20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldura din calorifer, „temperată“ cu aerul condiţionat

Căldura din calorifer, „temperată“ cu aerul condiţionat

Temperaturile ridicate din ultimele zile i-au determinat pe mulţi craioveni să folosească aerul condiţionat sau, mai simplu, să deschidă larg ferestrele. În acelaşi timp, caloriferele din apartamente sunt calde şi temperaturile ajung şi la 30 de grade Celsius în locuinţe. Unde mai pui că această căldură, primită din sistemul centralizat al oraşului, chiar dacă este „aruncată“ pe fereastră de proprietari, o să fie facturată de furnizorul de căldură, în luna noiembrie.

Acolo unde un administrator mai zelos sau un şef de scară intră în subsol şi închide robinetul de căldură, problemele nu sunt aşa „arzătoare“. În schimb, unde caloriferele sunt deschise la maximum, proprietarii stau cu ferestrele deschise. „În Asociaţia nr. 20 Craioviţa, proprietarii au cerut să nu le mai dăm căldură decât seara, când mai scad temperaturile. Şi cei din PT au mai limitat debitul pentru că este cald în timpul zilei. Vremea este capricioasă. O săptămână a fost foarte rece, altă săptămână prea cald“, este de părere administratoarea Asociaţiei nr. 20 Craioviţa Nouă, Constantina Dina.
La alte asociaţii, reprezentanţii proprietarilor îi lasă pe locatari să decidă dacă în blocul lor se dă sau nu se dă căldură, chiar dacă afară sunt peste 20 de grade Celsius. „În asociaţia noastră, un singur bloc a închis căldura, restul au. Pentru că unii nu vor, alţii vor, nu-i poţi obliga… Va fi mai greu când vin facturile. Mai limitează cei din centrală pentru că există o diagramă care setează furnizarea agentului termic, în funcţie şi de temperatura exterioară“, spune Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din 1 Mai.

„În casă te sufoci“

Proprietarii susţin că se sufocă în propriile apartamente. „Să oprească, domn’e, căldura că nu mai putem! Stăm cu geamurile deschise. Am cerut azi să ne oprească furnizarea căldurii. Termo are tot interesul, dar noi tragem ponoasele. Iniţial, nu toţi vecinii au fost de acord să închidem robinetul, dar temperaturile au crescut prea mult ca să dea căldură“, consideră un proprietar din blocul C19, Calea Bucureşti.
Alţii au avut o idee „ingenioasă“, de ce să plătească doar un operator de servicii şi nu doi?! „Domn’e, eu am dat drumul la aerul condiţionat. Este cald. Am văzut că merg oamenii pe stradă în tricou. În casă te sufoci, mai ales când se găteşte la bucătărie“, afirmă Elena, proprietar în blocul A8, Calea Bucureşti.

Să închidă robinetul

Reprezentanţii SC Termo Craiova SRL spun că proprietarii au posibilitatea să gestioneze această situaţie şi atunci când nu vor să ia căldură din sistemul centralizat pot să închidă robineţii din subsol sau din propriile locuinţe. „Societatea noastră furnizează căldură către 65.000 de proprietari. Nu putem să ştim care vrea căldură şi care nu. Această situaţie trebuie gestionată de reprezentanţii asociaţiilor. Ei pot limita consumul prin simpla închidere a robinetelor. În plus, în punctele termice se reglează debitul şi temperatura agentului termic în funcţie de temperatura exterioară“, susţine Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS