15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Titus Corlăţean, la seminarul dedicat marcării a 20 ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

Titus Corlăţean, la seminarul dedicat marcării a 20 ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 15 octombrie 2013, la seminarul „20 de ani de cooperare parlamentară şi guvernamentală”, organizat împreună cu Parlamentul României, pentru marcarea a 20 ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei (CoE).  
La eveniment au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deputaţi şi senatori, Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei parlamentare a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi alţi membri ai delegaţiei, şeful delegaţiei române la  Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa, Ludmila Sfârloagă, foşti miniştri de externe (Sergiu Celac, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Petre Roman), foşti parlamentari, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat că acest eveniment aniversar are o semnificaţie aparte pentru istoria recentă a ţării noastre şi pentru democraţia românească. Această aniversare este o ocazie oportună pentru a privi la parcursul pe care l-a avut România în drumul către democratizare şi consolidarea sistemului de drepturi fundamentale ale omului. A subliniat că, în acest proces, Consiliul Europei a fost un partener constant al României, dovadă a importanţei pe care o are această organizaţie pentru Europa în domeniul promovării culturii democratice, a bunei guvernări şi a respectului între naţiuni.  „România este şi va rămâne un susţinător fervent al proiectului Consiliului Europei. Aplicarea principiilor democraţiei şi drepturilor omului în Europa nu ar fi cunoscut o asemenea evoluţie în lipsa acestei organizaţii. Aşa cum spunea Paul-Henri Spaak, unul dintre artizanii ideii europene aşa cum o regăsim azi, într-un alt moment istoric care marca înfiinţarea organizaţiei de la Strasbourg, Consiliul Europei este locul unde toată Europa este reunită. De aceea, nu putem decât să ne declarăm încă o dată angajamentul faţă de acest proiect european care face posibile nu doar reuniunea şi dialogul între statele membre europene, ci şi promovarea şi consolidarea valorilor care fundamentează Europa zilelor noastre: democraţia, drepturile omului, statul de drept.” a adăugat ministrul Titus Corlăţean.
La acest eveniment a participat, în calitate de invitat special, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni. Secretarul general adjunct a menţionat, în discursul său: „Aţi devenit un stat membru democratic al organizaţiei … Noi, Consiliul Europei, suntem mândri că v-am fost parteneri în tot acest timp.”
Discuţiile din cadrul seminarului privind dimensiunea parlamentară şi guvernamentală a cooperării dintre România şi Consiliul Europei au evidenţiat faptul că pentru România, admiterea la 7 octombrie 1993 la Consiliul Europei a atras, în plan politic şi juridic, adoptarea instrumentelor juridice fundamentale în domeniul drepturilor omului, constituind un prim pas în procesul de tranziţie democratică.
În intervenţiile avute, participanţii au reliefat faptul că România de astăzi este un stat de drept cu o democraţie solidă, care datorează mult Consiliului Europei, iar democraţia României contemporane este aşezată pe temelia construită şi prin aportul şi expertiza Consiliului Europei. „Dincolo de angajamentul pe care România şi l-a luat faţă de sistemul dezvoltat de această organizaţie imaginată ca promotor al păcii şi înţelegerii între naţiuni, ţara noastră recunoaşte importanţa majoră pe care Consiliul Europei  a avut-o în transformarea şi evoluţia Europei de după al doilea război mondial. Preeminenţa dreptului, respectul pentru valorile fundamentale ale democraţiei, toleranţa şi dialogul între naţiunile europene sunt posibile astăzi datorită Consiliului Europei şi activităţii sale din toţi aceşti 64 de ani.”  a subliniat ministrul român al afacerilor externe.

Cu această ocazie a fost inaugurată o expoziţie fotografică a Parlamentului României, dar şi o expoziţie filatelică organizată de către Romfilatelia, ambele dedicate aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Consiliului Europei.
De asemenea, ministrul afacerilor externe a semnat împreună cu Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini Dragoni, Memorandumul de Înţelegere între România şi Consiliul Europei referitor la statutul juridic al Oficiului de la Bucureşti privind combaterea criminalităţii cibernetice.
Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că semnarea acestui Memorandum de Înţelegere între România şi Consiliul Europei prin care se stabileşte, la Bucureşti, sediul noului Oficiu al CoE privind combaterea criminalităţii cibernetice este un moment important care aşează Bucureştiul pe harta statelor care găzduiesc organisme şi activităţi ale Consiliului Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS