20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa şi Germania cer amânarea aderării României la Schengen

Franţa şi Germania cer amânarea aderării României la Schengen

Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, declarând că o astfel de aderare ar fi „prematură“ dacă s-ar produce în martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne, relatează RFI România.
Scrisoarea a fost adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom.
„Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen“, scriu cei doi miniştri în scrisoarea pe care a putut să o consulte RFI România. Ei vorbesc despre „carenţe“ care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. „Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare“, spun cei doi miniştri.
Aceste carenţe ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen.
Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realistă, nici responsabilă, conchid cei doi: „Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate“.
În aceeaşi scrisoare se recunoaşte însă că, din punct de vedere tehnic, procesul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este global pozitiv.
Dacă poziţia oficială a Franţei era cunoscută, Germania ezitase până în prezent să-şi exprime un punct de vedere clar, însă presa cita de mai mult timp surse care spuneau că şi Berlinul ar fi în favoarea unei amânări a aderării României şi Bulgariei la Schengen din cauza problemelor pe care ele le au cu lupta anticorupţie.
CE nu are practic nici un cuvânt de spus în aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Această decizie se ia în consiliul JAI, cu unanimitate de voturi, pe baza recomandărilor formulate de grupul SCHEVAL. Din acest grup fac parte experţi din statele Schengen, iar raportul este întocmit în urma inspecţiilor de evaluare. Raportul este transmis şi PE, care poate da un aviz consultativ.

Meleşcanu: O acţiune ilegală şi discriminatorie

Preşedintele Comisiei de apărare, senatorul PNL Teodor Meleşcanu, a declarat marţi că scrisoarea semnată de miniştrii de interne din Franţa şi Germania privind spaţiul Schegen este „o acţiune ilegală şi imorală“, „discriminatorie“ la adresa României.
Meleşcanu, fost ministru de externe, a fost întrebat cum vede scrisoarea adresată comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. „Este o acţiune ilegală şi imorală, discriminatorie. Acordul de la Schengen nu prevede nici un fel de condiţionalităţi altele decât asumarea şi respectarea obligaţiilor care revin ţărilor membre pentru apărarea frontierelor comune ale UE. Este, în acelaşi timp, imorală şi discriminatorie deoarece, cu câţiva ani în urmă, când a fost admis în spaţiul Schengen un grup de şapte ţări, în legătură cu toate aceste ţări s-a specificat că ele nu îndeplinesc cerinţele necesare la data admiterii pentru a face parte din spaţiul Schengen şi li s-au recomandat măsuri foarte clare. România şi Bulgaria nici măcar nu au solicitat o astfel de păsuire, din punct de vedere tehnic toate condiţionalităţile au fost respectate de către noi“, a susţinut Meleşcanu, acuzând faptul că este vorba de „un eşec politic evident al preşedintelui, al guvernului şi al oficialităţilor române“.

Geoană: Demersul franco-german este nelegal

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi că scrisoarea semnată de miniştrii de interne din Franţa şi Germania cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o „lovitură dură“ la adresa României, adăugând că decizia celor două state ar fi „nelegală“.
„Acest demers oficial reprezintă o lovitură dură la adresa României. Eu, în continuare, consider că această decizie (…) este nedreaptă la adresa României, este nelegală din punct de vedere al dreptului european“, a spus Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII