a fost aleasă la 25 de ani deputat în parlamentul unei ţări a cărei clasă politică este tot mai dominată de femei.
Prinţul George al Marii Britanii. Popularitatea excepţională a familiei regale a Angliei s-a încarnat în acest an într-un bebeluş regal, prinţul George, şi în parcursul fără cusur al părinţilor săi, prinţul William şi soţia sa Kate. George este al treilea în ordinea moştenirii la tron, după tatăl său şi bunicul Charles care, la 65 de ani, încă îşi aşteaptă ceasul de a deveni rege.
Jurnalistul James Foley. În 2013, vocile independente care să vorbească despre războiul din interiorul Siriei au tăcut, rebelii afiliaţi Al Qaeda şi-au înăsprit controlul în mare parte din zonele controlate de opoziţie, iar regimul de la Damasc nu a dat nici un semn de compromis. Jurnaliştii au fost ameninţaţi şi intimidaţi, unii au fost ucişi, alţii răpiţi. Între aceştia se numără şi americanul James Foley, jurnalist AFP care a scris despre acest conflict. Familia sa luptă pentru găsirea şi eliberarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS