15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarinel şi Mărinică, în Dubai

Marinel şi Mărinică, în Dubai

Pregătind licitaţia pentru achiziţionarea a 20 de autobuze, viceprimarul Craiovei,
Mărinică Dincă, visează la un transport în comun ca la Dubai

Primăria Craiova încearcă să pună la punct, împreună cu Regia Autonomă de Transport (RAT), caietul de sarcini pentru cele 20 de autobuze nou-nouţe pe care municipalitatea doreşte să le achiziţioneze în acest an. Banii au fost deja prevăzuţi în bugetul pe 2011 – e vorba de 2,5 milioane de lei – dar specificaţiile tehnice ale viitoarelor autobuze nu au fost încă stabilite. Pentru a şti precis ce să ceară la licitaţie, viceprimarul Mărinică Dincă şi directorul RAT Craiova, Marinel Florescu, au fost luna trecută la Dubai.

Cu gândul la metroul aerian

În perioada 10-14 aprilie, cei doi craioveni au luat parte la cel de-al 59-lea Congres al Uniunii Naţionale a Transportatorilor, desfăşurat în Emirate. Cu această ocazie, Marinel şi Mărinică au aflat ce sistem de transport în comun există în Dubai. „Transportul lor în comun se deosebeşte total de ceea ce ştim noi, de ceea ce am văzut în oricare altă ţară. Au şi autobuze – cu aer condiţionat şi scaune suficiente să nu stea nimeni în picioare – iar staţiile de autobuz sunt închise, au scaune şi aer condiţionat. Dar nu autobuzele sunt baza, ci metroul aerian, care străbate tot oraşul. Staţiile – unde urci cu liftul sau pe scările rulante – arată ca nişte OZN-uri căzute într-o parte, iar garniturile de metrou sunt complet automatizate, neavând vatman. Şi sistemul de taxare e inedit şi extrem de eficient, în sensul că, dacă îţi trecea prin cap să sari peste barele de la intrare şi să urci în metrou fără să plăteşti, se comunica prin difuzoare faptul că metroul nu porneşte pentru că sunt mai mulţi călători decât plătitori“, a povestit Mărinică Dincă.

Detector de călători frauduloşi

Vicele a fost impresionat de acest sistem: „O chestie asemănătoare, dar la proporţii mai mici, există deja la Timişoara. Acolo, atunci când urcă mai mulţi în autobuz sau tramvai şi nu taxează, imediat după ce a plecat din staţie se comunică în mijlocul de transport în comun faptul că una, două, trei persoane nu au taxat. Efectul a fost că, încet-încet, oamenii au devenit conştiincioşi“.
Dincă speră să implementeze un sistem asemănător şi în transportul în comun din Craiova. „Deocamdată, suntem în faza banală, în care verificăm biletele cu controlori, cu poliţişti. Cred că ar trebui să avansăm un pic şi să gândim pe termen lung, nu să ne dăm seama peste doi-trei ani că soluţia pe care am adoptat-o este perimată. În prezent, avem un sistem care va putea permite depistarea călătorilor frauduloşi, după ce vom implementa în totalitate proiectul «Modern», în care taxarea se face numai cu cartelă. Va trebui doar să găsim soluţia tehnică, pe care să o cerem odată cu achiziţionarea autobuzelor sau să aşteptăm un pic, să vedem cum se mişcă lucrurile. Până acum o lună, nu existau întrebări pentru că nu aveam la ce să ne raportăm. Acum, după ce am văzut în Dubai, avem o grămadă de întrebări, de opţiuni, la care trebuie să dăm răspunsuri înainte să organizăm licitaţia pentru autobuze“, a declarat viceprimarul.

Bandă expres pentru autobuze

În afara detectorului de călători frauduloşi, oficialii craioveni au vizitat la Dubai şi expoziţiile producătorilor de mijloace de transport în comun, tatonând piaţa, pentru a vedea ce alte facilităţi mai oferă fabricanţii de autobuze din lume.
„Fiind adunaţi în acelaşi perimetru, discutând cu ei, ascultându-le ofertele, luând pliante, am aflat de la fiecare cam ce au ceilalţi în minus şi putem să cântărim mai bine lucrurile şi să vedem cam ce facilităţi am putea să cerem. Autobuzul nu este doar o structură cu motor, uşi şi volan. Dimpotrivă, pot fi cerute pe el foarte multe echipamente, chiar în acelaşi preţ“, a spus Dincă.
Printre echipamentele care l-au tentat pe viceprimar se numără şi un sistem de informare a călătorilor, dotat cu un ecran tactil, pe care călătorul putea să afle cum poate ajunge la destinaţie, dar şi ce obiective turistice poate vizita. „Acela era vârful de gamă, dar nici nouă nu ne-ar strica un sistem de informare, nu neapărat atât de performant“, a spus Mărinică.
Altă idee care i-a rămas în minte ţine de înfiinţarea unei benzi expres pentru autobuze, chiar delimitată cu un scuar de restul străzii. „S-au prezentat câteva proiecte de acest gen şi se făcea o comparaţie legată de consum, de viteza de deplasare şi de numărul de călători transportaţi. Consumul era cu 20-25% mai mic, numărul de pasageri era cam cu 20% mai mare, pentru că oamenii ştiau că pot ajunge mult mai repede la destinaţie, iar viteza era mult mai mare“, a explicat Mărinică Dincă.

Costuri 

Plecarea viceprimarului Mărinică Dincă în Dubai a costat municipalitatea 12.742 de lei, din care peste 2.300 de lei reprezintă cheltuielile cu deplasarea, peste 6.700 de lei contravaloarea taxei de participare şi 3.600 de lei cheltuielile de cazare. Aceeaşi sumă a cheltuit-o şi RAT Craiova pentru deplasarea în Dubai a directorului general Marinel Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII