20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficial american: Schimbările din programul de apărare antirachetă au fost determinate de ameninţarea venită din partea Coreei de Nord

Oficial american: Schimbările din programul de apărare antirachetă au fost determinate de ameninţarea venită din partea Coreei de Nord

Frank Rose, negociatorul şef al Acordului privind amplasarea elementelor din scutul antirachetă al SUA şi NATO în România, la Deveselu (judeţul Olt), a explicat într-un interviu acordat site-ului gandul.info cum s-a schimbat politica de apărare a americanilor pentru a se adapta la provocările Coreei de Nord, care a depăşit Iranul ca principală ameninţare. Oficialul american a explicat de asemenea cum a ajuns România să joace un rol atât de important în acest sistem regândit de apărare împotriva rachetelor balistice. „România este structurată şi amplasată ideal, din punct de vedere geografic, pentru a furniza protecţie pentru Europa de Sud, faţă de rachete balistice din Orientul Mijlociu”, a declarat Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială, în interviu.

Întrebat dacă, la pachet cu protecţia pe care o oferă, scutul antirachetă reprezintă şi o ameninţare la adresa României, prin faptul că ţara ar putea deveni o ţintă pentru inamicii Statelor Unite, oficialul american a explicat că aceasta este o percepţie falsă. „Nu aş spune că apărarea antirachetă amplasată în România va creşte ameninţarea pentru România. Chiar dimpotrivă. Cred că va mări acoperirea defensivă pentru România, capacităţile de descurajare ale României şi de asemenea, mai important, poziţia de apărare şi de descurajare a NATO”, a spus Frank Rose.

Schimbări în programul de apărare antirachetă

Pe 15 martie, Chuck Hagel, secretarul de stat pentru Apărare din SUA, a anunţat că programul de apărare antirachetă va suferi schimbări, pentru a răspunde ameninţărilor cu rachete intercontinentale din Coreea de Nord. Aceste schimbări implică faptul că faza a 4-a din programul european de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach – EPAA), care include elementele scutului antirachetă amplasate în Europa, în care este inclusă şi România, alături de Polonia, nu va mai fi pusă în aplicare.

Această fază implica amplasarea unui nou model de baterii de rachete interceptoare, SM-3 IIB, în România şi Polonia. Abandonarea ei nu afectează însă în nici un fel programul american de la Deveselu, întregul Acord dintre România şi SUA privind interceptoarele de tip SM-3 de acolo rămânând în picioare, a explicat oficialul american pentru gândul.

Frank Rose spune că lucrările de la baza militară Deveselu vor începe în acest an şi că până în 2015, rachetele interceptoare de tip SM-3 vor fi operaţionale. Americanii investesc câteva sute de milioane de dolari în baza de la Deveselu, însă până acum principalul contract de construcţie de utilităţi şi mentenanţă, de aproape şase milioane de dolari, a fost câştigat, prin licitaţie, de o firmă americană – Exelis Systems Corporation.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS