15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum şi-a făcut blocul P10 „piscină“ cu caloriferul

Cum şi-a făcut blocul P10 „piscină“ cu caloriferul

Proprietarii din blocul P10, care face parte din Asociaţia de proprietari nr. 14 Eroilor, din cartierul craiovean Valea Roşie, stau de câteva luni cu scara de la parterul blocului inundată. Nepăsarea de care dau dovadă reprezentanţii asociaţiei îi face pe proprietari să treacă de câteva ori pe zi, când pleacă şi când vin acasă, printr-o baltă produsă, chiar la intrare, de ţevile unui calorifer debranşat. Locatarii sunt revoltaţi că problema, ivită încă din timpul verii, deşi a fost adusă la cunoştinţă preşedintelui şi administratorului, nu a fost rezolvată nici până azi.
Prin urmare, apa curge, se infiltrează în pereţi, şi chiar dacă pare că se duce „pe apa sâmbetei“, pierderile sunt suportate tot de proprietari. Bani la fondul de reparaţii sunt, căci proprietarii spun că au plătit 116.220 de lei pentru acest fond, dar voinţa lipsește. „Problema asta a apărut în vară. Prin august, i-am anunţat pe cei de la asociaţie.
Le-am făcut o adresă în data de 1.08.2012, administratorul nici nu a vrut să o înregistreze. Mi-au spus în cele din urmă să facem o şedinţă pe scară, să întocmim un proces-verbal şi să-l autentificăm la notar. Am făcut adresă şi către primărie, în 7.08.2012, prin urmare asociaţia de proprietari a fost atenţionată că îi revine sarcina să constate problemele şi să repare. Cu acest răspuns am revenit la asociaţie şi am făcut altă adresă, la începutul lunii septembrie. Nici până în acest moment nu s-a făcut nimic. Oamenii stau şi noi îi plătim. Au salarii bune, îşi dau prime, dar de ce se întâmplă în asociaţie nu le pasă“, a spus Veronica Vîlcea.
Ca și ceilalți proprietari, femeia încearcă să ferească balta apărută chiar în uşa blocului şi din care apa se prelinge până pe trotuar. „Să ne luăm bărci, asta vrea preşedintele. Ieşi din casă şi intri cu picioarele în apă. Dacă le zice vecina, îi răspunde că are ceva cu ei. Ne face pe toţi nebuni. Avem probleme şi cu burlanele. Au fost distruse iarna trecută, curge apa pe pereţi. Dacă i-am anunţat nici nu le pasă, cică să ne rezolvăm singuri problemele. Dar suntem buni să-i plătim!“, a declarat Ionela Bălan.

Nimeni nu ştie, nimeni nu vede

Întrebaţi despre aceste probleme, reprezentanţii asociaţiei de proprietari au o altă explicaţie. „Este vina lor, au tăiat caloriferele şi nu au făcut treaba până la capăt. Acum le curge apa în bloc. Să se pună toţi de acord, pentru că nu se înţeleg între ei. Noi nu avem un instalator şi am chemat pe altcineva. S-a uitat, dar a zis că nu are sudură şi nu se bagă. Am vorbit cu cei de la punctul termic şi au spus că problema este din subsol, dar acolo este o boxă zidită, uşa are lacăt, iar eu nu pot să intru, că nu ştie nimeni a cui este. Am adus şi o firmă. Domnul preşedinte s-a ocupat, dar acum nu este“,  a explicat, vădit deranjată, administratoarea asociaţiei, Nicoleta Dumitraşcu, în lipsa preşedintelui Călin Constantin.
Prin urmare, până una alta, proprietarii din blocul P10 nu au decât să stea cu apa la uşă, că doar este vina lor, după cum gândeşte administratorul. Adică tocmai cel pe care legea îl obligă să se ocupe de reparaţiile pe părţile comune. „Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari. Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune“, se menționează în art. 34. alin1 şi 2 din Legea nr. 230/2007.

Apa trece, salariul merge

Nu la fel de nepăsători sunt aleşii şi angajaţii de la Asociaţia 14 Eroilor din Valea Roşie când vine vorba de salariile şi primele pe care le încasează, fără nici o amânare sau tărăgănare, din câte susţin chiar plătitorii, adică proprietarii. „Să vedeţi ce salarii au, ce prime din banii noştri, dar de reparaţii trebuie să ne ocupăm singuri. În anul 2008, personalul ales a încasat 11.850 de lei, în 2009 au luat salarii în valoare de 12.294 de lei, în 2010 au încasat 15.000 de lei, iar în 2011 au ajuns la 18.821 de lei. Preşedintele are 792 de lei, vicepreşedintele – 143 de lei, secretarul – 85 de lei, cei doi membri din comitet – 72 de lei, cenzorul primeşte 428 de lei, iar administratorul – 1.672 de lei brut. Asta în condiţiile în care la alte asociaţii reprezentanţii proprietarilor nu sunt remuneraţi. Iar ai noștri, pe lângă salarii şi-au dat şi prime! Nu au ţinut seama că sunt unii proprietari care abia îşi plătesc întreţinerea. În 2008, Comitetul Executiv a primit în total 824 de lei, în 2009 a primit 833 de lei, în 2010 au luat 1.839 de lei, iar în 2011 au luat prime în valoare de 3.487 de lei. Pe lângă astea, salariaţii au avut partea lor în 2008 – 1.298 de lei, în 2009 – 927 de lei, în 2010 – 1.212 lei, iar în 2011 au ajuns la 2.141 de lei. Asta pentru că se ocupă foarte bine de asociaţie, aşa cred ei!“, susţine Veronica Vîlcea, proprietar în blocul P10.

Legea sancționează nepăsarea

„Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde…) pe toată durata existenţei acestora.
Constatarea contravenţiilor(…) precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii“.
Art. 56, Legea nr. 230/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS