25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul „Rabla“ porneşte luni

Programul „Rabla“ porneşte luni

Circa 30 de colectori autorizaţi vor sta la dispoziţia oltenilor. Persoanele fizice beneficiază de 17.000 de tichete în această etapă. La achiziţionarea unei maşini noi se poate utiliza un singur tichet, în valoare de 6.500 de lei.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) dă luni startul Programului „Rabla“ 2013. Aproape 30 de colectori autorizaţi din Oltenia, participanţi la acest program, stau la dispoziţia persoanelor fizice care vor să-şi caseze maşinile mai vechi de zece ani. Potrivit statisticilor, în Oltenia, există în prezent circa 320.000 de maşini cu o vechime mai mare de zece ani, cele mai multe înregistrându-se în Dolj (100.000).
În Dolj, sunt deschise următoarele centre de colectare: Duncomet SRL – Craiova, Băileşti şi Poiana Mare; DVM Presti Serv SRL – Craiova; Guardian SRL – Işalniţa; Oltmetal SA – Craiova (două centre) şi Podari. Mehedinţenii pot merge la Remat Scholz – Drobeta Turnu-Severin, iar cei din Olt la Marchin Trans SRL – Slatina. 12 firme din Vâlcea şi-au deschis centre de colectare: Dezmembrări Cosma SRL, Silnef SRL, Probauto SRL, Vlavio SRL, Vico Star SRL, Remat SA, Ducu Prest Andra Tonia SRL, Ducu Prest SRL, Cromdav Company SRL, Argo Impex SRL, Best Serv Motor SRL, Sagem Serv SRL. Şi în Gorj există un număr mare de centre deschise: Remiar Galaxy SRL, Bianpal SRL, Armisfer Remat SRL, Total wash SRL, Sir Transauto SRL, Euroscrap Company SRL, Remat Gorj SA, Fercrist Impex SRL, Fercomexim SRL şi Contiremat SRL. „Având în vedere numărul mare de solicitări primite de la cetăţeni, am decis să repartizăm 17.000 de tichete pentru persoanele fizice şi 3.000 de tichete pentru persoanele juridice, inclusiv instituţiile publice“, a declarat vineri preşedintele AFM, Adrian Gearâp.

Tichetele se distribuie în mod egal

Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ. Potrivit ghidului de finanţare, în prima etapă vor fi distribuite maximum 25% din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate. De asemenea, distribuirea acestora se face în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din judeţul respectiv. În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete, cât se utiliza în anii anteriori. Valoarea acestui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 de lei, cât valora în 2012. Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric. Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, pe lângă prima de casare se poate acorda un eco-bonus de 500 de lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km; achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, pe lângă prima de casare se poate acorda o reducere în cuantum de maximum 1.000 de lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maximum zece zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013. Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013. Prin Programul „Rabla“, derulat anual din 2005, au fost casate circa 460.000 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 226.000 de autoturisme noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS