15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpresionaţi de arta fabricării berii

Impresionaţi de arta fabricării berii

Aproape 2.000 de persoane au vizitat sâmbătă fabrica de bere din Bănie, la evenimentul Ziua Porţilor Deschise organizat în premieră la Craiova de Heineken România

Craiovenii care au dorit să afle tainele producerii unei beri de calitate au avut la dispoziţie o zi specială pentru a face turul fabricii Heineken România din Bănie. Iar interesul a fost enorm. În jur de 2.000 de oameni, de toate vârstele, au participat sâmbătă la Ziua Porţilor Deschise, eveniment organizat în premieră în Bănie de Heineken România.
Grupuri de 30-40 de persoane au plecat cu autocarul din faţa primăriei la interval de o jumătate de oră, la fabrică fiind preluaţi de specialiştii berari şi purtaţi prin toate secţiile. Alţii au venit direct la porţile întreprinderii, cu toţii curioşi să afle cum se face berea. Şi nu au regretat. Au putut vedea întreg procesul de producţie a berii, de la selectarea şi măcinarea malţului până la obţinerea berii tinere şi apoi a celei mature, cea care, după filtrare şi îmbuteliere, ajunge pe piaţă. Iar tehnologia folosită i-a impresionat.
„Am mai fost la fabrica asta prin anii ‘80, apoi după ce a fost preluată de Brau Union şi acum cu Heineken. Îmi aduc aminte că înainte de Revoluţie era o gălăgie de nedescris aici. Benzi mari pe care zornăiau sticlele, oameni care le spălau cu Dero. Prin ‘91 – ‘92 am lucrat o lună în zonă şi puteai să iei de aici bere cu sacul, aşa ţi-o scoteau din fabrică. După ce a venit Brau Union nu s-a mai întâmplat aşa, iar la ce am văzut acum nu am cuvinte. Linia de îmbuteliere este impresionantă, asta e esenţa economiei capitaliste“, a spus Tudor Dumitrescu, pensionar, care aflase de vizita la fabrica de bere de pe site-ul Gazetei de Sud. „Productivitatea este maximă, însă trebuie supravegheat şi procesul de depozitare, pentru că asta e marea problemă la noi“, a adăugat acesta.

Luaţi la întrebări de pensionari

 Mulţi dintre cei care au vizitat sâmbătă fabrica de bere din Craiova aflaseră de eveniment din Gazeta de Sud şi au ţinut să se convingă personal de modul de lucru al celor de la Heineken România. Deşi printre vizitatori s-au aflat destui tineri, pensionarii au fost cei care au pus cele mai multe întrebări. „Eu am băut prima bere făcută aici, în 1970. Multe s-au schimbat de atunci, e adevărat. Dar ce vă deosebeşte faţă de restul fabricilor? Aveţi o reţetă specială?“, a întrebat un domn trecut de 60 de ani. „Câte mărci de bere produceţi aici şi cât de importantă este apa?“, a fost altă întrebare cu care s-au confruntat cei de la Departamentul de logistică al Heineken România.
Aşa au aflat vizitatorii că la Craiova se produc şi se îmbuteliază 11 mărci de bere din portofoliul deţinut de Heineken, că fiecare are reţeta ei, că apa este foarte importantă, iar cea de Izvarna, folosită de fabrica din Bănie, este de calitate. „Acum înţeleg de ce berea produsă în altă parte are alt gust, deşi e aceeaşi marcă. Parcă nu face spumă cum trebuie. Apa cred că face diferenţa“, a tras concluzia un vizitator.

Şi doamnele consumă bere

 Linia tehnologică a impresionat pe toată lumea. „Am văzut că nimeni nu ia contact cu berea, totul este automatizat şi dirijat prin calculator de doi-trei operatori. Am înţeles că există şi un sistem automat de spălare a cazanelor după producerea fiecărui sortiment de bere“, a spus Carmen Mora, funcţionar bancar. Altă persoană, Aurelia Bădoi, a remarcat tehnologia specială de transformare a peturilor dintr-o sticlă puţin mai mare decât un deget într-una de doi litri sau 2,5 litri: „Aşa ceva nu ştiam că există. Este uimitor“. Printre vizitatori s-au aflat, de altfel, şi multe doamne, majoritatea venind însă cu soţii. „Şi eu consum bere, dar nu mai mult de un pahar pe zi. O prefer pe cea cu un gust mai dulceag. În schimb, soţului îi plac cele cu gust puternic şi amărui“, a afirmat Aurelia Bădoi. „Şi berea neagră“, a completat soţul Jenel Bădoi, surprins că a văzut în fabrica de la Craiova bere Gambrinus şi Haţegana, „care nu prea se mai găseşte prin magazinele de aici“.
La plecare, fiecare persoană a primit câte un bax cu şase doze de bere. „Dacă mă duc repede să mă tund şi să-mi dau mustaţa jos, oare pot să mai vin o dată? Mă recunoaşte careva?“, a întrebat în glumă un domn mai cârcotaş. „Lasă, mai bine stăm acum şi reflectăm la tot ce am văzut. Şi cum putem mai bine dacă nu la o bere rece“, i-a răspuns un altul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII