20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRoşia Montană a otrăvit USL

Roşia Montană a otrăvit USL

Victor Ponta şi Crin Antonescu au întors-o ca la Ploieşti şi au anunţat că se va renunţa la proiectul Roşia Montană. Primul care a renunţat a fost Antonescu, care a dorit să ia caimacul protestelor de stradă din ultimele zile. Anunţul său l-a forţat pe Ponta să lase şi el garda jos, dar acesta l-a taxat pe colegul de uniune.  

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană „este închis“ şi că protestele de stradă şi-au atins scopul. Victor Ponta a precizat, vizibil supărat, că nu a existat în USL o discuţie despre respingerea acestui proiect, „dar s-au antepronunţat liderii“, referindu-se la Antonescu. Ponta a precizat că s-a deplasat la parlament pentru a se „asigura că domnul Antonescu pune rapid pe ordinea de zi proiectul de lege privind Roşia Montană“. Şedinţa birourilor permanente ale Senatului şi Camerei pentru înfiinţarea unei comisii speciale pentru Roşia Montană, programată pentru ieri, a fost anulată după declaraţiile celor doi lideri USL.
„Am văzut declaraţia (lui Crin Antonescu, n.r.), cred, practic, că în acest moment proiectul este închis“, în condiţiile în care şi Vasile Blaga, liderul PDL, s-a pronunţat împotrivă şi „nici în PSD nu eram foarte clar într-o direcţie sau în alta“, a spus Ponta. „Nu vrem să prostim oamenii, la 11.00 să anunţăm că susţinem şi la 1.00 să nu mai susţinem proiectul. (…) Domnul Blaga şi Antonescu au spus dinainte că sunt contra. Atunci trebuie să intrăm rapid la Senat – sigur, pe procedura normală, la comisii. O decizie pe un proiect atât de controversat trebuie luată de instituţia supremă a ţării – de aceea am trimis proiectul la parlament. Să discute cu proiectul de lege pe masă. Din moment ce nu există sprijin parlamentar, nu are rost să ţinem oamenii încurcaţi. Intră la Senat, se respinge, intră în procedura de urgenţă şi la Cameră“, a precizat el. „Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetăţenii acestei ţări. E o procedură întreagă, de zece ani, pe care sigur că era mai bine să o închidem din timp(…). Eu nu ştiu cât vor cere despăgubiri, dar probabil că vor cere. La PSD, fiecare votează cum crede de cuviinţă“, a mai spus el.

Antonescu mută primul

Declaraţiile lui Victor Ponta au venit după ce, cu o oră înainte, Crin Antonescu spusese că proiectul trebuie retras. „Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană. Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul ar trebui retras (…). Eu cred că trebuie respins“, a precizat Crin Antonescu.
Antonescu a mai declarat că un proiect atât de mare, precum cel de la Roşia Montană, ar trebui să fie susţinut de iniţiator, adică de guvern, el amintind însă că premierul Ponta a spus că va vota împotriva legii, ca deputat. El a precizat că a ajuns la această concluzie „nu din motive tehnice, pentru că acest proiect nu ar avea şansa de a fi fezabil sau eventual util, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore, care împiedică în acest moment realizarea acestui proiect“, în condiţiile în care „proiectul produce o semnificativă scindare în societatea românească“.
Crin Antonescu şi-a argumentat decizia de a nu susţine proiectul prin faptul că „un număr semnificativ de cetăţeni nu au încredere că un asemenea proiect va utiliza resursele acestei naţiuni în beneficiul acestei naţiuni“.
Un alt argument invocat de Crin Antonescu este legat de existenţa unei „cantităţi uriaşe de suspiciune că decidenţi politici în această chestiune nu ar acţiona conform cu interesele publice naţionale legitime“. „Nu cred că cineva dintre decidenţii importanţi –  preşedinte, prim-ministru, alţi lideri politici sunt angajaţi într-un lobby specific al companiei RMGC, că au fost cumpăraţi (…), dar sentimentul la o mare parte din opinia publică românească că aşa ceva s-ar putea întâmpla e un al doilea motiv extrem de important, care necesită stoparea proiectului“, a adăugat acesta.
Crin Antonescu a vorbit şi despre „fragilităţi ale proiectului iniţiat de guvern“, în condiţiile în care „chiar premierul ne spune că va vota împotriva lui“. În plus, există un raport de aviz cu numeroase „obiecţii din partea Ministerului Justiţiei“, iar în ceea ce priveşte raportul de mediu, „esenţial“, apare o „situaţie inedită în care ministrul de resort spune că va da sau nu avizul în funcţie de votul din parlament“.
„De bună seamă că noi nu legiferăm în funcţie de manifestaţii de stradă, de bună seamă că un guvern nu trebuie să ia decizii în funcţie de o manifestaţie sau alta, dar sunt manifestaţii şi manifestaţii. Sunt semnale publice care au o greutate ce nu poate fi ignorată. Nu se poate guverna după stradă, dar nu se poate guverna ignorând strada. Ceea ce spun aceşti oameni nu poate fi ignorat de nimeni.
Nu împărtăşesc toate punctele de vedere ale manifestanţilor, nu sunt un ecologist, dar sunt un om politic care crede că nu se pot angaja mari decizii de anvergură naţională într-o situaţie de scindare, de majoră suspiciune asupra decidenţilor“, a încheiat şeful liberalilor.

Mii de oameni, în stradă

Peste 8.000 de oameni – cea mai numeroasă prezenţă înregistrată în cele opt zile de manifestaţii – a avut loc duminică, începând cu ora 17.00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti. A fost a opta zi consecutiv de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist. Mitinguri similare au fost organizate şi în marile oraşe din ţară şi în străinătate. Circulaţia în centrul Capitalei a fost blocată ore întregi, fiind redeschisă abia după ora 1.30, când numărul manifestanţilor din Piaţa Universităţii scăzuse la aproximativ 150. Protestatarii adunaţi iniţial în Piaţa Universităţii au ajuns aseară şi în Piaţa Victoriei, la sediul guvernului, după ce au forţat cordonul de jandarmi, iar apoi s-au îndreptat spre zona Obor, pe bulevardul Ştefan cel Mare. Coloana de manifestanţi s-a îndreptat apoi spre Calea Moşilor, de unde protestatarii au revenit în Piaţa Universităţii. Mitingul a fost paşnic şi nu s-au înregistrat incidente majore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS