11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasă nouă cu preţ „îngheţat“

Casă nouă cu preţ „îngheţat“

Cu toate că nu se înghesuie cumpărătorii, preţurile locuinţelor noi scad destul de lent. Un metru pătrat de construcţie costă aproape la fel ca anii anteriori, în termeni reali. Aflaţi din GdS cât mai costă o casă nouă şi cum îşi motivează dezvoltatorii deciziile legate de preţuri. Unii oferă o maşină de peste 10.000 de euro cadou celui care cumpără o casă.

Pe piaţa imobiliară lucrurile sunt departe de a se fi „dezgheţat“. În ciuda crizei şi a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, preţurile locuinţelor noi au rămas aproximativ la acelaşi nivel sau au scăzut foarte puţin. Dacă la apartamentele vechi preţurile s-au „topit“ clar în ultimii ani, pe piaţa apartamentelor nou-construite lucrurile nu prea s-au schimbat. „A fost foarte slabă piaţa în 2012, mai slabă decât anul trecut. Oamenii vin şi întreabă, le place apartamentul, dar se opresc acolo. Am fi deschişi la negocieri, dar nu am ajuns în această zonă a negocierii. Oamenii au venit, au văzut şi au plecat. Chiar dacă am scădea preţul cu 10%, tot nu s-ar întâmpla nimic“, a precizat Dorin Mihai, dezvoltatorul Athrium Residence din Craiova, care are apartamente noi pe strada Renaşterii. Un apartament de 90 de metri pătraţi (suprafaţă construită) costă 79.000 de euro. Adică 877 de euro pe metrul pătrat. Preţul este similar cu cel de anii anteriori, când în Craiova se vindeau apartamentele noi cu preţuri pornind de la 900 de euro pe metrul pătrat şi până la 1.200 de euro. Doar o uşoară ajustare s-a produs pe această piaţă a locuinţelor noi. De altfel, reprezentantul Athrium Residence susţine că anul acesta s-au vândut doar două apartamente. O uşoară scădere a preţului este vizibilă la apartamentele cu două camere, pe care proprietarul cere 40.000 de euro. Preţul actual este tot de 830-870 de euro pe metrul pătrat, dar anul trecut, proprietarul cerea 1.000 de euro pe metrul pătrat. În 2012, doar la demisol se poate cumpăra un apartament mai ieftin, dintre cele noi, cu 600 de euro pe metrul pătrat.
La periferia oraşului, o locuinţă compusă din parter plus mansardă are un preţ de 600 de euro pe metrul pătrat (suprafaţă utilă). În ciuda faptului că dezvoltatorii imobiliari susţin că au scăzut preţurile caselor, scăderea nu prea se simte în preţul final al locuinţei. În plus, euro era cotat comparativ cu leul la un nivel diminuat faţă de această perioadă. De exemplu, pe 17 decembrie 2009, cotaţia oficială a valutei europene era de 4,22 lei pentru un euro, iar pe 17 decembrie 2012 era de 4,46 lei pentru un euro, în timp ce acum o săptămână era 4,53 de lei. În termeni reali cine îşi cumpără acum o locuinţă nouă plăteşte aproximativ acelaşi preţ (exprimat în lei) ca şi anii anteriori, cu foarte mici corecţii, în sensul descreşterii preţurilor.

Ce case caută craiovenii

Dacă la apartamentele noi, piaţa a rămas „îngheţată“, în zona caselor lucrurile s-au mai mişcat anul acesta. Sau cel puţin aşa s-a întâmplat în cazul unui dezvoltator contactat de GdS. O casă „la cheie“, cu o suprafaţă construită de până la 120 de metri pătraţi, ridicată în complexul rezidenţial Magnolia s-a vândut anul acesta, cu sume între 60.000-70.000 de euro. Dezvoltatorul acestui complex, Aurel Iovan, spune că, din punctul lui de vedere, piaţa imobiliară a fost la fel anul acesta, ca şi în 2011. „În perioada de criză,  am construit 50 de case mai ieftine, între 60.000 şi 70.000 de euro, pe care le-am vândut pe toate în aceşti doi ani“, a spus Iovan. Ca şi tendinţă, se observă că „oamenii caută locuinţe mai ieftine. Nu neapărat mai mici, dar să fie mai ieftine“, a completat Mihaela Radu, care împreună cu Iovan au construit locuinţele respective. Ei menţionează că preţurile materialelor de construcţie nu au scăzut foarte mult, în sensul că este mai ieftină cărămida, dar fierul s-a scumpit pe perioada crizei. Cei doi susţin că au construit din surse proprii mai multe ansambluri rezidenţiale din Craiova şi din jur, cu propria lor firmă de construcţii, Alis Baba SRL.

Promoţie: o maşină cadou pentru cei care cumpără o casă

În cartierul Magnolia, care este „cel mai mare cartier rezidenţial cu circuit închis“, după cum spune Mihaela Radu, care se ocupă de complex alături de soţul său, Aurel Iovan, în luna decembrie este o ofertă inedită: cine cumpără o casă de o anumită valoare primeşte o maşină cadou, un Ford B-Max, fabricat la Craiova. Întrebat de ce a introdus o astfel de promoţie în luna cadourilor, Aurel Iovan a precizat: „Avem opt case construite în 2008. Sunt singurele nevândute din cele 77 construite atunci. Preţurile pornesc de la 90.000 până la 120.000 de euro. Cumpărătorul primeşte o maşină, un Ford, care este în valoare de circa 10% din valoarea casei“.

Profilul cumpărătorului de casă
la ieşire din oraş

Potrivit dezvoltatorului care a construit cartierul Magnolia, în aceşti ultimi doi ani, cumpărătorul de case frecvent a fost din rândul bugetarilor, care au putut aplica prin programul naţional „Prima Casă“. „Cei mai mulţi cumpărători sunt bugetari care au achiziţionat casele cu credit prin „Prima Casă“. Sunt cumpărători şi cu studii superioare şi de toate vârstele. Părinţii care au lăsat copiii în apartament şi ei s-au mutat la casă. Este un cartier cu circuit închis, după modelele din vest“, a precizat dezvoltatorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS