15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonumentul neputinţei

Monumentul neputinţei

După mai mult de 20 de ani de când a început construcţia sa, scheletul de lângă Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova are din nou şansa de a deveni instituţie sanitară

Scheletul de lângă Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Craiova a devenit deja punct de reper pe harta oraşului. „Ne întâlnim la ruină“, spun oamenii din zonă atunci când se referă la construcţia cu pricina. Început în 1991, imobilul ar fi trebuit să fie o secţie de spital pentru copiii bolnavi de SIDA. A ajuns doar un „cămin“ pentru câinii comunitari, pentru aurolaci, dar şi pentru tâlharii care nu se dau în lături să jefuiască trecătorii.
Făcând notă discordantă faţă de predecesorii care se prefăceau că nu văd scheletul din beton armat de alături, actuala conducere de la „Babeş“ chiar şi-a propus să construiască acolo un spital. Mai rămâne de rezolvat, totuşi, o problemă deloc de neglijat: finanţarea.

Investiţie din ajutoare

Clădirea a fost concepută iniţial ca o secţie de spital pentru tratarea copiilor bolnavi de SIDA. Ideea a aparţinut Comitetului de Binefacere din Allesond – Norvegia, care s-a oferit să finanţeze integral proiectul cu 16 milioane de lei vechi. Asta însemna o mulţime de bani în 1990, când a apărut ideea. Contractul de execuţie a fost semnat în 1991 de firma ROMANOR SA Craiova, în calitate de reprezentant al finanţatorului, şi SC CONSTRUCȚII MONTAJ 1 SA Craiova. Banii au fost daţi integral, însă lucrarea s-a desfăşurat atât de lent încât s-a ajuns ca termenul iniţial de execuţie să fie depăşit şi, bineînţeles, banii nu au mai ajuns.
Până în 1992, constructorul ridicase scheletul clădirii. În aceleaşi an, s-a întrerupt lucrarea, iar constructorul a dat în judecată finanţatorul, pe motiv că acesta nu-i plătise o parte din lucrări, dar şi beneficiarul lucrării, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, solicitând clădirea. În 2005, sumele „actualizate“ solicitate de constructor ajunseseră la un miliard de lei vechi.
Procesul a durat până în februarie 2006 şi s-a încheiat în favoarea Spitalului de Boli Infecţioase, după ce iniţial constructorul obţinuse câştig de cauză. Spitalul a reuşit însă să întoarcă rezultatul, obţinând anularea formelor de executare silită pornite de executant împotriva sa.
Pe 7 mai 2008, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 208, Spitalul de Boli Infecţioase a fost preluat de Consiliul Local Craiova, împreună cu clădirea respectivă şi terenul aferent acesteia. Însă, nimeni nu-l dorea. Managerul de atunci al Spitalului „Victor Babeş“, dr. Valentina Ionescu, susţinea că de soarta clădirii trebuie să se ocupe primăria, în calitate de proprietar. La rândul său, municipalitatea spunea că imobilul a fost dat în administrarea spitalului, aşa că întreţinerea şi eventualele investiţii în acea clădire trebuie să fie făcute de spital.

După 20 de ani

După mai mult de două decenii de la demararea lucrărilor, actuala conducere a spitalului a început din nou demersurile pentru finalizarea construcţiei.
„Când am preluat conducerea acestui spital, am zis că trebuie să luăm o decizie cu privire la acea construcţie. Am vorbit chiar cu domnul primar şi i-am spus că trebuie să ne hotărâm ce facem cu clădirea, pentru că, dacă mai stă aşa mult, s-ar putea să ne coste foarte mult s-o demolăm. Să nu mai spunem că strică peisajul oraşului… Am fost surprins de deschiderea din partea domnului primar, care ne-a spus: Gândiţi-vă ce aveţi de făcut şi noi încercăm să vă ajutăm“, a declarat conf.dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Craiova.
De această dată se doreşte aici construirea unui spital de pneumoftiziologie, ca parte a instituţiei sanitare de care aparţine.
„În condiţiile în care trebuie să ne acredităm la nişte standarde europene, avem tot felul de probleme cu spitalul, mai precis cu clădirile vechi, pe care n-avem cum să le rezolvăm. De aceea noi am venit cu propunerea să facem în această construcţie un spital de pneumoftiziologie. Primul pas era să vedem dacă mai e bun acel schelet. Primăria a făcut expertiza tehnică, iar surpriza plăcută a fost că imobilul e OK, chiar dacă necesită mici intervenţii tehnologice. Acum suntem în etapa în care trebuie să schimbăm destinaţia clădirii şi apoi să refacem proiectul, sens în care ni s-au şi alocat bani de la bugetul local“, explică managerul Iulian Diaconescu.

Spital de 10 milioane de euro

Aşa cum e gândit de actuala conducere, viitorul Spital de Pneumoftiziologie va înlocui trei dintre clădirile vechi, dintre care unele chiar nu mai corespund, oferind condiţii sanitare de secol XIX. „Noi îl vedem ca pe un spital modern, cu 150 de paturi, dotat cu sală de conferinţe, cu un laborator modern de imagistică, dar şi cu un mic restaurant, pentru cadrele medicale şi pacienţi. Am făcut şi o estimare sumară, iar investiţia totală s-ar ridica la zece milioane de euro. Sperăm că vom găsi şi banii necesari. Să ajungem în faza respectivă, apoi vom încerca să obţinem de la minister sursele de finanţare ori poate să găsim o modalitate de a atrage fonduri europene în acest domeniu“, susţine dr. Iulian Diaconescu.
Primarul Antonie Solomon s-a arătat şi el încântat de ideea de a scăpa de această ruşine a urbei, transformând-o într-o instituţie sanitară atât de necesară. „Căutăm cea mai bună soluţie pentru a da funcţionalitate acestei clădiri medicale, în cel mai scurt interval, pentru că riscăm ca odată cu trecerea timpului să nu ne mai putem folosi de structura existentă. Îmi doresc ca acea pată neagră a construcţiilor din Craiova să nu mai existe în perioada următoare şi să putem inaugura în acel loc o unitate medicală de elită“, a declarat Solomon.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS