15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Giurgiţa, falimentată pe ascuns

Primăria Giurgiţa, falimentată pe ascuns

Caz incredibil la Giurgiţa în judeţul Dolj. Primăria s-a trezit cu conturile blocate, după ce fostul contabil a încheiat un contract de aproape o sută de mii de euro fără ştirea primarului şi fără să înregistreze documentul în contabilitate. Din această cauză, primăria le-a cerut părinţilor să plătească banii pentru motorina necesară microbuzului şcolii.

La începutul anului 2008, contabilul primăriei, Nică Marian, a semnat o comandă către firma SC Laur Viomet din comuna Potcoava, judeţul Olt. Ştampilat şi semnat de Nică, formularul de comandă conţinea produse de care primăria avea nevoie stringentă. Doar pe hârtie, însă. Patru pichete PSI echipate în valoare de 22.800 de lei. 60 de lămpi stradale cu vapori de mercur, de aproape 60.000 de lei, 50 de coşuri de gunoi din tablă oţelită, în valoare de 36.000 de lei. 700 de kilograme de cloramină de peste 45.000 de lei, 290 de furtunuri PSI de 40.000 de lei şi 13 bănci de patru persoane, în valoare de peste 35.000 de lei. Ca să existe şi o spoială de legalitate, contabilul a semnat câteva zile mai târziu şi un contract de vânzare de produse, deşi autorităţile publice sunt obligate să organizeze licitaţie pentru achiziţiile făcute. Nu şi Primăria Giurgiţa, însă. Pe lângă ilegalitatea semnării contractului în absenţa primarului, preţurile sunt şi ele astronomice. De exemplu, un singur coş de gunoi din tablă oţelită cumpărat de primărie de la Laur Viomet a costat 730 de lei, iar o bancă de patru persoane – 2.700 de lei. Pe listă mai figurează şi patru balansoare pentru copii, de două persoane, fiecare costând 6.700 de lei, trei tobogane a 4.800 de lei fiecare şi 45 de pubele de gunoi valorând 1.600 de lei bucata.

Citaţii dosite

Deşi semnat fără ştirea primarului, contractul a început să producă efecte. Firma Laur Viomet a emis facturi pe adresa primăriei, dar acestea nu au ajuns niciodată pe masa primarului, după cum susţine acesta. De aceea, primăria nici nu a plătit vreuna dintre facturi. Văzând că nu primeşte banii promişi prin contract, Laur Viomet a dat primăria în judecată la Judecătoria Slatina şi a câştigat definitiv şi irevocabil pentru simplul motiv că primăria nu s-a prezentat la proces. Lucru, de altfel, normal, atât timp cât primarul susţine că nu ştia nici de contract, nici de existenţa vreunui proces.
„Eu abia în aprilie 2010 am aflat de acest contract şi de ceea ce se întâmpla în justiţie, după ce am primit o citaţie de la Tribunalul Dolj, acolo unde ajunsese procesul pentru alte facturi emise de Laur Viomet. Atât contabilul, cât şi secretarul primăriei aveau ştampile, deoarece eu eram plecat, dar nu credeam că se poate întâmpla aşa ceva. Din câte am văzut după aceea, citaţiile curgeau pe adresa primăriei, iar eu nu le primeam. Le-au ţinut ascunse şi m-am trezit în aprilie anul acesta că din contul primăriei au fost plătite 170.000 de lei ca urmare a unui titlu executoriu. Atunci am chemat Prefectura Dolj în control la primărie“, a spus primarul Valentin Mitrică.  
Iar prefectura a trimis o comisie de control care a constatat dezastrul de la Giurgiţa. „Contractul dintre Laur Viomet şi Primăria Girugiţa nu este înregistrat la autoritatea contractantă (…) Încheierea contractului s-a făcut fără respectarea prevederilor OUG nr. 34/2006 (…) de asemenea, aşa cum rezultă din notele de relaţii date de contabilul, primarul şi secretarul comunei, contractul respectiv nu se găseşte în original. Din nota de relaţii dată de contabil şi de primar, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2008 nu se găsesc prevederi bugetare pentru achiziţionarea materialelor din contract“, se arată în nota de constatare a comisiei Prefecturii Dolj, care consideră acest lucru infracţiune. Luat la întrebări de comisie, contabilul a spus că semnătura de pe contract nu este a lui şi că cineva i-a falsificat-o.

Ajutor de la părinţi

După ce „afacerea“ a ieşit la iveală, primarul i-a dat afară pe contabil, secretară şi pe jurist care, la rândul lor, l-au dat în judecată.
„Ne-am trezit cu 700 de kilograme de cloramină cu care nu avem ce face, cred că nici la Craiova nu este nevoie de o aşa cantitate. Dar nici pe aceasta nu am primit-o toată. Din cauza acestor oameni, conturile primăriei sunt blocate acum de alţi creditori pe care nu i-am mai putut plăti. Orice sumă care ne intră în contul de trezorerie se duce automat către plata creditorilor. Aşa am ajuns ca de la o datorie de 40.000 de lei să avem acum de plătit, cu tot cu penalităţi şi dobânzi, 160.000 de lei. Acest contract reprezintă aproape tot bugetul pe un an din taxe şi impozite locale“, a spus primarul din Giurgiţa. Efectele semnării contractului lovesc nu numai în primărie, ci şi în copii şi persoanele sărace. Mitrică s-a plâns că a trebuit să le ceară părinţilor să contribuie cu 20 de lei fiecare pentru a cumpăra motorină pentru microbuzul şcolii.
„Nu mai avem bani decât de salarii. Avem telefoanele neachitate, iar ajutorul social l-am putut plăti abia după ce am cerut voie creditorilor. Noroc că ne-au înţeles“, a spus primarul. În prezent, cazul de la Giurgiţa este anchetat de poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII