26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, fără apă caldă

Craiova, fără apă caldă

Autorităţile au reuşit să compenseze doar 28 de milioane din restanţa de 130 de milioane
de lei pe care Termoficarea o are către CE Craiova. De la 1 august, craiovenii vor rămâne fără apă caldă dacă Termoficarea nu se încadrează într-un grafic riguros de plăţi.

Craiovenii vor rămâne fără apă caldă de la sfârşitul lunii iulie, din cauza datoriilor pe care Regia Autonomă de Termoficare a oraşului (RATf) le are către Complexul Energetic (CE) Craiova. Furnizorul de agent termic primar a somat recent RATf să plătească datoria de 130 de milioane de lei, de care are nevoie achiziţia de materie primă.
CE Craiova are, la rândul său, debite restante către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi va intra în iarnă fără stocuri de cărbune. „Pentru iarna 2011-2012, avem nevoie de 300.000 de tone de cărbune, iar noi nu avem în stocuri decât 70.000 de tone. SNLO este o societate monitorizată de FMI şi nu ne poate furniza cărbune decât în limita plăţilor făcute“, a spus Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova. Săptămâna trecută, autorităţile au reuşit să rezolve doar o parte din acest blocaj economic. „S-a realizat o compensare între bugetul statului, RATf, CE Craiova şi SNLO. Este vorba de 28 de milioane de lei, pe care statul trebuia să-i acorde ca subvenţie la energia termică. Aceşti bani ne permit să achiziţionăm o parte din materia primă necesară, dar rămâne o diferenţă de plată de circa 100 de milioane de lei, pentru care încă nu s-au găsit soluţii“, a explicat Bălăşoiu.

Asociaţiile dau bir cu fugiţii

În perioada următoare, RATf trebuie să respecte un program strict pentru a mai primi agent termic. Astfel, până la sfârşitul lunii iulie, Regia este obligată să realizeze un grafic de plăţi care să respecte graficul de reeşalonare al CE Craiova către SNLO. În caz contrar, apa caldă în Craiova va fi sistată. De asemenea, până la sfârşitul lunii august, RATf trebuie să prezinte o garanţie financiară de 15 milioane de lei, echivalentul unei luni medii de furnizare a energiei termice.
RATf încearcă în această perioadă să implementeze contractele individuale de furnizare a energiei termice şi să găsească soluţii pentru a colecta mai mulţi bani, dar nu are cu cine discuta. „Am convocat reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în serii zilnice de câte zece, să discutăm pentru identificarea de soluţii. Azi, din zece a venit unul singur. Din 300 abia dacă au venit 100. Vom publica lista celor care au lipsit, ca să vadă şi locatarii cine îi reprezintă“, au spun reprezentanţii RATf. Tot în această perioadă, RTf încearcă să implementeze contractele individuale de furnizare a energiei termice.
Primăria Craiova nu ştie în prezent câţi bani ar putea aloca de la buget pentru energia termică, pentru că guvernul nu a reglementat încă această problemă. „Încă nu avem o soluţie. Aşteptăm reglementările guvernului ca să vedem între ce limite ne putem încadra“, a precizat viceprimarul Teodor Sas.

Vară pe uscat

De când a oprit apa caldă marilor datornici din Craiova, Regia Autonomă de Termoficare  a recuperat, în două luni, doar 22.000 de lei de la 74 de asociaţii. O sumă infimă, pe lângă datoria pe care o are, la rândul ei, Regia către Complexul Energetic, 130 de milioane de lei.
Mii de craioveni nu au de peste două luni apă caldă la robinet, din cauza datoriilor acumulate către Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova. Măsura sistării furnizării apei calde a fost luată la jumătatea lunii mai pentru 32 de asociaţii de proprietari care cumulau o datorie de 30.779.615 lei, iar pentru alte 31 de asociaţii, cu o datorie de 24.021.41 de lei, apa caldă nu se mai furnizează din luna iunie. Şi alţi craioveni au suferit din această cauză, deoarece reprezentanţii asociaţiei din care fac parte au cerut RATf să le taie apa fiindcă nu-şi plătesc datoriile. În total, 74 de asociaţii din municipiu au rămas fără apă. Măsura a dus la strângerea a 22.000 de lei, nici jumătate din restanţe.
Au fost însă şi cazuri fericite, când proprietarii au strâns cureaua şi şi-au achitat o parte din datorii. În cazul lor, Termoficarea a decis reluarea furnizării apei calde. „Au fost asociaţii care de la momentul sistării apei ne-au plătit suma restantă, motiv care ne-a determinat să le furnizăm apă caldă. Acestea sunt: Asociaţiile nr. 20 Rovine, nr. 5 Rovine, nr. 4 Mareşal Ioan Antonescu, nr. 5 Lăpuş, nr. 12 şi 13 Calea Bucureşti şi nr. 12 din 1 Mai. În alte situaţii s-a repornit apa numai la unu, două blocuri din cadrul aceleiaşi asociaţii, pentru că numai acestea şi-au achitat restanţele“, a spus purtătorul de cuvânt al RATf, Marinela Bîldea.
La cealaltă extremă sunt Asociaţiile nr. 14, 7 şi 9 din cartierul 1 Mai. Pentru acestea, RATf a trimis somaţii prin care le avertizează că din viitorul sezon rece nu vor mai primi căldură. „Între marii debitori există asociaţii care nu au venit nici măcar să discutăm despre aceste restanţe. În cazul lor suntem în imposibilitate să le furnizăm căldură în sezonul rece 2011-2012“, a declarat directorul RATf.

 Au suferit din cauza sistemului

Au fost asociaţii care, deşi nu figurau ca datornice la Termoficare, au avut, pe perioade mai mici de timp (până la găsirea unor soluţii) apa caldă oprită. Şi asta numai din cauza sistemului de furnizare a agentului termic, pentru că un singur Punct Termic deserveşte mai multe asociaţii. Tehnic, furnizarea căldurii sau apei calde se face pentru toate asociaţiile branşate la un Punct Termic, în acelaşi mod procedându-se şi cu sistarea. Iniţial, Termoficarea a oprit apa caldă din subsolul blocurilor. Numai că, inventivi, locatarii au găsit metode de rebranşare. Câ nd a depistat furtul, RATf a fost nevoită să sisteze furnizarea apei din Punctul Termic. Astfel s-a întâmplat la Asociaţia nr. 12 din 1 Mai, legată cu Asociaţia nr. 14 la acelaşi Punct Termic. Cum aceasta din urmă nu mai beneficiază de apă caldă din luna mai, proprietarii, în loc să-şi plătească datoriile, s-au branşat clandestin. Ca să-şi ducă la bun sfârşit planul sistărilor, Termoficarea a lăsat cele două asociaţii fără apă caldă, deşi una dintre ele nu era debitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII