24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe câte ori putem apela la medicul de familie într-o lună

De câte ori putem apela la medicul de familie într-o lună

Foarte mulţi asiguraţi sunt în dilemă atunci când se pune problema unei a doua vizite în interval de o lună la medicul de familie. Mai au dreptul la încă o consultaţie? Mai pot obţine vreo reţetă sau un bilet de trimitere? Trebuie să se programeze din nou sau trebuie să plătească pentru consultaţie? Acestea sunt întrebările pe care şi le pun frecvent pacienţii înainte de a apela la medicul de familie.

Toate aceste întrebări au un răspuns în legislaţia în vigoare, numai că legea nu pare prea clară pentru medicii de familie, motiv pentru care ei se văd nevoiţi „să jongleze cu prevederile“, aşa cum se exprimă unii dintre ei. Un lucru este însă cert, după cum susţin medicii de familie, „nu există doar eliberare de reţetă sau de trimitere pentru consult, ci consultaţie în urma căreia medicul decide să elibereze o reţetă sau să-i dea pacientului una sau mai multe trimiteri pentru un consult de specialitate sau pentru analize“.
Ceea ce trebuie să ştie un asigurat este că are dreptul la mai mult de o consultaţie pe lună, însă asta depinde de natura afecţiunii, cronică sau acută. Boala cronică este acea afecţiune deja diagnosticată, cu evoluţie lentă şi cu o schemă terapeutică stabilită, în timp ce boala acută sau subacută este cea care durează de la câteva zile la câteva săptămâni, nu se cronicizează şi poate fi vindecată. Ea apare pe moment şi trebuie tratată imediat. Aici se face diferenţa în privinţa numărului de consultaţii. „Medicii de familie nu au voie, conform contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, să acorde mai mult de o consultaţie pentru boală cronică pe lună. În schimb, dacă intervine o altă afecţiune sau chiar mai multe, ori o acutizare a unei afecţiuni cronice, atunci pacientul beneficiază de oricâte consultaţii are nevoie în luna respectivă“, a declarat dr. Mirela Profir, medic primar medicină de familie şi secretar general al Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

Care sunt restricţiile

Există totuşi o restricţie privind boala acută, în sensul că medicul de familie nu poate face, pe lângă consultaţie, mai mult de două controale pe lună pentru aceeaşi afecţiune, decât dacă apar şi alte afecţiuni. Lucru valabil şi la medicii de alte specialităţi, în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie, atât la afecţiunile acute, cât şi la cele cronice. „Asiguraţii trebuie să ştie un lucru extrem de important: în baza biletului meu de trimitere şi a consultaţiei iniţiale pe care o face pacientul la medicul de altă specialitate, dacă acesta consideră că asiguratul mai are nevoie de alte consulturi de control, tot în baza acelui bilet de trimitere luat de la mine, fără să mai fie nevoit să mai ia altul, pacientul mai are dreptul la două consulturi în aceeaşi lună – pentru o boală acută, sau în cadrul unui trimestru – pentru o boală cronică“, a mai precizat dr. Mirela Profir.
Aceasta susţine că un medic de familie are datoria de a monitoriza pacientul cronic şi de a schimba eventual tratamentul, dacă observă că nu are efectul scontat sau chiar apar reacţii adverse. „Medicul de familie decide când să meargă pacientul bolnav cronic la control, nu atunci când scrie medicul de specialitate pe foaie. Degeaba trece consult peste şase luni, dacă eu îi depistez ceva care necesită consult chiar în luna următoare după ce a primit scrisoarea medicală“, a mai afirmat dr. Mirela Profir.

Când se plăteşte consultaţia

Dacă un pacient vine la medicul de familie a doua oară într-o lună pentru afecţiunile lui cronice şi spune că are nevoie de trimitere pentru că a obţinut programare la un medic de specialitate, spre exemplu, aceea este considerată a doua consultaţie. Cum medicul de familie nu poate face două consultaţii într-o lună pentru o boală cronică, pacientul asigurat va fi nevoit să plătească o taxă de consultaţie. „Această taxă se plăteşte în două situaţii: pentru consultul la cerere sau înainte de data programării. Media prevăzută de lege este de 20 de consultaţii pe zi, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, deşi plăteşte pentru consultaţie, actul medical se face în contract cu CAS, adică pacientul poate beneficia de reţete compensate şi trimiteri spre medicii de altă specialitate“, explică dr. Profir. Preţul unei consultaţii nu este însă prevăzut expres de lege, aşa că el diferă de la medic la medic, de la mediul rural la cel urban. „Atenţie, în legislaţie scrie că pacientul trebuie să se programeze cu 24 de ore înainte, cu excepţia urgenţelor, când poate veni oricând la medicul de familie. Medicul este cel care stabileşte însă dacă e vorba de urgenţă, în urma consultului“, a mai spus dr. Mirela Profir.
În ceea ce priveşte biletul de trimitere pentru analizele de laborator, pe formular sunt maximum 15 rubrici, „dar medicul poate da câte analize consideră necesar“. „Unii necesită mai multe analize, alţii mai puţine, unele se pot da lunar, altele la trei sau şase luni, ori chiar la un an, dar medicul este cel care decide. Nu se dau analize preventiv, nici măcar la examenul de bilanţ la care are dreptul anual orice asigurat. Numai dacă medicul depistează vreo boală sau o suspectează şi are nevoie de investigaţii, abia atunci se dă un bilet de trimitere“, susţine dr. Profir. Biletul de trimitere pentru analizele de laborator este valabil zece zile, ca termen în care pacientul se poate programa, însă analizele le poate face în termen de 30 de zile.   
Informaţii despre medicina de familie şi drepturile pacienţilor asiguraţi puteţi afla astăzi, de la ora 16.00, la Radio Sud, în cadrul emisiunii „Sănătate în FM“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS